Tuberculoza la copii – tot ce trebuie să știm

România are cea mai mare incidenţă de tuberculoză din Uniunea Europeană, de peste cinci ori faţă de media europeană, iar tuberculoza la copii este și ea în creștere. 20% dintre cazurile de tuberculoză din Europa au fost diagnosticate în România.

Practic, la acest capitol, țara noastră este în topul negru al Uniunii Europene, iar anul trecut nu mai puțin de 12.000 de români sufereau de tuberculoză, între aceștia 370 prezentând form rezistente la antibiotic și extins-rezistente.

Statisticile arată că în România, 1.100 de persoane mor anual de TBC şi alte 16.000 sunt diagnosticate, majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active.

Tuberculoza la copii – Ce e de făcut?

Câteva răspunsuri pertinente are președintele Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, dna Cătălina Constantin:

„Suntem a 30-a țară cea mai bogată din lume. Ar trebui să avem cu ce crea un sistem care să detecteze cazurile noi de tuberculoză cât mai rapid posibil. Ar trebui să avem echipe multidisciplinare, susținute de sistemul sanitar, care să ne ajute să împingem lucrurile în direcția favorabilă”.

- Articolul continua mai jos-

Cătălina Constsantin atrage atenția asupra faptul că, în preajma adultului bolnav – care este contagios – se îmbolnăvesc și copiii. „Încă avem tuberculoza la copii. Copiii se îmbolnăvesc doar dacă sunt în preajma adulţilor care sunt contagioşi. Asta mie îmi spune că încă nu avem un sistem care să detecteze cazurile noi de tuberculoză cât mai rapid posibil”.

Tuberculoza la copii – o lege care i-ar putea proteja

Preşedintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoz Multidrog Rezistentă, Cătălina Constantin, precizează că sunt şi veşti bune pentru toți pacienţii cu tuberculoză:

„Legea tuberculozei a trecut de Comisia de Sănătate şi avem speranţe că va intra în vigoare. Sunt molecule noi pe lista de medicamente pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistentă. Suntem doar la o treime din drum. Dacă acum nu facem eforturi şi nu împingem lucrurile să se ducă pe direcţia favorabilă, vom pierde acest tren”.

Cu atât mai mult legea va opri tuberculoza la copii.

Tuberculoza la copii – ce e, cum o prevenim?

Despre tuberculoză se știe că este o boală contagioasă, care se poziționează de obicei la plămâni, dar ce nu știm e că poate afecta deopotrivă creierul și coloana vertebrală.

Este provocată de un anumit tip de bacterie – Mycobacterium tuberculosis – și, deoarece de câteva decenii a fost pus la punct un vaccin, practic, nu ar trebui să avem cazuri de îmbolnăvire – vaccinarea se face, în general, în prima zi după nașterea bebelușului, înainte de a fi externat din spital.

Totuși… tuberculoza e o realitate, în Europa și în lume. Tuberculoza la copii, de asemenea.

- Articolul continua mai jos-

Până în 1985, se considera că tuberculoza este o boală pe cale de a fi eradicată, în țările dezvoltate, dar scăderea imunității a dus și la un răspuns nu tocmai satisfăcător la vaccin. Organismele cu un sistem imunitar slăbit nu pot lupta împotriva germenilor de TBC.

Multe tulpini de tuberculoză s-a dovedit că rezistă atât vaccinului, cât și medicamentelor dedicate. De aceea, persoanele cu tuberculoză activă trebuie să ia mai multe tipuri de medicamente, timp de multe luni, pentru a eradica infecția și pentru a preveni dezvoltarea rezistenței la antibiotice.

În ce îi privește pe copii, pe lângă vaccin, cea mai sigură metodă de a-i proteja este de a nu intra în contact cu persoane bolnave. Dar asta înseamnă metode perfomante de screening, pentru a identifica și izola rapid pe cei bolnavi.

Tuberculoza la copii poate fi „latentă” și „activă”

Deși corpul dvs. poate conține bacteriile care provoacă tuberculoză, sistemul imunitar vă poate împiedica de obicei să vă îmbolnăviți. Din acest motiv, medicii fac o distincție între: tuberculoza latentă și tuberculoza activă.

Tuberculoza latentă presupune că aveți o infecție cu TBC, dar bacteriile rămân în corpul dumneavoastră în stare inactivă și nu produc simptome. Tuberculoza latentă nu este contagioasă. Dar.. se poate transforma în tuberculoză activă, deci tratamentul este important și pentru a ajuta la controlul răspândirii tuberculozei. În lume, se estimează că 2 miliarde de oameni au tuberculoză latentă.

Tuberculoza activă, în schimb, este contagioasă. Persoanele care se află în această condiție sunt cele care pot și transmite tuberculoza la copii.

-Articolul continua mai jos-

Vei și Tuberculoza este a 9-a cauză de deces pe plan mondial

Tuberculoza la copii și adulți – simptome

Iată care sunt principalele semne care trebuie să te alerteze, ca să mergi imediat la medic:

  • Tuse care durează trei sau mai multe săptămâni
  • Tuse cu sânge
  • Dureri toracice sau dureri în timpul respirației sau a episoadelor de tuse
  • Pierdere în greutate
  • Oboseală
  • Febră
  • Transpirații nocturne
  • Frisoane
  • Pierderea poftei de mâncare

Tuberculoza poate afecta și alte părți ale corpului, inclusiv rinichii, coloana vertebrală sau creierul. Când se produce tuberculoza în afara plămânilor, semnele și simptomele variază în funcție de organele implicate. De exemplu, tuberculoza coloanei vertebrale poate determina dureri de spate, iar tuberculoza la rinichi poate determina sânge în urină.

Consultați-vă medicul dacă aveți febră, pierderea inexplicabilă în greutate, transpirații nocturne sau o tuse persistentă. Acestea sunt adesea semne de TBC, dar pot rezulta si din alte probleme medicale. Medicul dvs. poate efectua teste pentru a determina cauza.

Tuberculoza la copii și adulți – cauze

Tuberculoza este cauzată de bacterii care se răspândesc de la o persoană la alta prin picăturile microscopice eliberate în aer. Acest lucru se poate întâmpla atunci când cineva cu formă netratată, activă de tuberculoză tușește, vorbește, strănută, scuipă, râde sau cântă.

Deși tuberculoza este contagioasă, nu este ușor să ne îmbolnăvim. De obicei, te îmbolnăvești după o expunere mai îndelungată, lângă o persoană bolnavă alături de caare locuiești sau lucrezi.

Tuberculoza la copii și adulți – complicații

Fără tratament, tuberculoza poate fi fatală. Boala activă netratată afectează în mod obișnuit plămânii, dar se poate răspândi în alte părți ale corpului prin sânge. Exemple de complicații ale tuberculozei includ:

  • Dureri spinale. Durerile de spate și rigiditatea sunt complicații frecvente ale tuberculozei.
  • Artrita tuberculoasă afectează de obicei șoldurile și genunchii.
  • Umflarea membranelor care acopera creierul (meningita). Acest lucru poate provoca o durere de cap de durată sau intermitent care apare timp de săptămâni.
  • Probleme hepatice sau renale. Ficatul și rinichii ajută la eliminarea deșeurilor și a impurităților din fluxul sanguin. Aceste funcții sunt atacate dacă ficatul sau rinichii sunt afectați de tuberculoză.
  • Tulburări cardiace. Rar, tuberculoza poate infecta țesuturile care înconjoară inima, provocând inflamații și colectări de lichide care pot interfera cu capacitatea inimii de a pompa eficient. Această afecțiune, denumită tamponadă cardiacă, poate fi fatală.
  • ați testat pozitiv pentru infecția latentă cu TBC, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați medicamente pentru a reduce riscul de apariție a tuberculozei active. Singurul tip de tuberculoză care este contagioasă este soiul activ, când afectează plămânii. Deci, dacă puteți împiedica activarea tuberculozei latente, nu veți transmite tuberculoză nimănui.

Tuberculoza la copii și adulți – profilaxie

  • Ați fost testat pozitiv pentru infecția latentă cu TBC, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați medicamente pentru a reduce riscul de apariție a tuberculozei active. Singurul tip de tuberculoză care este contagioasă este cel activ, când afectează plămânii. Deci, dacă puteți împiedica activarea tuberculozei latente, nu veți transmite tuberculoză nimănui;
  • Dacă aveți tuberculoză activă, izolați-vă pe perioada tratamentului. În general, durează câteva săptămâni medicația pentru TBC, înainte de a nu mai fi contagios. Urmați aceste sfaturi pentru a vă ajuta prietenii și familia să nu se îmbolnăvească;
  • Stați acasă. Nu mergeți la serviciu sau la școală, nu dormiți în aceeași cameră cu alte persoane, în primele câteva săptămâni de tratament, dacă ați fost diagnosticat cu tuberculoză activă.
  • Ventilați camera. Tuberculoza se răspândește mai ușor în spații închise mici, unde aerul nu se mișcă. Deschideți ferestrele și utilizați un ventilator pentru a aerisi aerul din exterior.
  • Acoperițivă-ți gura. Utilizați o mască de pânză pentru a vă acoperi gura ori de câte ori râdeți, strănutați sau tușiți. Puneți apoi masca într-o pungă, sigilați-o și aruncați-o. Purtarea unei măști chirurgicale atunci când vă aflați în jurul altor persoane, în primele trei săptămâni de tratament, poate ajuta la diminuarea riscului de transmitere.
  • Urmați integral tratamentul medicamentos. Acesta este cel mai important pas pe care îl puteți lua pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe ceilalți de tuberculoză. Când opriți tratamentul precoce sau alungați dozele, bacteriile tuberculozei au șansa de a dezvolta mutații, care să le permită să supraviețuiască celor mai puternice medicamente pentru TBC. Tulpinile rezistente la medicamente care rezultă sunt mult mai mortale și dificil de tratat.

Tuberculoza la copii – vaccinul

În țările în care tuberculoza este mai frecventă, sugarii sunt adesea vaccinați cu vaccinul Calmette-Guerin (BCG), deoarece poate preveni forme severe de tuberculoza la copii. Vaccinul BCG nu este însă foarte eficient la adulți. Zeci de noi vaccinuri cu TBC se află în diferite stadii de dezvoltare și testare.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari