Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – secretele alimentației corecte

Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – ȘERBAN DAMIAN ne spune secretele alimentației corecte pentru lunile de toamnă-iarnă.

Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – De ce să avem grijă ce mâncăm

Odată cu răcirea vremii, organismul nostru este mult mai solicitat, fiind nevoit să facă față schimbărilor de temperatură, cel mai adesea destul de bruște. Pentru a-l ajuta, avem la îndemână o cale simplă: alimentația corectă, bogată în nutrienți.

Un meniu echilibrat, care nu generează sau întreține nicio carență, ar trebui să fie compus din 55% carbohidraţi, 15% proteine şi 30% grăsimi. Mare atenţie însă la calitatea grăsimilor consumate!

Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – „Grăsimile nesaturate, din pește sau vegetale sunt cele mai bune pentru organism. În special Omega 3 și Omega 6, pentru că acestea nu sunt produse de corpul nostru, așa că trebuie să le luăm din alimente. Surse de grăsimi esenţiale sunt uleiurile vegetale (de in, de rapiţă, de floarea soarelui), margarinele de nouă generaţie, fructele oleaginoase (nuci, alune şi fistic) şi preparatele din peşte”, explică, pentru Ziar Medical, nutriţionistul Şerban Damian.

Mai ușor cu smântâna și fast-food-ul

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – “Grăsimile saturate sunt, de regulă, de origine animală, grăsimi trans, și fac mult rău organismului. De aceea nu ar trebuie să abuzați de unt, smântână, carne grasă de porc sau vită și nici de alimente de tip fast-food. Ideal este să încercăm să le înlocuim cu grăsimi bune, vegetale”, recomandă nutriționistul.

Dieta echilibrată înseamnă puțin din toate

nutriţionist Şerban Damian
Nutriţionist Şerban Damian

Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – “O dietă echilibrată trebuie să includă puțin din toate, să aducă aport de carbohidraţi şi proteine, dar şi vitamine şi minerale. Mazărea, cartofii, dovleceii, fasolea și lintea sunt surse de nutrienți pentru organism, dar nu trebuie să lipsească din meniu nici merele, perele, strugurii, dar şi nucile, alunele şi migdalele. În niciun caz nu faceți greșeala de a mânca cereale foarte rafinate sau cu adaos de zahăr pentru că sunt bombe calorice. Cerealele integrale sunt cele mai sănătoase și hrănitoare, în special, orz sau ovăz. Fructele și legumele le puteți consuma crude sau congelate. De asemenea, alimente specifice sezonului rece, cum ar fi zacusca sau murăturile, sunt benefice”, spune Șerban Damian.

Te-ar putea interesa și Studiu: Dieta saracă în carbohidrati ajută la controlul diabetului zaharat

Hidratarea, la fel de importantă și în sezonul rece

Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – “Chiar dacă afară nu mai este caniculă, nu înseamnă că organismul nu are nevoie de hidratare. Și asta nu înseamnă doar să bem suficientă apă, ci și să mâncăm supe sau să bem ceaiuri și sucuri naturale, care aduc organismului substanțe nutritive. Un lucru foarte important, de care trebuie să țineți cont, este temperatura lichidelor. Nu beți, de exemplu, apă de la frigider, ci la temperatura camerei, pentru a nu forța organismul să consume energie pentru a o aduce la temperatura corpului”, ne sfătuiește nutriționistul Șerban Damian.

Află ultimele noutăți despre Spitalul Județean de Urgență Zalău

Alimente care… te încălzesc, în sezonul rece

- Articolul continua mai jos-

Cereale integrale – Alege să mănânci ovăz, quinoa sau orez brun, care sunt carrboxidrați complecși și au nevoie de mai mult efort din partea organismului pentru a fi transformați în carbohidrați simpli pentru a fi digerați. Deci, mai multă energie produsă și o senzație mai lungă și mai plăcută de căldură.

Legume și proteine – Frunzele de salată sau spanacul au vitamina C și fier de care musculatura ta are nevoie ca să suporte schimbările termice. Bazează-te în dietă și pe morcovi, varză sau dovleac pe care să le pui în supe fierbinți pentru zile reci. Proteinele din carne au nevoie de un efort susținut și mai multă energie din partea organismului pentru a fi digerate, iar asta se va simți imediat și printr-o senzțtie de căldură.

Condimente, mirodenii și arome tari – Scorțișoara, ghimbirul și usturoiul îți întăresc sistemul imunitar și te vor feri de răceli în sezonul rece, dar și îmbunătățesc circulația sângelui și previn, astfel, senzatia de “mâini și picioare reci”.

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Sindromul de intestin iritabil – Stresul, factorul declanșator

Dr. Anca Moldovan Pop, medic primar gastroenterolog, la Clinica GastroMed, din Cluj-Napoca, ne explică se înseamnă sindromul de intestin iritabil și cum scăpăm de...

Ce simptome trebuie să ne alarmeze și când se operează boala de reflux gastroesofagian

Ce simptome trebuie să ne alarmeze și când se operează boala de reflux gastroesofagianDr. Teodora Man, medic specialist gastroenterolog, la Clinica GastroMed, din Cluj-Napoca,...