fbpx

55.000 de persoane mor anual din cauza rabiei

Anual, în 28 septembrie, se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei (turbării): Scopul este de a sensibiliza populaţia despre riscul de îmbolnăvire şi de a informa asupra modului de prevenire.

Rabia este considerată principala zoonoză la nivel mondial. Boala este diagnosticată în peste 150 de ţări sau teritorii, în special în mediul rural, sau in zone geografice izolate. Aproximativ 55.000 de oameni mor anual prin rabie. 40% din cei muşcaţi de animale suspecte de a fi infectate cu rabie, sunt copii cu vârsta sub 15 ani. În decesele umane câinii reprezintă sursa de virus in proporţie de 99%. Anual, peste 15 milioane de persoane primesc profilaxie post-expunere, estimandu-se că se previn astfel 327.000 de decese.

Reamintim că Rabia (turbarea) este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central (creierul şi măduva spinarii).

Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor, produse atât de la animale domestice cât şi sălbatice.

- Articolul continua mai jos-
La om perioada de incubare este în medie de 30-40 de zile.

Primele simptome în cazul rabiei: dureri şi o senzaţie de amorţire a părţii muşcate, febră, iritaţie în gât, ameţeli, halucinaţie, tahicardie (bătăi cardiace frecvente), vomă, diaree, dureri abdominale, teamă, agitaţie, nervozitate. Evoluţia bolii este rapidă ducând la paralizie, spasme ale gâtului, delir, comă, şi în final deces (în 2-3 zile). Tratamentul eficient se instituie în perioada de incubaţie a bolii.

Animalul bolnav prezintă următoarele semne clinice: agitaţie, irascibilitate, apetitul este capricios si pervertit, inghit diferite obiecte (pietre, bucati de lemn), se repede la obiecte imaginare şi are tendinţa de a muşca, privirea este rătăcită, fără expresivitate, apoi devine fixă, pânditoare, rece, feroce; nu mai poate înghiţii, limba îi iese afară din gură, cu hipersaliva?ie şi în ultima fază se instalează paralizia generală a muşchilor urmată de decesul animalului.

Ține cont și de sfatul medicului.

Programul de prevenire şi combatere a rabiei, este direcţionat pe acţiuni de supraveghere prin examane de laborator, efectuate din probele recoltate de la animale moarte sau suspecte de boală, prin măsuri de profilaxie generală şi prin vaccinarea preventivă a animalelor receptive, acţiuni prin care se urmăreşte:

– Catagrafia lunară a câinilor şi pisicilor cu stăpân cunoscut din localităţile judeţului şi a animalelor receptive din mediul silvatic.

– Identificarea şi confirmarea cazurilor de Rabie prin teste de laborator şi depistarea originii bolii.

– Oprirea răspândirii bolii prin delimitarea de zonele infectate.

– Controlul permanent a stării de sănătate a animalelor domestice şi sălbatice, receptive.

- Articolul continua mai jos-

– Reducerea numărului de animale cu potenţial ridicat de infectare şi de răspândire a bolii din zonele rabigene, prin măsuri specifice.

– Identificarea câinilor prin microcipare şi înregistrarea, de către medicii veterinari cu liberă practică, autorizaţi, în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân cunoscut (R.E.C.S.),

– Imunoprofilaxia antirabică prin vaccinarea carnasierelor domestice şi a vulpilor din zona silvatică.

– Implicarea autorităţiilor locale pentru gestionarea, comform normelor legale, a câinilor fără stăpân (capturarea, sterilizarea, vaccinarea antirabică şi efectuarea tratamentelor antiparazitare)

– Respectarea legilaţiei în vigoare precum şi a regulilor de recoltare, ambalare şi transport al probelor la laborator pentru diagnosticul Rabiei.

Un rol foarte important pentru a evita răspândirea turbării, îl are populaţia şi în special proprietarii de câini, care au următoarele îndatoriri:

să prezinte animalele la medicul veterinar arondat pentru efectuarea identificării, înregistrării în R.E.C.S. şi vaccinării antirabice în campania organizată, sau în termen de 90 zile de la fătare, sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora, dacă nu a fost vaccinat antirabic;

-Articolul continua mai jos-

să deţină carnetul de sănătate a câinelui complectat la zi în cazul deplasării animalelor în spaţiile publice pe teritoriul României;

să nu lase câinii în afara curţilor, să ţină câinii de pază legaţi în permanenţă astfel încât să nu poată ieşi din curţi;

să anunţe imediat orice suspiciune de boală medicului veterinar sau medicului

să anunţe imediat orice muşcătură produsă la om de către câinii sau pisicile aflate în proprietatea sau în îngrijirea lor, sau muşcături produse de către animale sălbatice;

persoanele muşcate de un animal trebuie să se prezinte de urgenţă la medic;

proprietarii adăposturilor de câini fără stăpân şi de animale de companie (primăriile, sau persoane fizice, asociaţii, fundaţii, etc.) sunt obligaţi să vaccineze animalele, pe care le gestionează;

este interzisă jupuirea animalelor domestice sau sălbatice găsite moarte, se anunță medicul veterinar arondat pentru a se intervenii profesional,în consecinţă;

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari