fbpx
Acasă Fapt divers Alzheimer și Demență - mișcarea fizică le întârzie apariția

Alzheimer și Demență – mișcarea fizică le întârzie apariția

Un studiu despre Alzheimer și Demență și factorii care pot întârzia apariția acestei boli – în cazul persoanelor care au suferit o mutație genetică esențială în instalarea acestor boli – arată că mișcarea fizică, pentru cel puțin două ore și jumătate pe săptămână, poate întârzia declinul cognitiv.

Studiul despre patologia ADAD (Alzheimer și Demență) a fost publicat pe Jurnalul Asociației Alzheimer. El arată că mișcarea fizică susținută, timp de minim 150 de minute pe săptămână, poate avea efecte benefice asupra markerilor care modifică creierul, în boala Alzheimer.

ADAD este o formă rară a bolii Alzheimer, în care evoluția demenței se observă la o vârstă foarte tânără. Cercetătorii au stabilit că instalarea demenței, în boala Alzheimer, poate fi întârziată, chiar și la persoanele la care au  mai avut cazuri de Alzheimer și Demență în familie. Beneficiul activității fizice asupra progresului cognitiv și al demenței este important, iar durata recomandată oficial – de 150 de minute – a fost asociată în mod semnificativ cu o mai bună cogniție și o mai redusă patologie a bolii Alzheimer. 70% dintre persoanele care au participat la studiu au avut rezultate bune și foarte bune, în acest sens.

Articolul continua mai jos

În cazul acestui studiu s-a arătat că există o legătură reală între activitatea fizică susținută și vârsta la care apar simptomele de Demență.

Vârsta medie de instalare a simptomelor ADAD (Alzheimer și Demență): 38,4 ani

Rezultatele studiului despre Alzheimer și Demență (ADAD) sunt încurajatoare și în ceea ce privește alte boli genetice rare generate de patologia Alzheimer, cu atât mai mult cu cât mutația genetică specifică pentru ADAD arată că persoanele afectate de aceasta au o vârstă medie de instalare a simptomelor la 38,4 ani.

Cercetătorii germani și americani (de la Tubingen și Washington) au intenționat să determine dacă cel puțin 150 de minute de activitate fizică (mers pe jos, alergare, înot, aerobic etc.) pe săptămână – recomandarea curentă a Organizației Mondiale a Sănătății și a Colegiului American de Medicină Sportivă și pentru un om perfect sănătos – ar aduce beneficii cognitive pentru participanții la studiu. Intensitatea exercițiilor nu a fost măsurată, dar tipul și frecvența au fost luate în calcul.

Ține cont și de sfatul medicului.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au fost implicate în mai multă activitate fizică au obținut un punctaj mai bun în ceea ce privește MMSE și CDR-SOB, care sunt metode standard de cunoaștere unanim acceptate în lumea științifică medicală. De asemenea, au avut niveluri mai scăzute de biomarkeri ai bolii Alzheimer în lichidul cefalorahidian, inclusiv indicele Tau mai scăzut (o proteină care se acumulează în creierul persoanelor care trăiesc cu boala Alzheimer).

Concluzia este că un stil de viață activ din punctul de vedere al mișcării fizice este realizabil și poate juca un rol important în întârzierea dezvoltării și progresiei ADAD. Persoanele cu risc genetic pentru Azheimer și demență ar trebui, prin urmare, să fie sfătuiți să urmeze un stil de viață activ.

Citește și O proteină semnalizează boala Alzheimer cu 25 de ani înainte de simptomele cunoscute

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Coxartroza – simptome, cauze, tratament chirurgical

Artroza articulației coxo-femurale (coxartroza) reprezintă localizarea leziunilor cronice degenerative la nivelul articulației șoldului. Este...

Colica biliară – ce o generează și cum o putem trata

Colica biliară - ce o generează și cum o putem trata - Un episod...

Accident vascular cerebral (AVC) – Simptome, tratament și recuperare

Accident vascular cerebral (AVC) - Definiție și clasificare Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebrovascular reprezintă...

Ce este Hemofilia și care este diferența între cea de tipul A și B?

Ce este Hemofilia și care este diferența între cea de tipul A și B? ...

Pielonefrita – boala care afectează tractul urinar

Rinichii sunt organele care au un rol important în formarea și eliminarea urinii. Pielonefrita este...

Transplantul renal: când se face, cât este timpul de așteptare și care sunt riscurile procedurii chirurgicale

Transplantul renal este o procedură chirurgicală ce presupune înlocuirea unui rinichi ce nu mai...