Sindicaliștii din Sănătate pregătesc noi proteste

Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ se pregăteşte de proteste în condițiile în care Guvernul României nu a încheiat Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate.

Aceste proteste pot merge până la greva generală, salariaţii fiind îndreptăţiţi în mod legal la acest protest extrem.

Principalele revendicări pentru a nu se ajunge la proteste

1) Negocierea şi semnarea Contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, conform Acordului încheiat cu Guvernul.

2) Acordarea creşterilor salariale aferente anului 2019 începând cu luna ianuarie 2019 pentru toate categoriile de salariaţi care nu au beneficiat de creşterea salariului de bază.

- Articolul continua mai jos-

3) Respectarea drepturilor sociale prin impozitarea indemnizaţiei de hrană la acelaşi nivel cu tichetele de masă (sau considerarea ei ca normă de hrană) şi eliminarea indemnizaţiei de hrană din limita de 30% (art. 25 din legea 153/2017), această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă.

4) Eliminarea inechităţilor aferente sporurilor prin negocierea şi acordarea sporurilor între limitele minime şi cele maxime pentru salariaţii din toate categoriile de spitale, inclusiv pentru cei din spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.

5) Modificarea legii salarizării conform solicitărilor înaintate de Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’.

6) Plata sporurilor de sâmbătă şi duminică la nivelul de 100% din salariul de bază şi eliminarea sumelor aferente lor din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă.

7) Acordarea sporurilor de gardă şi a sporului de tură prin raportarea la noul salariul de bază; acordarea drepturilor de hrană în gărzi.

8) Introducerea echităţii în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaţilor, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul (reducerea stagiului de cotizare proporţional cu timpul lucrat în cadrul celui de-al doilea CIM).

- Articolul continua mai jos-

9) Acordarea voucherelor de vacanţă la toţi salariaţii din toate unităţile sanitare şi eliminarea cheltuielilor cu aceste vouchere din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă.

10) Îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale salariaţilor şi de tratament a pacienţilor prin creşterea finanţării unităţilor sanitare.

Până la întrunirea Consiliului de coordonare se vor desfăşura câteva acţiuni de protest prealabile, respectiv:

– Desfăşurarea unei greve japoneze din data de 5 octombrie 2018 ca măsură de avertisment din partea Federaţiei ‘Solidaritatea Sanitară’ împotriva blocării negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector.
– Pichetarea Ministerului Sănătăţii în data de 12 octombrie 2018 de către delegaţii participanţi la Consiliul de coordonare.

Citește și:

78% dintre salariații din sănătate s-au gândit să plece din țară

Ține cont și de sfatul medicului.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari