Recent în SUA a fost adoptată măsura prin care vaccinul împotriva infecției HPV să fie administrat femeilor și bărbaților până la vârsta de 45 de ani.
Până acum vaccinul HPV care declanșează cancerul putea fi administrat doar fetiţelor şi femeilor până la 26 de ani. Agenţia Medicamentului din Statele Unite ale Americii a luat decizia ca acesta să poată fi făcut atât de femeile, cât şi de bărbaţii care au vârsta între 27 şi 45 de ani.
Medicii români și-ar dori că această măsură să fie adoptată și în România. Vaccinul anti HPV ar trebui să fie asigurat prin program Naţional de Vaccinare.
“Vaccinarea contra HPV est foarte bună şi la nivel mondial există rezultate foarte bune privind această vaccinare. Experienţa americanilor este una dintre cele mai serioase. Trebuie să ne gândim că acolo s-au vaccinat şi femei şi bărbaţi. S-a pornit de de la ideea că infecţia este şi la bărbaţi. Noi avem discuţii de ani de zile dacă să introducem sau nu acest vaccin în Programul Naţional al României. Noi nu neapărat avem o problemă cu vaccinarea, dar nu avem bani. Susţinem ideea de a vaccina persoanele aflate în grupa de vârstă iniţială, dar şi extinderea categoriei de vârstă, aşa cum se face în orice altă ţară civilizată”, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul de familie Valeria Herdea.
Potrivit medicului Valeria Herdea și bărbații sunt predispuși infectării cu virusul HPV. Este important că și aceștia să se vaccineze.
“Noi nu avem infecţie doar la femei, avem infecţie şi la bărbaţi. Sunt foarte multe tipuri de cancer care au în spate infecţia cu HPV. Din punctul de vedere al unui medic, prevenţia este cel mai important lucru pe care îl putem face. Este eficientă şi e modalitatea prin care putem opri împrăştierea bolii şi putem salva vieţi”, a mai adăugat medicul.
În România, anual, mor aproximativ 2.000 de femei din cauza cancerului de col uterin şi alte 4.000 sunt diagnosticate cu această afecţiune. Vaccinul este cel mai avansat instrument de prevenţie împotriva bolilor provocate de infecţia cu HPV.
“Cel mai important lucru este ca femeile să fie îndrumate, să primească o informaţie corectă, transparentă şi să înţeleagă despre ce este vorba. Să aibă acces la vaccinare, asta înseamnă inclusiv să aibă vaccinul. După consult ele pot fi vaccinate fără niciun fel de problemă. Insist foarte tare pe consultul clinic”, mai adaugă medicul.
Vaccinul împotriva infecţiei cu HPV poate fi achiziţionat din farmacii, dar nu este decontat prin Programul Naţional de Vaccinare.
Vaccinul protejează împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 85-90% din cazurile de cancer vulvar, a 80-85% din cazurile de cancer vaginal, a 90-95% din cazurile de cancer anal. Acesta acţionează şi împotriva a 90% din cazurile de veruci genitale.
Citește și: