60% dintre români mor prin boli cardiovasculare

60% din totalul deceselor înregistrate în România sunt cauzate de bolile cardiovasculare. Aceste sunt de trei ori mai numeroase decât decesele provocate de cancer. Mortalitatea prin boli cardiovasculare este principala cauză pentru care speranţa de viaţă în România este cu circa zece ani mai redusă decât în Uniunea Europeană.

„60% dintre români mor prin boli cardiovasculare, faţă de 19% care mor prin cancer. Deci e clar că din acest punct de vedere bolile cardiovasculare omoară cei mai mulţi dintre cetăţenii României. Mortalitatea prin boli cardiovasculare este principala cauză a unei speranţe de viaţă reduse în România versus UE. În fapt, speranţa de viaţă în România este cu circa zece ani mai redusă decât în Uniunea Europeană. Ca atare, bolile cardiovasculare omoară cel mai frecvent românii şi le scurtează viaţa”, a declarat Dragoş Vinereanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, citat de AGERPRES.

Potrivit lui Vinereanu, una dintre principalele cauze este finanțarea insuficientă a Sistemului de Sănătate.

„Procentul din PIB acordat Sănătăţii este unul dintre cele mai mici din Europa. Populaţia României a scăzut din 2000 în 2016 cu aproape 15%, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 3% la femei şi 8% la bărbaţi. Putem afirma că decesele prin boli cardiovasculare, în ultimii 16 ani, au crescut”, a afirmat preşedintele SRC.

Cel mai îngrijorător lucru este că bolile cardiovasculare omoară tot mai mulți tineri. Este vorba de o vârstă medie de 30 de ani la femei și 39 de ani la bărbați/

- Articolul continua mai jos-

Bolile cardiovasculare „omoară” din ce în ce mai mulţi tineri cu vârsta medie de 30 de ani la femei şi 39 de ani la bărbaţi.

Prevenția precară, principala cauză a numărului mare de decese prin boli cardiovasculare

„Punctul slab pe care îl avem este prevenţia primară. Impactul măsurilor de prevenţie primară sunt mult mai puţin costisitoare, iar efectul este mult mai mare. Aici este rolul Fundaţiei Române a Inimii pe cei patru factori de risc: hipertensiunea, lipsa de mişcare, colesterolul crescut şi fumatul. Copiii şi tinerii trebuie să ştie să îşi măsoare singuri tensiunea arterială, acasă, şi să ajungă la medic atunci când este nevoie. La fel, facem eforturi pe educaţie, iar impactul trebuie să fie foarte scurt, prin materiale video”, a declarat preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, Gabriel Tatochiţoiu

Potrivit OMS, peste 17 milioane de oameni mor din cauza bolilor cardiovascular. România ocupă primul loc în Europa la decesele din cauza bolilor cardiovasculare şi cel de-al doilea loc la accidentele vascular-cerebrale.

Citește și:

Preventia Bolilor Cardiovasculare

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari