Gărzile medicilor din centrele de permanență vor fi plătite

CNAS a reglementat situaţia financiară pentru centrele de permanență din toată ţara, iar gărzile medicilor, efectuate la aceste centre, vor fi plătite până la finalul acestei săptămâni.

Centrele de permanență sunt în relaţii contractuale cu casele judeţene de asigurări de sănătate, sursa de finanţare a acestor unităţi medicale fiind transferurile efectuate de la bugetul de stat către CNAS, prin intermediul Ministerului Sănătăţii – inclusiv pentru a se plăti gărzile medicilor.

În condiţiile în care, ulterior adoptării Legii bugetului de stat pe acest an, tarifele de decontare a serviciilor efectuate de centrele de permanență s-au triplat, suma iniţial alocată acestor unităţi sanitare pentru întregul an 2018 (61,5 milioane lei) a asigurat finanţarea doar pentru patru luni de activitate, între cheltuieli aflându-se și plata pentru gărzile medicilor.

Ca urmare a demersurilor efectuate de Ministerul Sănătăţii şi CNAS pentru suplimentarea fondurilor destinate centrelor de permanență, într-o primă etapă s-au alocat acestora încă 25,1 milioane lei din fondul de rezervă al guvernului.

- Articolul continua mai jos-

Citește și Tumorile cerebrale – tot ce trebuie să știi despre ele

Ulterior, la rectificarea bugetară din luna septembrie, au fost alocate alte 65 milioane lei în acelaşi scop, sumă ce a fost repartizată de CNAS caselor judeţene de asigurări de sănătate pentru a asigura plata la zi a centrelor de permanență și plata pentru gărzile medicilor în aceste centre, cel mai târziu până la sfârşitul săptămânii în curs.

În aceste condiţii, considerăm ca nu există niciun motiv pentru blocarea activităţii acestor centre şi facem apel la un echilibru al afirmaţiilor şi demersurilor în spaţiul public, pentru evitarea inducerii unei stări de confuzie persoanelor care apelează la serviciile medicale respective.

În continuare, se fac demersuri pentru asigurarea finanţării centrelor de permanență pe perioada următoare, până la sfârşitul anului.

Te-ar putea interesa și acest subiect

Asociațiile de pacienți: Parlamentarii se tratează în străinătate și nu îi interesează calitatea serviciilor medicale

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari