fbpx
Acasă Ştiri Medicale Măsuri pentru creşterea numărului de specialiști în sistemul de sănătate

Măsuri pentru creşterea numărului de specialiști în sistemul de sănătate

Ministerul Sănătății a propus majorarea cifrei de școlarizare în vederea creșterii numărului de specialiști din sistemul de sănătate.

Guvernul a aprobat majorarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat  de la 5.000 la 5.415 locuri şi posturi.

Menţionăm că, pentru anul universitar 2017-2018 cifra de şcolarizare prin rezidenţiat a fost de 4.000 locuri şi posturi.

Articolul continua mai jos

Scopul acestei măsuri este formarea unui număr mai mare de specialiști care să ofere servicii medicale în zonele defavorizate.

Se va asigura astfel personalul medical necesar pentru serviciile medicale acordate in dispensarele şcolare, serviciile de ambulanţă sau centrele de permanenţă.

Posturile care vor rămâne neocupate după susţinerea examenului de rezidenţiat vor fi redistribuite. Se caută mai mulți specialiști.

Candidaţii care la sesiunea precedentă au obţinut punctajul minim de promovare dar s-au clasat în afara numărului de locuri şi posturi, pot ocupa posturile rămase neocupate în sesiunea următoare.

Pentru anul acesta, metodologia prevede că la repartizarea posturilor rămase neocupate după organizarea concursului de rezidenţiat în anul 2018 vor avea prioritate cei 415 candidaţi care au fost respinşi după examenul organizat în 2017. Ei au obtinut punctajul minim de promovare, condiţie necesară dar nu suficientă pentru ocuparea unui post de rezident.

“Politicile asumate de Guvern în domeniul sănătăţii vizează îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale. Majorarea cifrei de şcolarizare prin rezidenţiat este un pas în această direcţie. Am convingerea că rolul medicinei primare este esenţial pentru atingerea acestui obiectiv. Pentru acest lucru, avem nevoie de specialişti care să asigure asistenţa medicală în zonele defavorizate. Pentru asta trebuie să facilităm accesul medicilor tineri pe piaţa muncii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

În acest an concursul naţional de intrare în rezidenţiat este programat în data de 18 noiembrie 2018. Detalii privind organizarea şi desfăşurarea acestui concurs vor fi postate pe site-ul oficial al concursului.

Ține cont și de sfatul medicului.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,938FaniÎmi place
1,090AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cancerul de prostată – diagnostic și tratament

Cancerul de prostată (CP) este cea de-a treia cauză de deces în rândul bărbaţilor,...

Cancerul esofagian – simptome, diagnostic, tratament

Cancerul esofagian este o tumoare formată în straturile peretelui esofagian. Esofagul este conductul muscular...

Cancer la ficat: consumul de cafea reduce riscul la jumătate

Conform unui nou studiu, o cană de cafea, dimineața, ar putea reduce la jumătate...

Polipii – simptome, riscuri și tratament. Când să ne temem de iminența unui cancer

Polipii sunt excrescențe care pot apărea pe mai multe organe. Aceștia se găsesc, de...

Reumatismul – Simptome, factori de risc, tratament și recuperare

Reumatismul - Definiție și clasificare: Impactul pe care afecțiunile reumatismale îl exercită asupra societății...

Astmul bronşic – diagnostic, simptome, tratament

Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a arborelui traheobronşic...