CERENȚEL – ce boli tratează. Sfatul specialistului

Despre CERENȚEL – plantă care crește chiar și în micile grădini dintre blocuri – despre bolile pe care le tămăduiește știm poate prea puțin. Iată de ce sfaturile primite de la dl Petre Biolan, specialist în plante medicinale, cu o activitate în domeniu de peste 45 de ani, sunt cum nu se poate mai potrivite.

Cerențel – planta tămăduitoare din mijlocul orașului

„Tratamentele naturiste sunt importante pentru menținerea stării de sănătate a organismului, ca și pentru vindecarea unor boli acute, cu debut rapid”, spune specialistul, amintindu-ne că deși este toamnă, încă se mai găsesc în grădini, dar și la munte sau pe câmp, unele plantele medicinale care pot fi culese și puse la păstrare, pentru a fi folosite după indicații precise.

„Iată, acest cerențel pe care l-am cules chiar acum, după ploaie”, spune Petre Biolan, arătându-ne un mănunchi de plante, cu tot cu rizomii și rădăcini, care umplu încăperea de un parfum de… mirodenie.

„Cerențelul, sau Geum urbanum, crește în localități, așa cum îi spune și numele. Îl găsim între blocuri sau la marginea aleilor, în parcuri urbane, dar și la marginea pădurilor. Este adevărat că există și o varietate mai sălbatică și aceasta crește în afara aglomerărilor urbane. Geum montanum este un cerențel care crește la munte și are rizomul mult mai mare”, spune Petre Biolan.

Tratamente naturiste cu cerențel

Înainte de a ne dezvălui la tratamentul căror boli folosește această plantă, Petre Biolan ne spune cum putem recunoaște planta: „Este înverzită aproape tot anul și are o frunză asemănătoare celei a căpșului. Vara, are o floare galbenă, culoare care atrage albinele și alte gâze, pentru polenizare. Rizomii florii sunt cei mai importanți pentru terapiile naturiste, iar cei ai cerențelului de munte sunt mai groși decât rizomii cerențelului urban”. Se folosesc rizomii și rădăcina. Rădăcina de cerențel se recoltează în luni de primăvară – martie și aprilie -, iar rizomii în luni de toamnă – septembrie și octombrie.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Un „inventar” al bolilor care pot fi tratate cu cerențel arată așa: 

 • diaree
 • afectiuni respiratorii
 • dispepsii gastrice
 • hemoragii
 • stomatite
 • gingivite
 • dureri menstruale
 • spasme musculare
 • vărsături provocate de tulburări ale ficatului
 • ajută la coagularea sângelui
 • infecții intestinale
 • tratarea rănilor purulente
 • halenă

Contraindicații: 

 • afecțiuni hepatice
 • afecțiuni renale.

DIAREEA – cum o tratezi cu cerențel

„Datorită taninului pe care îl conține, este indicat să folosim de la cerențel rizomii și rădăcina pentru tratarea diareei acute”, spune Petre Biolan. „Toate plantele care opresc diareea au tanin!”

Citește și Infiltrații cu acid hialuronic – pro și contra. Sfatul medicului

Iată și o rețetă de INFUZIE DE CERENȚEL, pentru tratamentul diareei acute:

Rădăcina și rizomii se mărunțesc și, peste o linguriță de substanță uscată se toarnă o cană de apă. Se lasă câteva ore la macerat, după care se pune pe foc iute, ca să dea repede în clocot. Apoi se strecoară. Infuzia astfel obținută se împarte în trei și se bea câte o porție după fiecare dintre cele trei mese principale ale zilei.

- Articolul continua mai jos-

Tot pentru diaree e recomandat și decoctul de cerențel.

Atenție, și infuzia și decoctul, în tratamentul diareei, se beau neîndulcite!

„Boli femeiești” tratate cu cerențel

Fetele și femeile care se plâng de dureri menstruale – așa numitele „boli femeiești” – găsesc și ele leac în banala rădăcină de cerențel, spune Petre Biolan.

Recomandat deopotrivă pentru dismenoree și diaree, decoctul de cerențel se pregătește astfel:

Peste două lingurițe de plantă uscată se toarnă o cană cu apă, se fierbe 20 de minute, se răcește și se împarte în trei porții, care se beau după fiecare dintre cele trei mese principale ale zilei. (NB – De data aceasta, decoctul se va îndulci cu puțină miere).

Alte utilizări ale rizomilor și rădăcinei de cerențel

Pentru gingivite, stomatite și halenă, se recomandă să se „ronțăie” rizomi de cerențel, spune Petre Biolan. „Are un gust un pic aspru, din cauza taninului, dar în același timp este plăcut, pentru că miroase a cuișoare”. De altfel, plantei i se mai spune și „cuișoriță”, din cauza uleiului eteric și al geinei care îi conferă acest parfum de mirodenie orientală.

-Articolul continua mai jos-

Datorită flavonoidelor pe care le conțin, rizomii de cerențel pot fi folosiți și pentru ceaiuri obișnuite, în infuzii fără macerare prealabilă. Se recomandă însă să se țină seama de contraindicații.

Afli mai multe informații interesante și utile pentru tine, din domeniul medical, dacă urmărești în fiecare zi de joi, de la ora 10,00 la ora 11,00, emisiunea „Vrem să știi” de la Radio România Antena Satelor.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Părintele transplantului hepatic din România, prof. univ. dr. Irinel Popescu, Premiul pentru Excelență în Medicină, la Gala Elitelor Medicale

Marele Premiu al Galei Elitelor Medicale, ce s-a desfășurat anul acesta în Maramureș, a fost acordat academicianului prof. univ. dr. Irinel Popescu, Președintele Academiei...

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...