Implantul dentar – tehnologii revoluționare

Implantul dentar – tehnologii revoluționare. Înainte de a vorbi despre tehnicile novatoare în implantologia stomatologică românească, haideți să trecem în revistă câteva statistici. Pentru că dacă e o veste bună faptul că este posibilă, în România, executarea implantului dentar ceramic, nu la fel de luminoase sunt „cifrele” cu privire la grija pe care conaționalii noștri o au pentru sănătatea dinților.

Statisticile negative arată că:

  • 50% din populația României nu merge la dentist
  • aproximativ 30% dintre români și-au pierdut toți dinții naturali (prin comparație, media europeană este de 10%!)

În vreme ce staticile negative spun că:

  • piața de stomatologie, în România, e în creștere cu cel puținn 16-18%
  • numărul implanturilor s-a triplat în România în ultimii 5 an

Per total, se constată o schimbare de mentalitate, de atitudine a românilor față de tratamentele stomatologice de orice fel, între acestea implantul dentar fiind, dintotdeauna, o procedură de top.

- Articolul continua mai jos-

De ce este necesar implantul dentar?

Ca să primim răspunsul corect la această întrebare, e suficient să enumerăm neplăcerile pe care le provoacă lipsa dinților – neplăceri de natură fizică, estetică, dar și psihologică.

Nu ai dinți, atunci:

  • nu mesteci, nu mănânci bine, riști să ai probleme digestive
  • nu îți place cum arăți și atunci nu râzi, nu vorbești
  • nu pronunți corect și nu te faci ușor înțeles.
    78% dintre cei care au probleme cu pierderea dinților raportează dificultatea în a mânca și 53% stânjeneala în contexte sociale.

Statistic, 78% dintre cei care au probleme cu pierderea dinților raportează dificultatea în a mânca și 53% stânjeneala în contexte sociale.

Implantul dentar este cea mai bună soluție?

Dr Alexandru Georgescu, medic primar, specialist implantologie, doctor în științe medicale ne explică de ce implantul dentar este, azi, cea mai bună soluție: „Implantul dentar presupune o serie de avantaje. Cum ar fi: rapiditatea tratamentului. În majoritatea cazurilor în care lipsește un dinte, cea mai bună soluție este înlocuirea lui cu un implant dentar. Spre deosebire de soluția clasică, puntea dentară – care se pune având baza pe doi dinți vecini, astfel obținându-se o lucrare de trei dinți alăturați -, implantul este o rădăcină artificială pe care o fixăm pe os și este calea cea mai aproape de starea naturală, biologică, de a restaura dintele pierdut, fără a-i afecta pe cei de lângă el”.

Specialistul explică de ce implantul dentar este mai eficient decât puntea dentară clasică. „Pentru că restaurăm dintele lipsă și îi protejăm pe cei de alături, care scapă de șlefuire, scapă de tratamente de canal – despre care se știe că, în timp, pot duce la eșec. Fiecare manoperă pe care o facem poate fi însoțită de o marjă de eșec, astfel încât executarea mai multor manopere duce și la însumarea ratelor de eșec. Deci, până la urmă, implantul este cea mai sigură manoperă, fiind unică: se introduce această rădăcină artificială în os și apoi se montează coroana. Practic, astfel s-a restaurat zona, fără alte lucrări, fără a atenta la alți dinți sănătoși, pentru sprijin”.

Implantul dentar ceramic – tehnologia anului 2018

Anul 2018 a adus implantul dentar ceramic în România. Dacă implanturile tradiționale, clasice, sunt realizate din titan și au o culoare gri, implantul acesta este din material ceramic și are o culoare albă. Dr. Alexandru Georgescu ne spune și care sunt avantajele noii tehnologii, față de implantul dentar cu titan:

„În anumite cazuri, acolo unde lipsesc dinți din zona frontală sau pacienții au o expunere foarte mare a zonei de gingie (acesta fiind locul unde se face de fapt trecerea dinspre implant spre coroana dentară, care se pune peste), avantajul este că implantul dentar de ceramică, având o culoare albă, nu lasă să se vadă nici o discromie, nicio umbră gri sau o culoare nefizionomică. Acesta este unul dintre avantaje, că mimează cel mai bine dintele natural”.

- Articolul continua mai jos-

Nu este însă acesta singurul atuu al implantului ceramic. „Implanturile acestea inovatoare sunt foarte rezistente, sunt făcute dintr-un singur bloc ceramic și arată ca o mono-piesă, adică partea care se vede (coroana dentară) și partea care se introduce în os (rădăcina artificială) sunt monobloc. Asta înseamnă că se poate insera implantul dentar ceramic și nu mai este nevoie de altă intervenție pentru a se insera bontul acela de legătură cu coroana – cum ar fi cazul la implantul tradițional”, mai spune medicul.

Rolul tehnologiei în pregătirea și execuția lucrărilor stomatologice

Tendințele privind recuperarea/ restaurarea dinților, pe glob, nu sunt doar cele legate de implantul dentar ceramic. Există o sumedenie de tehnologii digitalizate, tot mai folosite în acest domeniu, în cea mai mare parte a procedurilor care au loc într-o clinică.

Ce înseamnă digitalizare? „Că, pentru pacient, tratamentul dentar devine mai rapid, durerea este îndepărtată, nu mai apar diverse disconforturi create de tehnologiile clasice, gradul de estetică a crescut foarte mult”, spune medicul.

Concret, cum se întâmplă asta?

„Pacientul are acces la computer tomograf, care arată în detaliu situația lui. Există scannere intraorale care înlocuiesc acele amprente de tip clasic – care provoacă acele reflexe neplăcute în timpul prelevării. Toate aceste date pot fi trimise prin email, cu planuri de implant, către laborator și laboratorul poate începe deja să efectueze aceste lucrări. Tehnologiile digitale sunt și replicate la nivelul laboratorului, astfel încât toate aceste softuri și programe ajută la o executare mai rapidă, mai sigură și mult mai estetică a tuturor lucrărilor stomatologice”.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari