Indiferent ce sintagmă vom folosi – turism balnear, turism de SPA, balneo-turism sau spa-turism, turism medical sau turism de terapie – cert este că target-ul principal al acestei ramuri a industriei turistice este alinarea suferințelor turistului-pacient și profilaxia diferitelor afecțiuni, prin intermediul resurselor balneare și minerale. România este, în Europa, țara cu cele mai mari resurse de aceest gen, din păcate nu îndeajuns de bine exploatate.
La ediția a XIV-a a Bursei și Forumului Turismului Balnear, organizată la Covasna, a fost prezentă și dna Csilla Mezosi, secretar general al European Spa Association, care a acordat în exclusivitate pentru Ziar Medical un interviu despre viitorul turismului balnear și de SPA în Europa.
„România are o bază fascinantă de remedii naturale și SPA”
Ziar Medical – Turismul balnear și de SPA nu l-am inventat noi, cei din mileniul al III-lea. Acronimul SPA ne vine din epoca romană și nici măcar nu putem spune că ei au fost cei dintâi care au observat puterile tămăduitoare ale apei – fie ea termală sau minerală. Dar nu vreau să vorbim despre istorie, ci despre ce va fi. Deci… care este viitorul turismului balnear și de SPA în România și în Europa?
Csilla Mezosi – Cu siguranță că tendințele pleacă de la ceea ce au realizat generațiile de până acum în Europa și se completează cu descoperirea unor noi piețe, cum ar fi China și America Latină, care se confruntă cu aceleași probleme ca Europa de azi sau din ultimii 10 ani. Oamenii realizează că dezvoltarea industriei medicale și farmaceutice are numeroase efecte colaterale. Ne-am obișnuit să promovăm temele noastre: turism de sănătate, balneo-turism, SPA-turism, turism medical fără a ține cont de aceste efecte.
În scurta mea vizita în SPA-resorturi din România am văzut ca aveți o bază fascinantă de remedii naturale, iar noi căutam modalitatea aceasta de tratament medical, care este punctul de la care trebuie să plecăm pentru a face un lobby de succes. V-aș sfătui să rămâneți în legătură cu colegii mei francezi, care cunosc foarte bine mecanisml pașilor pe care trebuie să-i faceți și voi în domeniul de lobby. Ei au făcut un studiu comparativ important, care a mers chiar dincolo de bazele medicale. Este un proiect foarte serios pe mai mulți ani, care a inclus și o cercetare la nivel economic. Ei au vrut să afle cât ar costa asigurarea de sănătate pentru un pacient timp de un an, într-un resort SPA sau într-un resort de tratament de sanatate. Este vorba de pacienți de aceeași vârsta, cu aceleași probleme de sănătate, cu sau fară medicamente, sau cu sau fără tratamente SPA. Rezultatele acestui studiu le-a intarit poziția în negocierile cu guvernanții și i-a convins că și în cazul în care guvernele se schimbă, aceste lucruri trebuie să fie acoperite 100% de la bugetul asigurarilor pentru sănătate.
E o concluzie care trebuie urmărită și implementată în toate țările europene, pentru că tratamentul de acest tip și mai ales funcția profilactică a turismului balnear și de SPA duc la o scădere semnificativă a costurilor pentru sănătate.
„Trebuie să oferiți mai multe oportunități turiștilor-pacienți din centrele de balneo și SPA”
Ziar Medical – Care este parerea dvs, „medical speaking”, despre Romania?
Csilla Mezosi – Am văzut trei resorturi importante, am văzut că vă dezvoltați, știu că și alte țări au avut aceleași probleme cu ale dvs în urmă cu 10-15 ani și că acestea se rezolvă pas cu pas. Pot să vă spun că aveți un mediu natural fantastic, în comparație cu cea mai mare piață din lume, China, de exemplu. Aveți numeroase resurse naturale – lucru foarte important. Aveți o natură unică, dar infrastructura e deficitară. Și nu vorbesc doar despre calitatea drmurilor. Lipsește, uneori, chiar facilitatea de a ajunge la un resort de balneo și SPA cu transportul public. Apoi, dacă dorim să oferim o ședere mai lungă persoanelor interesate trebuie să le oferim mai multe oportunități, cum ar fi deplasarea cu bicicleta sau trekking, să le oferim evenimente culturale etc. pentru că dupa trei tratamete pe zi ei au nevoie de un pic de relaxare.
În vizitele făcute, am observat că aveți în bazele de tratament un complex de factori bio organici, dar, dacă intru în salonul de mic dejun sau în cel de servit cina, observ lipsa acelor produse bio care sunt oferite doar celor care acceptă să pună la bătaie un buget de cheltuieli mai mare decât unul mediu. Or, aceste elemente bio ar trebuie să intre, obligatoriu, în oferta generală de servicii turistice și nu doar în programele de tratament și nu doar în pachetele extra.
Ziar Medical – Din pacate, în bazele de tratament din România cei mai multi turiști sunt persoane în vârstă. Prevenția este încă foarte slab, la noi, în randul populației tinere, mai ales. Vă întreb dacă Europa are o strategie de educare a mentalității prevenției în rândul tinerilor, chiar folosind acest tip de resorturi de balneo și SPA.
Csilla Mezosi – Să fiu cinstită, acest tip de prevenție nu se află în Europa la același nivel de dezvoltare și implementare. În unele țări există programe naționale de prevenție pentru tineri, adaptate creșterii continue a factorilor de risc. Aceste programe se adaptează, de regulă, la pe vârstele tinere sau la clasele sociale medii expuse mai mult factorilor de risc. De asemenea, există programe naționale care sunt elaborate pe tipologii de riscuri, cum ar fi alergiile sau deformările de coloană vertebrală, la vârsta școlară. Resorturile sunt adaptate, în acest caz, la grupuri individualizate care nu sunt familii.
Ziar Medical – Care este mesajul pe care îl transmiteți specialiștilor români în SPA și balneologie?
Csilla Mezosi – Vreau să cred că puteți folosi din plin resursele naturale excepționale pe care le aveți în România și că veți putea găsi cheia relației de parteneriat între specialițtii din turism, medici, investitori și autorități guvernamentale pentru a crește nivelul de educație al populației care va trebui să înțeleagă, într-o perioadă scurtă, cum trebuie să combine grija pentru sănătate cu stilul de viață folosind din plin atracțiile naturale ale țării în care trăiesc.
Citește și Balneoterapie la Slănic Moldova (VIDEO & galerie FOTO)