500.000 de femei mor anual de cancer de sân

În fiecare an în întreaga lume se înregistrează aproape 1,4 milioane de cazuri noi de cancer de sân. Aproape 500.000 de femei mor anual din aceeași cauză.

Aceasta este cea mai frecventă formă de cancer ce apare la femei. Un sfert din cazurile oncologice sunt la sân.

În ciuda frecvenței bolii, una din opt persoane de sex feminin poate dezvolta cancer de sân, 90% dintre femei nu au participat la un program de screening.

Cancerul de sân poate fi vindecat numai dacă este descoperită într-un stadiu incipient.

Ce poți face? În primul rând, să-ți verifici regulat sânii și dacă observi noduli sau schimbări neobișnuite în aspectul lor să te prezinți la doctor. De asemenea, poți face controale medicale periodice și te poți înscrie în programe de screening oncologic. Trebuie să știi că riscul cancerului de sân crește odată cu vârsta și dacă există precedente oncologice în familie, dacă nu ai dus o sarcină la termen până la 30 de ani și dacă nu ai alăptat. Însă există și alți factori de risc, pe care-i poți evita: supraponderabilitatea, sedentarismul, fumatul și hrana nesănătoasă. Ajută-te ca să te putem ajuta să fii sănătoasă!

- Articolul continua mai jos-

Clădirile din 70 de țări se luminează în roz în fiecare an, pentru a atrage atenția asupra acestei boli. În România, Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului sau Ateneul Român s-au alăturat acestei inițiative.

CNAS este implicată activ în tratamentul tuturor afecțiunilor oncologice, prin programul național de sănătate specific. În acest an, în program sunt cuprinși aproape 130.000 de bolnavi. Tratamente oncologice sunt finanțate cu aproape 1,5 miliarde lei. Distinct de acest program, CNAS asigură prin contractele de tip cost-volum o serie de medicamente inovative. Unele dintre acestea având drept indicație terapeutică și cancerul mamar.

Pentru ca femeile care au fost supuse unei operații de extirpare totală sau parțială a sânului să poată reveni la o viață normală, în cadrul programului național oncologic al CNAS funcționează și un subprogram de endoprotezare și reconstrucție mamară.

Citește și:

9000 de cazuri de cancer la sân, anual în România

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari