Pacienții diagnosticați tardiv cu fibroza pulmonară idiopatică au o speranță de viață scăzută

Fibroza pulmonară idiopatică este o boală a plămânilor extrem de severă, subdiagnosticată în România şi care, neidentificată la timp, duce la deces în doar câţiva ani.

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu,  atrage atenția că fibroza pulmonară idiopatică nu se vindecă. Pacienţii diagnosticaţi tardiv au o speranţă de viaţă foarte scăzută.

„Afecţiunea este cronică, nu se vindecă. Jumătate dintre pacienţi, dacă nu mai mult, pot deceda până în trei ani după stabilirea diagnosticului. Diagnosticul practic este un prognostic la fel de sever ca neoplasmul bronhopulmonar. Aceşti pacienţi, mai ales dacă sunt diagnosticaţi tardiv, au o speranţă de viaţă foarte scăzută. În ultimi ani au apărut aşa-numitele medicamente antifibrotice, împotriva fibrozei. Dacă boala este la început, ele încetinesc evoluţia bolii. Există mulţi pacienţi care au multe boli cronice şi care îşi desfăşoară viaţa în condiţii acceptabile”, a spus prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, potrivit AGERPRES.

Întreruperea fumatului este esenţială, iar în caz de tuse seacă şi lipsă de aer resimţită în timpul efortului trebuie să ne prezentăm la medic.

„În rest, a te adresa medicului în momentul în care ai tuse, oboseală înseamnă un lucru esenţial. Acest bilanţ medical periodic poate diagnostica devreme fibroza pulmonară idiopatică. Este extrem de important ca diagnosticul să se facă precoce, când funcţia respiratorie este bună, când pacientul este încă autonom, astfel încât tratamentul să îl menţină pe termen lung într-o condiţie cât mai bună, cu o calitate a vieţii cât mai bună”, a precizat preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Medicamentele antifibrotice folosite în Europa sunt disponibile şi în România, fiind decontate integral.

- Articolul continua mai jos-

Diagnosticul se stabileşte într-unul dintre centrele de expertiză din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Constanţa.

Fibroza pulmonară idiopatică este o boală cronică rară, a cărei cauză nu se cunoaşte şi care afectează plămânii, determinând în timp cicatrizarea acestora şi făcând din ce în ce mai dificilă respiraţia. Fibroza pulmonară idiopatică afectează mai ales persoanele în vârstă de peste 55 de ani fumători sau foşti fumători. Boala se manifestă prin tuse seacă şi lipsă de aer resimţită în timpul efortului, mai întâi la eforturi mari, dar cu timpul, în luni de zile, lipsa de aer se agravează şi apare la eforturi tot mai mici.

Ține cont și de sfatul medicului.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari