fbpx
Acasă Ştiri Medicale Beneficiile Biotehnologiei și a medicamentelor biologice

Beneficiile Biotehnologiei și a medicamentelor biologice

De-a lungul timpului, cu ajutorul biotehnologiei au fost obţinute medicamente precum insulina, factorul VIII coagulant pentru hemofilici, anticorpii monoclonali pentru terapiile ţintite şi pentru imunoterapie în cancer, produsele medicamentoase orfane pentru boli rare, vaccinurile, terapiile celulare de tip CAR-T sau terapiile complexe pentru repararea organelor, pielii, oaselor şi leziunilor cartilajelor.

“În ultimii ani, am asistat la o accelerare fără precedent a inovaţiei în medicină, în beneficiul pacientului. Beneficiile biotehnologiei se regăsesc în diverse domenii, de la agricultură, alimentaţie şi până la medicină şi sănătate publică. În acest din urmă domeniu, aplicabilitatea fiind extrem de vastă, de la producţia de noi medicamente şi vaccinuri şi până la detectarea unor noi mutaţii, adică medicină personalizată. Ţara noastră trebuie să devină parte a reţelelor europene şi internaţionale. Profesioniştii români să aibă acces la cele mai recente rezultate. Avem nevoie, în egală măsură, de cercetare medicală proprie, în acest domeniu, dar şi de schimb de idei şi iniţiative cu alte state pentru ca pacienţii români să beneficieze de tratamentele moderne şi personalizate, a declarat Doamna Conf. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier de Stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administraţia Prezidenţială a României.

Biotehnologia şi medicamentele biologice au o valoare incontenstabilă pentru pacienţi, pentru medici şi pentru sistemul de sănătate, în ansamblu.

”Pentru unii dintre pacienţi, o terapie biologică poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Pentru alţii înseamnă o calitate a vieţii superioară şi şansa de a avea o viaţă socială, de familie şi profesională normală. Suntem în plină eră a anticorpilor monoclonali, folosiţi în mai multe arii medicale de la oncologie şi hematologie, la reumatologie, dermatologie, pneumologie şi cardiologie. Suntem în zorii unei noi epoci pentru biotehnologie, aceea a terapiilor celulare şi a terapiilor genice. De aceea, va trebui să lucrăm împreună pentru a creşte nivelul de informare şi educare a tuturor stakeholderilor asupra beneficiilor terapiilor biologice. Scopul este de a crea cel mai bun model de acces al pacienţilor la inovaţia în biotehnologie”, a declarat , Dr. Marius Geantă, Preşedinte Centrul pentru Inovaţie în Medicină.

Despre evoluția biotehnologiei
Articolul continua mai jos

Biotehnologia în domeniul medical, sau biotehnologia roşie, se referă la o terapie, un test de diagnostic sau un vaccin care a fost produs folosind organisme vii. Se estimează că biotehnologia intervine în procesul de fabricaţie a mai mult de 20% din toate medicamentele comercializate. În viitorul apropiat, 50% din toate medicamentele vor fi obţinute prin mijloace biotehnologice. În prezent, mai mult de 350 de milioane de pacienţi din întreaga lume beneficiază de biotehnologia din domeniul sanitar.

Despre medicamente biologice

Biotehnologia stă la baza fabricării a sute de medicamente. Acestea se folosesc în tratamentul sau pentru prevenirea multor boli grave. Medicamentele biologice sunt alcătuite din substanţe care, adesea, sunt produse în mod natural în corpul uman, cum ar fi hormonul de creştere, insulina, eritropoietina, enzimele, anticorpii etc.

 Deoarece medicamentele biologice sunt proteine, ele nu se pot administra pe cale orală. În această situaţie ar fi digerate, descompuse, la fel cum se întâmplă cu proteinele din alimente. Acesta este motivul pentru care medicamentele biologice trebuie să fie administrate prin injectare.

Ține cont și de sfatul medicului.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Infecția cu Clostridium difficile – Simptome, complicatii, tratament

Infecția cu Clostridium difficile (bacterie sporulată ce produce toxine) se manifestă prin diaree acută...

Fibroza chistică – Cauze, simptome, factori de risc, tratament

Ce este fibroza chistică? Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o afecțiune genetică, ce...

Ce este leucemia și cum se tratează

Ce este leucemia și cum se tratează. Diagnosticul de leucemie este adesea o lovitură...

Durerea pelvină – semne pe care nu trebuie să le neglijezi

Durerea pelvină este frecventă și nu trebuie neglijată. Ea poate ascunde o patologie gravă....

Un cancer tipic masculin: cancerul de prostată – simptome, diagnostic, tratament

Diagnosticul de cancer îți schimbă iremediabil perspectiva asupra vieții. Dintr-o dată, lucrurile care ieri...

Artroplastia totală a cotului (proteza de cot)

Artroplastia totală a cotului este o procedura chirurgicală complexă și , în prezent, efectuată...