Leziunea de menisc – cum o tratăm

Printre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la tinerii care practică sportul de performanță se numără și leziunea de menisc.

Despre acest tip de leziuni și despre tehnicile medicale folosite pentru a le trata vorbim astăzi cu dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie & Traumatologie, specializat în chirurgie modernă artroscopică și minim invazivă de la Clinica Masaya din București.

„Riscul de accidentare la sportivi este mult mai mare și riscul de a avea o leziune de menisc sau o leziune de ligament încrucișat anterior este destul de mare”, spune medicul Tarek Nazer.

Ce înseamnă aceste leziunea de menisc, când apare și cum se tratează?

„În primul rând, să va descriu puțin anatomia genunchiului. Avem osul femurului, tibia, fibula, meniscul extern, meniscul intern, ligamentul încrucișat anterior și cel posterior și ligamente colaterale externe și interne. Avem, de asemenea, rotula cu tendonul patelar și mușchiul cvadriceps. Vom vorbi, astăzi, despre leziunea de menisc. Meniscul intern este în formă de ”C” iar meniscul extern este în formă de ”ou”. Cel mai frecvent afectat este meniscul intern. Există mai multe tipuri de afecțiuni sau leziuni care pot apărea la nivelul meniscului, iar acestea sunt:

  • ruptură completă,
  • ruptură incompletă,
  • ruptură radială
  • luxația meniscului.

Sunt tot felul de leziuni care pot apărea la nivelul meniscului și fiecare dintre acestea poate fi tratată diferit – chirurgical sau nechirurgical”, spune medicul Tarek Nazer.

- Articolul continua mai jos-

„Leziunile ușoare de gradul I, maxim II pot fi tratate și nechirurgical. Din păcate, orice leziune care este dureroasă și dacă este de gradul II (un grad intermediar) pune întrebarea: îl operez sau nu? Doar în cazul în care leziunea de menisc este de gradul I, este izolată și nu prezintă alte complicații, putem devine să nu apelăm la tratamentul chirurgical.  În ce privește leziunea de menisc de gradul III sau IV, atunci nu există nici un semn de întrebare, e clar că trebuie să facem un tratament chirurgical, pentru a rezolva problema la nivelul meniscului”.

De ce leziunea de menisc poate să ajungă în stadii avansate, înainte ca pacientul să vină la medic?

„Iată o întrebare cu un răspuns cât se poate de simplu: meniscul nu prea doare. Iar în lipsa durerii, care să îl provoace, mulți bolnavi ajung în stadii avansate ale bolii, la leziuni de gradul III sau IV, pentru că nu vin la medic încă de la primele semne”, spune dr. Tarek Nazer.

Care sunt „primele semne” care ar trebui să ne dea de gândit că se întâmplă ceva la nivelul meniscului? „La primele semne, pacientul simte un disconfort la urcat-coborît scări, în zona interioară a genunchiului”.

Leziunea de menisc – cum o operăm?

Dr. Tarek Nazer ne descrie cum decurge o operație de leziune de menisc:

„La operație, se fac două înțepături micuțe, apoi se introduce o cameră video prin care supraveghem ce facem cu instrumentele chirurgicale. Mai întâi ajungem la nivelul meniscului, unde se vor face mai multe meniscotomii: se scoate partea lezionată, se debridează zona lezată sau în anumite cazuri, se suturează meniscul. În cazul în care avem o leziune de toartă de coș, de exemplu – meniscul e luxat și atunci vine înspre partea anterioară a genunchiului -, noi trebuie să-l punem la loc și să-l fixăm cu suturi, pentru ca el să se sudeze la locul potrivit.

Operația este foarte ușoară, se face numai prin două incizii micuțe, sub supravegherea camerei, care mărește imaginea intraarticulară de aproximativ 10 ori, și folosind instrumente foarte fine, care ne ajută să ajungem la nivelul leziunii și să o tratăm. Tratamentul durează 20-30 de minute din momentul în care facem incizia și până terminăm, totul se face numai artroscopic și asta ajută la o recuperare mult mai rapidă, ajută să avem voie să călcăm imediat pe picior, să îndoim genunchiul, să folosim articulația în mod normal”.

Chiar dacă operația este relativ ușoară, iar motricitatea pacientului pare să nu aibă mult de suferit, medicul atenționează că există unele restricții, cum ar fi:

- Articolul continua mai jos-
  • se va evita practicarea unui sport timp de 2-3 lun
  • se va evita efortul excesiv în primele două săptămâni.

Leziunea de menisc – ce trebuie să faci postoperator?

Medicul Tarek Nazer ne explică și ce pași trebuie urmați, postoperator: „Sunt doar două fire micuțe, pe care le punem la nivelul pielii și pe care le îndepărtăm la 2 săptămâni. Cel mai important lucru de făcut, postoperator, este kinetoterapia, pentru a recâștiga mobilitatea genunchiului în perioada aceasta. Este vorba despre exerciții ușoare, pe care le putem face și singuri acasă”.

SFATUL MEDICULUI

„Trebuie să apelăm la medic la primele semne de disconfort – acesta apare cel mai frecvent la urcat-coborât scări sau la mersul îndelungat. Sunt semne că există o problemă la nivelul meniscului, iar noi trebuie să încercăm să tratăm aceasta cât mai repede. Prima etapă este o consultație apoi se completează probabil cu un examen RMN sau ecografie, în funcție de caz, în urma căruia se decide exact diagnosticul și tratamentul. Dacă venim mai devreme, avem șanse foarte mari să nu ajungem nici măcar la o operațe ușoară (care este minim invazivă) și să scăpăm doar cu unele tratamente”.

Dr. Tarek Nazer

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari