Infiltrații cu acid hialuronic, pentru tratarea artrozelor – de ce este indicată această metodă. – Se știe că acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial prezent în genunchi ca și în alte articulații. Ca să înțelegem despre ce e vorba să ne amintim de acel lichid aproape gelatinos pe care îl găsim în articulația oricărui animal sacrificat pentru consum (ovine, bovine ș.a.). Acest lichid/gel are rolul de a lubrifia articulatia, făcând mai ușoară mișcarea și evitând frecarea „os pe os”. Mai precis, acidul hialuronic acționează ca un absorbant al șocurilor transmise la nivelul diferitelor articulații. Atunci când acest acid hialuronic/ lichid sinovial se subțiază, se pierde, apare artroza. Iată de ce se apelează la infiltrații cu acid hialuronic, pentru a înlocui o parte din lichidul care s-a pierdut.
Infiltrații cu acid hialuronic – de ce nu e „prima alegere” a medicilor de azi
Dr. Paul Năstase, medic specialist Ortopedie Traumatologie, cu competență în Chirurgie Artroscopică, a clarificat câteva aspecte legate de acest subiect.
„Când vă duceți la medic și aveți artroză, mai ales artroză de genunchi, sub nicio formă să nu acceptați din prima o artroscopie”, spune specialistul, care explică de ce metoda e considerată azi „învechită”.
„Atunci când se apelează la infiltrații cu acid hialuronic, trebuie avut grijă ca acest lichid să fie cu greutate moleculară mare și cu niște lanțuri foarte puternice”. Motivul? Articulația degradează acest acid hialuronic, „în sensul în care, în artroză, lichidul pe care îl avem noi în articulație este de foarte proastă calitate și atunci noi trebuie să venim cu o suplimentare, cu acest acid hialuronic care e făcut în laborator și care e de foarte bună calitate, dar care o hibă: se degradează cam într-un an de zile”.
Te-ar putea interesa și Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE – cum le tratezi
Manipularea osteo-articulară – leac pentru spondiloză și alte boli ale coloanei
„Artroscopia de curățare”, cum mai este numită această procedură terapeutică, are efect pe termen scurt. Timp de câteva luni, pacientul se va simți extraordinar de bine, „dar visul ăsta frumos se va sfârși repede. Va urma o perioadă în care durerile or să fie din ce în ce mai mari și tendința pacientului este să nu se mai ducă la medicul care l-a operat pentru că e prost. Ideea e că înainte de asta ar fi trebuit să fie încercate și celelalte metode – infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite sau infiltrațiile cu celule stem”.
SFATUL MEDICULUI
„O artroscopie făcută fără să fi fost necesară provoacă daune, pe termen lung. Și există studii foarte multe care spun că artroscopia de curățare, pe termen lung, accelerează procesul de artroză, procesul de degenerare a articulației respective. Eu, cel puțin, nu o recomand decât ca ultim resort și întotdeauna îmi informez pacienții: se poate întâmpla ca în câteva luni să vă simțiți mult mai rău”.
Dr. Paul Năstase
Afli mai multe informații interesante și utile pentru tine, din domeniul medical, dacă urmărești în fiecare zi de joi, de la ora 10,00 la ora 11,00, emisiunea „Vrem să știi” de la Radio România Antena Satelor.