Hepatita C – Ai peste 50 de ani? S-ar putea să fii bolnav. Fă urgent un test VHC!

Hepatita C este o afecțiune destul frecventă și destul de dificil de tratat. Dacă nu ai făcut un test VHC, poți trăi cu ea fără să știi că ești bolnav. Însă te afectează, și chiar mult de tot!

Cum afli dacă ești bolnav? Ziar Medical a apelat la Prof. Dr. Liana Gheorghe, șef Secţie III a Departamentului de Gastroentrologie a Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic a Institutului Fundeni, pentru a ne explica modul în care ne putem feri de această boală și felul în care se poate trata.

A crescut conștientizarea, cu privire la hepatita C, în rândul populației

Ziar Medical – A crescut numărul celor diagnosticați cu hepatita C? Pe fondul alimentației, a stilului de viață etc.?

dr liliana gheorgheProf. Dr. Liana Gheorghe – Nu s-a înregistrat o creştere a numărului pacienţilor cu hepatita C, ci o mai bună detecţie a acestora. A crescut conștientizarea. Tot mai multe persoane asimptomatice, dar având factori de risc în antecedente, au fost sfătuite de medici să se testeze pentru infecţiile virale B şi C, iar testele au devenit larg accesibile. Persoanele diagnosticate sunt, majoritatea, infectate în urmă cu 30-40 de ani.

- Articolul continua mai jos-

Majoritatea bolnavilor au vârste între 50 şi 70 de ani. Tu ai făcut un test VHC?

Ziar Medical – Cum se produce, cel mai des, infectarea?

Prof. Dr. Liana Gheorghe – Principalii factori de risc pentru dobândirea infecţiei virale C, recunoscuţi în literatură şi confirmaţi şi de studiile noastre au fost: transfuziile de sânge şi produse de sânge înainte de 1994 (când a început testarea sistematică pentru infecţia C a sângelui în băncile de transfuzii), intervenţiile chirurgicale, tratamentele injectabile, spitalizările repetate – în antecedente, ceea ce atestă dobândirea acestei infecţii îndeosebi prin contactul cu sânge, produse de sânge, instrumentar medical contaminat etc. în sistemul medical. Și partenerii sexuali infectaţi, contactul intrafamilial, administrarea intravenoasă de droguri (mai frecventă la tineri, în anii din urmă). Studiile noastre demonstrează că populaţia cu cea mai mare prevalenţă a virusului hepatitei C este reprezentată de persoanele între 50 şi 70 de ani. Și secrețiile persoanelor infectate sunt o cale de a contacta boala. De asemenea, folosirea în comun a obiectelor de uz strict personal, precum lamele de ras sau forfecuțele de unghii constituie un important factor de risc. Ca stil de viață, alimentația nu influențează, dar partenerii sexuali multipli, necunoscuți etc., constituie un factor de risc major.

Ziar Medical – Multe persoane se tem să nu se îmbolnăvească de hepatita C la dentist. Este reală temerea lor?

Prof. Dr. Liana Gheorghe – În momentul de față, cu o sterilizare corectă, tratamentul stomatologic nu constituie un risc. În România, cohorta de pacienţi cu prevalenţă mare a infecţiei C (adulţii şi vârstnicii de peste 45 ani) a dobândit infecţia îndeosebi nosocomial prin contactul cu sânge, produse de sânge şi instrumentar medical contaminat. Mulţi bolnavi de hepatită C, adulţi şi vârstnici, s-au contaminat şi la dentist sau la alte produceri medicale în spitale, însă acum mulți ani, când mijloacele tehnice erau altele iar testarea nu era disponibilă. Puțini tineri s-au contaminat și prin administrarea intravenoasă de droguri cu ace nesterile.

Hepatita C – Debut cu oboseală şi somnolenţă. Ai simptomele? Fă un test VHC!

Ziar Medical – Ce simptome ar trebui să ne îngrijoreze și să mergem la medic?

Prof. Dr. Liana Gheorghe – Puțini pacienți infectaţi cu VHC dezvoltă hepatită acută. De regulă, infecţia acută trece neobservată (15-20% din pacienţi pot prezenta oboseală marcată, simptome digestive sau asemănătoare unei viroze) pe care adeseori le neglijează atât ei, cât şi medicii curanţi (sunt f.f. uşoare şi nespecifice!). Din fericire, tot mai puţini subiecţi se infectează acum cu virusul hepatic deoarece: sângele şi produsele de sânge, organele şi ţesuturile transplantate sunt sistematic testate pentru hepatita C şi persoanele găsite infectate în urma acestui test sunt refuzate de la donare; se utilizează instrumentar medical de unică folosinţă, foarte scump, care se aruncă dupa fiecare procedură (de aceea, medicina de vârf, preventivă, este una foarte scumpă! dar niciun preţ nu e prea scump dacă poţi asigura protecţia pacienţilor). Infecţia cu hepatita C debutează cu oboseală, somnolenţă şi disconfort/durere subcostal drept.

- Articolul continua mai jos-

Citește și Prof dr Irinel Popescu – Transplantul de ficat, ca metodă terapeutică VIDEO

Ziar Medical – Este vindecabilă boala?

Prof. Dr. Liana Gheorghe – Tratamentul standard pentru hepatita C cu Peginterferon şi Ribavirina timp de 48 de săptămâni pentru pacienţii infectaţi cu genotip 1 al virusului C (99% din pacienţii infectaţi din România) se asociază cu rate de răspuns de circa 45-50% în cele mai optimiste scenarii în practica clinică curentă. Considerat până în 2011 ca regim terapeutic standard, acest tratament a fost sau este progresiv înlocuit în Statele Unite şi ţările europene cu „tripla terapie” antivirală: Peginterferon, Ribavirina şi un inhibitor de proteaza administrat oral (Boceprevir sau Telaprevir). În acest fel, rata de răspuns (vindecare) a infecţiei C a crescut până la 70-75%, oferind un univers imens de speranţă atât pacienţilor netrataţi până acum, cât şi celor trataţi în prealabil cu vechea schemă şi care nu s-au vindecat. Noi molecule aflate în studii clinice avansate duc această speranţă la 90-100%, astfel încât vom putea vorbi probabil de eradicarea infecției virale C după 2020. Rata de vindecare a pacienților cu hepatita C tratați cu interferon free este de 99,32%. Consider că se impune un plan național pentru eliminarea hepatitei C.

Un test VHC efectuat la timp îți poate salva viața

Ziar Medical – În ce constă un test pentru hepatita C (test VHC)?

Prof. Dr. Liana Gheorghe – Testarea iniţială constă într-un test simplu – determinarea anticorpilor anti virus C, larg disponibil şi accesibil (sub 40 lei). Determinarea replicării virale (adică a infecţiei active) se face printr-un test molecular (PCR pentru ARN VHC) mai scump ( circa 350 de lei). Recomand tuturor persoanelor, îndeosebi peste 40-45 de ani, să facă un test VHC, fără a aştepta să aibă manifestări, deoarece apariţia manifestărilor denotă de obicei o boală avansată.

SFATUL MEDICULUI

„O politică sanitară bine gândită în acest domeniu ar trebui să ia serios în calcul testarea tuturor persoanelor născute între 1950 şi 1970, politică care prinde contur în numeroase state din lume. Depistată la timp, hepatita poate fi tratată cu succes. Altfel, ne așteptăm, în următorii ani, la o explozie de ciroze și cancere în rândul celor infectați. România este pe locul doi în Europa și pe locul patru în lume la decesele provocate de bolile hepatice, potivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății” (Prof. Dr. Liana Gheorghe) 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari