Screening gratuit pentru cancerul de col uterin la SJU Alba Iulia

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia organizează program de screening pentru cancerul de col uterin. Femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani pot beneficia de teste gratuite în ambulatoriul integrat, de pe strada Muşeţelului, nr. 2.

Femeile din Alba Iulia se pot adresa pentru consiliere și efectuarea testelor screening medicului specialist în obstetrică-ginecologie, Cristian Țibea. Medicul poate fi găsit la cabinetul nr. 12, etajul 1 (str. Muşeţelului, nr. 2), marţi şi joi, între orele 15.00-17.00.

Pentru a beneficia de testare gratuită este necesar formularul FS1 pe care femeia îl primeşte de la medicul de familie sau direct în ambulatoriul din Alba Iulia.

Cancerul de col uterin este singurul cancer ginecologic care poate fi prevenit. Cel mai important lucru pentru femei este să facă regulat testele screening si sa meargă la controale ginecologice.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

De acest program pot beneficia şi femeile care nu sunt asigurate medical. Pot fi retestate gratuit inclusiv femeile care au beneficiat de acest program acum cinci ani, respectiv în 2013 sau 2012.

Femeile care au contraindicaţii (prezintă absenţa congenitală a colului uterin, prezintă histerectomie totală pentru afecţiuni benigne; au diagnostic stabilit de cancer de col uterin; au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital), nu pot fi testate. De asemenea, nici femeile care au beneficiat de acest program în ultimii 5 ani.

Ministerului Sănătăţii a început, în august 2012, programul de screening pentru cancerul de col uterin.

Scopurile acestuia sunt prevenirea si combaterea cancerului de col uterin si întărirea capacităţii sistemului de sănătate pentru controlul şi combaterea cancerului de col uterin la nivel naţional. Obiectivul principal al programului este reducerea incidentei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii specifice prin cancer de col uterin.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Datele statistice arată că în prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an în lume, iar consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori de risc.

Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare.

Citește și:

8 unități mobile pentru programul de screening al cancerului de col uterin

- Articolul continua mai jos-

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...

Pietrele la rinichi – cum le poți elimina printr-o metodă naturistă

Pietre la rinichi tratament naturist - Nu de puține ori v-ați dorit să aflați care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru o boală...