Medicina tradițională balcanică – un punct de vedere

Medicina tradițională balcanică. Zona Balcanilor este astăzi o zonă ferita de industria activă, poluantă, a restului planetei.

Despre ce a însemnat în trecut și despre ce e azi medicina tradițională balcanică aflăm de la dr. Codruț Țuțu, medic specialist în medicină alternativă.

În Balcani, prin scrieri realizate pe plăcuțe de piatră vechi de zeci de mii de ani, s-a dovedit că medicii depuneau jurământ fata de zeitati, juramant prin care se obligau sa trateze pacientii fara sa tina cont de averea lor. S-au descoperit cranii care dateaza de peste 5.000 de ani, avand semne de interventii chirurgicale, adica trepanatii, executate asa de corect, incat si chirurgii de acum invidiaza corectitudinea interventiei.

De aici intrebarile sunt multiple: oare ce tehnica aveau generatiile de la inceput, tinand cont de faptul ca foarte tarziu s-au descoperit metalele si modalitatea lor de prelucrare? Cum de medicii de atunci stiau sa faca interventii de acest tip, cand chirurgia le-a descoperit mult mai tarziu? Cum de existau tehnici de scriere, in asa fel incat sa reziste placutele de piatra in forma perfecta mii de ani, fara sa fie deteriorate complet?

- Articolul continua mai jos-

Medicina traditionala are radacini in culturile si obiceiurile fiecarui popor. In trecut, medicina traditionala avea o legatura foarte stransa cu religia. De obicei, preotii din diferite culte (aici trebuie mentionat ca fiecare popor avea zeitatile lui) erau si medici in acelasi timp. De fapt, medicina si religia, de cand se cunoaste istoria Terrei, aveau legaturi comune sau foarte stranse. Aici trebuie sa mentionam exemplele din hinduism, budism, iudaism, crestinism si islam. In toate religiile, indiferent de zeitatile in care credeau, s-a dovedit ca in 70% dintre cazuri medicul era si preot in acelasi timp.

La inceputul civilizatiilor este si lesne de inteles de ce legatura era foarte stransa, fiindca religia inseamna unitate, legaturi intr-un tel, adica misticismul si zeitatile, ori medicina inseamna a trata corpul, iar pe timpuri misticismul era legat de tratarea corpului. Medicina traditionala este de-o seama cu fiinta umana, datorita faptului ca, de cand a aparut, fiinta umana a avut nevoie de ingrijiri, ori aceste ingrijiri le putea oferi numai medicina traditionala. Medicii din Balcani tratau si oamenii mai bogati, si pe cei mai saraci, nu conta cat de bogat erai, conta cat de bolnav erai si care erau prioritatile.

Avand in vedere acest climat prielnic, balcanii au fost ocupati de slavoni, greci, turci si alte popoare migratoare mai mici care, de obicei, veneau din partea asiatica. Toate au gasit aici sol si climat prielnic pentru dezvoltare si pentru viitor. Clima, la fel, este foarte prielnica in Balcani, precum si apa potabila este foarte curata, avand in vedere ca sunt foarte multe masive muntoase care permit acest lucru.

Medicii din acele timpuri au fost o categorie foarte respectata si putem trage concluzia aceasta intrucat s-au descoperit desene in care figureaza zeitatea, preotul si medicul, precum si figura acestuia cu o coroana pe cap, ceea ce inseamna ca respectivul era regele poporului.

Tot in aceleasi scrieri descoperim ca bolnavul a fost tratat dupa: 1) suferinta – care astazi inseamna diagnosticare; 2) cum a aparut suferinta – care astazi inseamna cauza imbolnavirii; 3) cum sa indepartam suferinta – care astazi inseamna tratamentul afectiunii; 4) istoricul suferintei si metodele pentru eradicarea acestei suferinte – care astazi inseamna patologie.

In medicina traditionala, pe timpuri, oamenii se ghidau dupa unele principii, cum ar fi: viata este plina de suferinta, viata este cauza acestor suferinte, suferintele pot fi eradicate si, nu in ultimul rand, exista directie sau drum care duce la eradicarea suferintelor. Cu alte cuvinte, daca nu eliminam cauzele suferintelor, nu putem sa fim apti sa gasim salvare intr-adevar sau in adevar. La inceput, medicina traditionala a fost practicata ca obligatie morala fata de fiecare om suferind, nu ca o obligatia a cuiva care sa primeasca laude pentru aceasta. Mai tarziu, aceasta obligatie morala s-a transformat in meserie, meserie care si pana astazi a ramas asa. S-ar putea sa fi avut dreptate primele civilizatii si medicina traditionala sa fi fost si sa fie si acum numai obligatie morala, ca fiecare om sa ajute pe seamanul sau.

- Articolul continua mai jos-

Medicina tradițională balcanică

In Balcani, la inceput, primele civilizatii care s-au instalat aici au creat o ramura speciala in ceea ce priveste afectiunea, sanatatea si rolul medicinei pentru o populatie sanatoasa. Datorita faptului ca in Balcani erau, si sunt si acum, mai multe popoare, fiecare avea zeul sanatatii. De aceea, sunt mai multe zeitati cunoscute ca fiind zeii sanatatii, cum ar fi: Telecfor, Iazo, Panaceea, Asclepios, Macsaon, Podalirii si altele. Este cunoscut zeul tracilor al medicinei si al muzicii, Orfeus. Mult mai tarziu, se cunosc lucrarile despre filosofie si medicina scrise de catre Platon, Socrate, Pitagora, Aristotel, Hipocrate, Galenius.

Despre Zamolxes si minunile care le-a efectuat el prin medicina traditionala se gasesc informatii in scrierile lui Herodot. In scrierile lui Platon, si anume in Harmid, intre altele se spune: Zamolxes a fost imperatorul tracilor, dar si zeul lor. Fiind si zeul lor, ajuta supusii sa se trateze de orice afectiune cu ajutorul plantelor culese din natura. Medicina traditionala balcanica a dovedit de-a lungul timpului ca prin metodele ei si anumite extracte din plante hidroalcoolice, plante medicinale puse direct pe rani sau mestecandu-le, se poate trata orice afectiune. La fel, a dovedit ca nu se poate trata ochiul fara sa se trateze corpul, dar si ca nu se poate trata corpul fara sa fie tratat sufletul. Poporul grec, desigur, dupa timp indelungat, a recunoscut ca sanatatea unei singure parti a corpului determina sanatatea intregului corp. Medicina traditionala balcanica a dovedit ca sufletul este sursa din care totul, si binele si raul, se reflecta in corp si in identificarea personalitatii in principiu. Medicina traditionala din Balcani a dovedit ca trebuie sa tratam de prima data problemele capului, pentru ca si restul partilor corpului sa fie sanatoase. Pana si Hipocrate, anii 460-377 inainte de era noastra, parintele medicinei moderne, a fost direct influentat in fondarea medicinei de principiile de tratament aplicate de Zamolxes.

Medicina tradițională balcanică folosea fundamental in tratament apa, plantele, muzica si discutiile cu bolnavul. Este recunoscut faptul ca bolnavul era scos la soare in mijlocul padurii atunci cand se faceau procedurile asupra lui, ca sa asculte si cantecul pasarilor si muzica naturii.

Popoarele slave, bulgarii, serbii, macedonenii si tracii credeau ca demonii provoaca dezechilibrul si afectiunile. La fel, la inceput credeau ca duhurile rele saruta si aduc herpesul sau ii fac pe copii sa planga sau ii impiedica, ca sa cada si sa-si rupa vreun os. Tot asa, credeau ca sanzienele sau rusaliile ii ajuta pe oamenii sa se trateze si ii ajuta sa gaseasca plantele prin care sa o faca. Mai tarziu, au crezut ca Tangra, zeul lor suprem, ii invata cum sa-si trateze semenii si ce plante sa foloseasca. Mult mai tarziu, medicina acestor popoare s-a echilibrat si a aparut categoria de medici care tratau populatia prin extracte din plante, apa sau altele. Bolnavii erau tratati la domiciliu sau pe campul de lupta de catre medicii de medicina traditionala. Primul spital este cunoscut din anul 369 e.n. Ulterior, bonavii erau tratati organizat si in incinta fiecarei manastiri.

Medicina tradițională balcanică s-a dovedit de-a lungul timpului ca are rolul ei foarte important pe plan mondial. Tratamentul cu plante este foarte bogat in minerale, vitamine si multe altele. Medicina traditionala cunoaste aproximativ 750 de mii de plante medicinale pe Terra, din care aproximativ 300 de mii de plante sunt din Balcani. In medicina traditionala, fiecare componenta a plantei se foloseste pentru ceva, singura sau in combinatii, cum ar fi frunza, floarea, tulpina, fructul si radacina. Medicina moderna a studiat stiintific efectul fiecarei plante. De aceea, foarte des gasim combinatii intre planta sau o parte din ea si biochimie. Medicina tradițională balcanică refuza aceasta combinatie, fiindca prin extract din plante sau plante pure, rezultatul este garantat, pe cand prin combinatii, nu sunt altceva decat experiente.

S-a dovedit pana acum ca medicina tradițională balcanică, din experienta si istoria ei, a tratat si trateaza peste 5.000 de afectiuni. Medicina traditionala balcanica, in functie de zona din care provine, are specificul ei si beneficiile ei. Specialistul in medicina traditionala invata si se pregateste in medicina traditionala, ceea ce inseamna ca el cunoaste medicina traditionala in complexitatea ei. Medicina traditionala, cu toate ca este foarte complexa, aduce si va aduce rezolvarea oricarei probleme de sanatate a individului.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari