Medicina tradițională chineză are mii de rețete „neconvenționale” care vă pot ușura suferinta, inclusiv în bolile de sezon. Adrian Florea, specialist în medicină tradițională chineză (www.qitaky.ro) ne-a prezentat câteva metode pentru a „păcăli” unele din cele mai frecvente boli de sezon.
Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – secretele alimentației corecte
Medicina tradițională chineză – Tuse convulsivă: “Se recomandă „Apa de Usturoi”, care se prepară astfel: o căpățână de usturoi (de circa 60 g) se strivește și ține în apă timp de 10 ore; apoi se strecoară și se adaugă o lingură de zahăr. Copiii sub 5 ani vor înghiți câte o linguriță și jumătate de zeamă, de 3 ori pe zi, înainte de mese. Adulții vor lua, în același ritm, câte 3 lingurițe. Efectul cel mai vizibil este la copiii de până la 15 ani”, explică Adrian Florea.
Medicina tradițională chineză – Faringo-laringite: “Pot fi atacate prin „tehnica celor două lingurițe fierbinți”: puneți două lingurițe de metal în apă clocotită. Dupa 2-3 minute, luați una dintre lingurițe si atingeți scurt și repetat cu dosul ei zona dintre degetul gros și cel arătător al mâinii stângi. Când lingurița se răcește, puneți-o la loc în apă și luați-o pe cealaltă pentru a repeta tehnica și la mâna dreaptă. Repetați tehnica de 3 ori la fiecare mână”, recomandă specialistul în medicină tradițională chineză.
Medicina tradițională chineză – Bronșitele cronice: “Se pot trata consumând o dată pe săptămână (timp de 3 săptămâni), pui umplut cu grapefrut. Se curăță de coajă un grapefrut și se introduce în puiul eviscerat; apoi, se pune la gătit pe abur. Se consumă și carnea de pui și sosul rezultat. Dacă sunteți sclavii cafelei, puteți trata bronșita cronicizată cu o fiertură din 250 ml apa în care se pun 10 boabe de cafea prăjite”, susține Adrian Florea.
Medicina tradițională chineză – Pentru guturai terapii cu…alimente
“Pentru banalul guturai se prepară o porție normală de spaghete, la care se adaugă 25g ceapă verde proaspătă și 25g ghimbir proaspăt, amestecând foarte bine. Preparatul se va consuma seara, înainte de culcare, deoarece urmează o noapte de transpirație intensă. Se face un decoct din 10g mentă verde și 10g ceapă verde (partea albă) strivită, în prealabil, în 250 ml apă; astfel, durerile de cap generate de răceală se vor risipi. Dacă, pe lângă durerea de cap, mai apare și un frison, atunci puneți conținutul unui ou de găină proaspăt într-un pahar de vin de orez, amestecați bine, încălziți pe flacără mică, până când oul este pe jumătate fiert, adăugați și puțin zahăr brun; se bea preparatul fierbinte, în special seara. Dacă semnele sunt mai apropiate de cele ale unei gripe, vă recomand să fierbeți 10g soia galbenă în 250ml apă, timp de 15 minute; apoi, se adaugă 30g păstârnac și se mai fierbe încă 15 minute. Se bea, de asemenea, seara, înainte de culcare, pentru că urmează o noapte de transpirație abundentă. O metodă atât preventivă, cât și curativă pentru gripă o constituie inhalațiile din câteva felii de ceapă verde sau usturoi (strivite) puse într-o mască respiratorie”, recomandă Adrian Florea.
SFATUL MEDICULUI – Prof. dr. Nicolae Hâncu: Alimentația nesănătoasă, cel mai mare ucigaș al omului mileniului III
Citește și: