fbpx
Acasă Zm_Special Sănătatea stomacului - cum o întreținem (VIDEO)

Sănătatea stomacului – cum o întreținem (VIDEO)

Prof dr. Dan Dumitrașcu: „20-30% dintre noi avem, în decursul zilei, dureri de stomac”

Sănătatea stomacului este esențială pentru sănătatea întregului organism, câtă vreme de el depind o bună digestie și o bună absorbție a nutrienților.

În România sunt diagnosticate anual aproximativ 4000 de cazuri noi de cancer de stomac, fiind mai frecvent în rândul bărbaților (2.500) decât în cazul femeilor (1.500 cazuri). Cancerul de stomac, denumit și cancer gastric este o tumoare malignă care apare atunci când un grup de celule anormale se dezvoltă în interiorul stomacului. Aceste celule au abilitatea de a invada țesuturile și de a se răspândi către organe aflate la distanță.

Cancerul gastric poate să apară la orice vârstă, dar incidența maximă este la vârsta cuprinsă între 50-60 ani (denu­mită „vârsta cancerului gastric”).

Articolul continua mai jos

Prof. dr. Dan Dumitrașcu a prezentat într-un interviu în exclusivitate pentru Ziar Medical bolile stomacului și cum ne putem proteja

2 octombrie – Ziua Mondială a Stomacului

Sănătatea stomacului. „La 2 octombrie vom serba în întreaga lume, Ziua Mondială a Stomacului. Bolile stomacului sunt extrem de frecvente.  Unele boli sunt frecvente și chiar dacă nu au un deznodământ letal, alterează calitatea vieții. Alte boli sunt poate nu la fel de frecvente, dar scurtează speranța de viață. De aceea e bine să fim atenți la stomac”.

Inițiativa Stomacului Sănătos

Sănătatea stomacului. „Având în vedere frecvența bolilor de stomac, s-a propus în urmă cu 10 ani să se creeze un grup de lucru internațional care să includă diverși lideri de opinie din toate continentele. Acest grup să se dedice combaterii suferințelor gastrice. Și de asemenea,  creșterea responsabilității autorităților sanitare pentru prevenirea și combaterea bolilor gastrice. Acest grup de lucru de lucru se numește e Healthy Stomach Initiative, adică Inițiativa Stomacului Sănătos. Este un grup din care fac și eu parte și care se întrunește de două ori pe an, o dată la Congresul european și o dată la Congresul american de Gastroenterologie pentru a prezenta progresele în domeniu, studii noi și pentru a antama cercetările. În cadrul acestei inițiative, un profesor din Taiwan a propus să se creeze o Zi Mondială în care noi toți să ne gândim la bolile stomacului și care să se cheme Ziua Stomacului Sănătos. După o dezbatere s-a ales ziua de 2 octombrie, ziua în care a fost descoperit microbul helicobacter pyroli, în 1984 de către Warren și Marshall, ulterior nobilizați.  Descoperirea lor a schimbat paradigma bolilor gastrice”.

20-30% dintre noi avem într-o zi dureri de stomac

Sănătatea stomacului. „Bolile digestive sunt extrem de frecvente. Încă din antichitatea, părinții medicinei spuneau: «Digestia este sursa tuturor relelor» sau «Mai bine niște intestine sănătoase decât un creier sănătos». Atât de supărătoare pot să fie tulburările digestive, încât să ne determine să ne gândim la cele mai mari rele. Uneori este adevărat, bolile stomacului sunt serioase, uneori nu este adevărat, unele boli pot fi ușor combătute.  20-30% dintre noi avem în decursul zilei dureri de stomac. Durerile de stomac, multă vreme, erau considerate cauza acidității gastrice. Un exces de acid gastric ce determină apariția ulcerelor, ulcere ce determină dureri. Mecanismul este real. Înainte de descoperirea în stomac a microbului helicobacter pyroli se știa că ulcerul are acid, că acidul omoară microbii. Se credea că nu sunt microbi în stomac. Dacă apar, înseamnă că mucoasa gastrică este atrofiată, că nu mai produce acid și apar gastrite severe, ce pot degenera în cancer. O dată cu descoperirea acestui microb în stomac, lumea și-a dat seama că patogeneza ulcerului nu se limitează doar la acid, ci contează foarte mult inflamația produsă de microbi. Această inflamație duce la subțierea mucoasei, la alterarea capacității de apărarea a mucoasei. O inflamație cronică ajunge să producă cancer la stomac”

