1 din 3 bolnavi de psoriazis se gândește la suicid (VIDEO)

1 din 3 bolnavi de psoriazis se gândește la suicid iar 60% dintre bolnavii de psoriazis suferă de depresie.

125 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de psoriazis, o boală cronică ce nu poate fi vindecată și reapare periodic.

Boala are implicații severe la nivel psihosocial și în viața de zi cu zi a pacienților: 1 din 3 bolnavi se gândește la suicid. Din cauza discriminării la locul de muncă, 50% dintre pacienți relatează o calitate a vieții scăzută.

Bolnavii de psoriazis sunt stigmatizați și izolați

Pacienții care suferă de această boală sunt izolați și stagimatizați deoarece oamenii evită să intre în contact cu ei. În conștiința colectivă s-a format impresia greșită că psoriazisul este o boală transmisibilă.

- Articolul continua mai jos-

10% din populație consideră că psoriazisul poate fi infecțios. 24% nu ar forma un parteneriat cu o persoană bolnavă. 20% nu ar intra într-o piscină alături de un pacient cu psoriazis. Boala afectează astfel cariera bolnavilor: 23% dintre pacienți și-au ales cariera profesională fiind condiționați de boală.

Tot mai mulți oameni încep să înțeleagă faptul că psoriazisul nu mai este o afecțiune doar de piele. Depășește granițele pielii, fiind o afecțiune cu multe implicații – atât medicale, cât și sociale. Potrivit unui studiu efectuat în Marea Britanie, 1 din 3 pacienți a avut la un moment dat un gând suicidal. Această statistică este îngrijorătoare și ne arată cât de important este să avem grijă ca acești oameni să aibă o viață absolut normală și să fie integrați în societate. Cei din jur trebuie să înțeleagă că pacientul nu reprezintă absolut niciun risc pentru ei. Boala nu este contagioasă. În ceea ce privește tratamentul destinat psoriazisului, anul acesta au mai intrat alte două terapii biologice. Avem o plajă largă pe care putem să jonglăm. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, unele sunt gratuite. Tot ceea ce trebuie să facă pacienții este să se prezinte la medic și să asculte sfaturile de specialitate„, explică dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, secretar general al Societății Române de Dermatologie.

60% dintre bolnavii de psoriazis suferă de depresie

Bolnavii de psoriazis ajung să se confrunte cu un nivel crescut de depresie. 60% dintre ei suferă de episoade depresive. Apar și alte consecințe psihosociale negative precum rușine, furie, îngrijorare și jenă.

Pe platforma https://www.psoriazis.info/ și pagina de Facebook „Afla totul despre PSO”, persoanele cu psoriazis, dar și toți cei interesați pot afla mai multe despre boală, pot adresa întrebări medicilor, primesc sfaturi din partea specialiștilor sau își pot împărtăși povestea.

Ana Morodan, noul ambasador PSO, află cum este să fii în pielea unui persoane diagnosticate cu psoriazis

Având ca mesaj central – psoriazisul nu este o boală contagioasă, campania „PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susține-mă, apropie-te!” urmărește să tragă un semnal de alarmă cu privire la stigmatizarea socială și profesională a persoanelor afectate. Cu implicarea Anei Morodan în calitate de ambasador, ne-am propus să creștem nivelul de conștientizare și să arătăm impactul sever al acestei boli: 43% dintre persoanele cu psoriazis cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani cred că psoriazisul este o ”rușine sociala”, în timp ce 50% relatează o calitate a vieții scăzută la locul de muncă. #PSOdincolodepiele

Publicată de Află totul despre PSO pe Luni, 24 septembrie 2018

Conform Organizatiei Mondiale a Sănătății, psoriazisul este declarat a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, împreună cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii. Psoriazisul este o afecțiune cutanată cronică, care apare pe un fond genetic. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar. Există o predispoziție genetică de a dezvolta această afecțiune. Poate fi ținută sub control cu sprijinul medicului dermatolog. Diagnosticul se poate pune doar de către dermatolog și, cu un tratament corect, leziunile pot dispărea.

- Articolul continua mai jos-

Psoriazis – Cele mai comune simptome

Leziuni roșii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme și dimensiuni variate, bine delimitate; scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detașează cu ușurință; piele uscată, uneori poate crăpa și sângera; senzație de mâncărime, iritație sau arsură. Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui. În anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde și la nivelul unghiilor sau palmelor, sau pe oricare regiune corporală.

Psoriazisul afectează în proporții egale femei și bărbați, vârsta de debut fiind în general situată în intervalul 15-30 de ani

Buna gestionare a psoriazisului presupune un stil de viață sănătos constând într-o dietă echilibrată, mișcare, gestionarea stresului și o stare mentală pozitivă. De asemenea, discuțiile deschise cu medicul sunt extrem de importante pentru a înțelege mai bine boala și cum poate fi gestionată.

Societatea Română de Dermatologie continuă demersul de conștientizare și informare asupra psoriazisului în cadrul campaniei „PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susține-mă, apropie-te!”. Campania are în acest an mesajul central – psoriazisul nu este o boală contagioasă și urmărește să tragă un semnal de alarmă cu privire la stigmatizarea socială și profesională a persoanelor cu psoriazis.

Ana Morodan, noul ambasador al campaniei PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susține-mă, apropie-te!

Cu ce reacții se confruntă o persoană cu psoriazis la locul de muncă? Ana Morodan s-a pus preț de câteva ore în această postură. Experimentul social face parte din campania „PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susține-mă, apropie-te!”, o inițiativă de conștientizare asupra psoriazisului. #PSOdincolodepiele

Publicată de Află totul despre PSO pe Vineri, 28 septembrie 2018

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari