Testările moleculare și genetice, șansa pacientelor bolnave de cancer

Coaliţia pentru Sănătatea Femeii lansează o nouă campanie pentru diagnosticului complet al cancerelor feminine. Se dorește implementarea unui sistem de compensare pentru testările moleculare și genetice.

Intitulată „În lupta pentru supravieţuire, detaliile sunt esenţiale. Fiecare pacient cu cancer are dreptul la un diagnostic complet”, campania își propune să crească șanse de supraviețuire ale pacientelor din România.

Accentul principal se pune pe importanţa unui sistem funcţional de compensare integrală pentru testările moleculare şi genetice.

Testările moleculare și genetice au un rol esențial în stabilirea diagnosticului corect și complet. Prin intermediul acestor testări, fiecare pacientă va beneficia de un tratament personalizat. Cresc astfel șansele de a învinge boala. Testările moleculare şi genetice permit inclusiv identificarea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer pe parcursul vieţii.

„Noua campanie a Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii îşi propune să aducă la cunoştinţa opiniei publice necesitatea unui sistem naţional de decontare integrală a testărilor moleculare şi genetice în cazul cancerului de sân, al cancerului de col uterin şi al cancerului ovarian. Considerăm că este un cost extrem de uşor de asumat de către statul român. Vom arăta cum cu un efort bugetar de ordinul a câteva milioane de lei, mii de paciente din România vor avea o şansă mai bună de a învinge această boală cumplită”, a declarat Mihaela Geoană, preşedinte al Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii.

- Articolul continua mai jos-

Testările moleculare şi genetice sunt astăzi parte din managementul cancerelor feminine la nivel internaţional şi european. Recomandarea efectuării lor este prezentă în Ghidul Societăţii Europene de Medicină Oncologică. Statul român decontează unele dintre aceste teste. Costurile sunt însă compensate doar parțial și doar pentru anumite tipuri de cancer.

1,5 milioane de euro suunt fondurile necesare pentru compensarea integrală a testelor necesare în tratarea cancerului de sân şi ovarian. Dacă se vor identifica mijloace de compensare a testărilor pentru cancer uterin, 40% dintre femei ar putea să se vindece.

Citește și:

Plan de prevenţie personalizat pentru femeile din România care prezintă risc pentru a dezvolta cancer ovarian

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari