Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – ȘERBAN DAMIAN ne spune secretele alimentației corecte pentru lunile de toamnă-iarnă.
Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – De ce să avem grijă ce mâncăm
Odată cu răcirea vremii, organismul nostru este mult mai solicitat, fiind nevoit să facă față schimbărilor de temperatură, cel mai adesea destul de bruște. Pentru a-l ajuta, avem la îndemână o cale simplă: alimentația corectă, bogată în nutrienți.
Un meniu echilibrat, care nu generează sau întreține nicio carență, ar trebui să fie compus din 55% carbohidraţi, 15% proteine şi 30% grăsimi. Mare atenţie însă la calitatea grăsimilor consumate!
Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – „Grăsimile nesaturate, din pește sau vegetale sunt cele mai bune pentru organism. În special Omega 3 și Omega 6, pentru că acestea nu sunt produse de corpul nostru, așa că trebuie să le luăm din alimente. Surse de grăsimi esenţiale sunt uleiurile vegetale (de in, de rapiţă, de floarea soarelui), margarinele de nouă generaţie, fructele oleaginoase (nuci, alune şi fistic) şi preparatele din peşte”, explică, pentru Ziar Medical, nutriţionistul Şerban Damian.
Mai ușor cu smântâna și fast-food-ul
Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – “Grăsimile saturate sunt, de regulă, de origine animală, grăsimi trans, și fac mult rău organismului. De aceea nu ar trebuie să abuzați de unt, smântână, carne grasă de porc sau vită și nici de alimente de tip fast-food. Ideal este să încercăm să le înlocuim cu grăsimi bune, vegetale”, recomandă nutriționistul.
Dieta echilibrată înseamnă puțin din toate
Nutriţionist Şerban DamianSfatul nutriționistului pentru sezonul rece – “O dietă echilibrată trebuie să includă puțin din toate, să aducă aport de carbohidraţi şi proteine, dar şi vitamine şi minerale. Mazărea, cartofii, dovleceii, fasolea și lintea sunt surse de nutrienți pentru organism, dar nu trebuie să lipsească din meniu nici merele, perele, strugurii, dar şi nucile, alunele şi migdalele. În niciun caz nu faceți greșeala de a mânca cereale foarte rafinate sau cu adaos de zahăr pentru că sunt bombe calorice. Cerealele integrale sunt cele mai sănătoase și hrănitoare, în special, orz sau ovăz. Fructele și legumele le puteți consuma crude sau congelate. De asemenea, alimente specifice sezonului rece, cum ar fi zacusca sau murăturile, sunt benefice”, spune Șerban Damian.
Te-ar putea interesa și Studiu: Dieta saracă în carbohidrati ajută la controlul diabetului zaharat
Hidratarea, la fel de importantă și în sezonul rece
Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – “Chiar dacă afară nu mai este caniculă, nu înseamnă că organismul nu are nevoie de hidratare. Și asta nu înseamnă doar să bem suficientă apă, ci și să mâncăm supe sau să bem ceaiuri și sucuri naturale, care aduc organismului substanțe nutritive. Un lucru foarte important, de care trebuie să țineți cont, este temperatura lichidelor. Nu beți, de exemplu, apă de la frigider, ci la temperatura camerei, pentru a nu forța organismul să consume energie pentru a o aduce la temperatura corpului”, ne sfătuiește nutriționistul Șerban Damian.
Află ultimele noutăți despre Spitalul Județean de Urgență Zalău
Alimente care… te încălzesc, în sezonul rece
Cereale integrale – Alege să mănânci ovăz, quinoa sau orez brun, care sunt carrboxidrați complecși și au nevoie de mai mult efort din partea organismului pentru a fi transformați în carbohidrați simpli pentru a fi digerați. Deci, mai multă energie produsă și o senzație mai lungă și mai plăcută de căldură.
Legume și proteine – Frunzele de salată sau spanacul au vitamina C și fier de care musculatura ta are nevoie ca să suporte schimbările termice. Bazează-te în dietă și pe morcovi, varză sau dovleac pe care să le pui în supe fierbinți pentru zile reci. Proteinele din carne au nevoie de un efort susținut și mai multă energie din partea organismului pentru a fi digerate, iar asta se va simți imediat și printr-o senzțtie de căldură.
Condimente, mirodenii și arome tari – Scorțișoara, ghimbirul și usturoiul îți întăresc sistemul imunitar și te vor feri de răceli în sezonul rece, dar și îmbunătățesc circulația sângelui și previn, astfel, senzatia de “mâini și picioare reci”.