Frecvența infecției cu bacteria helicobacter este ridicată

Sănătatea stomacului. „Frecvența infecției cu helicobacter este foarte mare. La noi în țară, datele de acum 20 de ani arătau că 60% din populație are helicobacter. În țările mai avansate: 20-30%. Noi ne-am apucat recent de un studiu și observăm că și la noi frecvența este mult mai mică, odată ce a crescut gradul de civilizație și curățenie. Avem rezultate cu mult sub cele 60% este încă destul de frecventă și în România. În Asia, frecvența infecției cu helicobacter este foarte mare. Tratamentul cu antibiotice reușește să reducă incidența cancerului. În China, unde sunt mulți cu infecție și cu cancer gastric,  s-a demonstrat că antibioterapia scade incidența cancerului gastric. Mai mult, în China se testează vaccinul contra helicobacterului pyroli”.

Fumatul și alimentația, factori care pot contribui la apariția cancerului gastric

Sănătatea stomacului. „În apariția cancerului gastric mai contribuie și alți factori. Unii sunt genetici. Este vorba de cancerul gastric care apare în familii, la tineri sau la femei. Avem cancere produse de mediu. Pe lângă infecția cu bacteria helicobacter pyroli, mai sunt și alți factori. Fumatul în primul rând, apoi factori de alimentație. Aceștia contribuie la rezistența redusă în fața infecțiilor. Mulți cred că și consumul de alcool produce cancer gastric. Cancerul gastric este unul din foarte puținele cancere digestive la care nu s-a găsit o asociere cu alcoolul. De asemenea, nici cu cafeaua. Cei care au simptome, după consumul de cafea, nu înseamnă că asta determină apariția ulcerului sau a cancerului, ci pur și simplu este o tulburare indusă de cafea, o secreție gastrică crescută. Dacă alcoolul produce gastrită, nu înseamnă că produce și cancer”.

Cine face cancer gastric?

Sănătatea stomacului. „Sunt zone pe glob predispuse la cancer gastric, în special în Asia: Coreea, China, Mongolia, Taiwan, Kazahstan. Aici contribuie alți factori: mâncăruri sărate, conserve, mâncăruri prăjite. În Europa, cancer frecvent se găsește în Rusia, în Țările Baltice. România are o frecvență medie, atât la bărbați cât și la femei. Asistăm în ultimele decenii la o scădere a frecvenței cancerului gastric. În România, avem cam 10-12% la suta de mii de locuitori. Într-o perioadă în care cancerul de pancreas crește, cancerul de colon crește, cancerul de ficat crește, cancerul gastric nu crește, ba scade puțin. În primul rând, a crescut prețul la tutun – fumatul afectează și el sănătatea stomacului -, în al doilea rând, lumea devine mai conștientă de ce mănâncă. În al treilea rând, s-au înmulțit frigiderele și lumea mănâncă mai puțin mâncăruri afumate sau foarte sărate”.

Cancerul gastric nu e singura boală gravă

Sănătatea stomacului. „Gastritele sunt extrem de frecvente. Poporul spune am gastrită. Ceea ce e incorect. Nu putem spune am o gastrită decât dacă pacientul și-a făcut gastroscopie și s-a observat la endoscopie mucoasa alterată sau se găsesc la microscop elemente de gastrită. Dacă nu avem gastroscopie, vorbim de dispepsie sau indigestie. Gastritele au ca factori de risc infecția cu helicobacter pyroli, dar poate fi indusă și de alți factori. În primul rând prea mult acid ce poate produce gastrită erozivă, un verișor la ulcerului. Un alt factor este utilizare medicamentelor reumatice, a antiinflamatoarelor. Când se asociază consumul de medicamente cu infecția cu helicobacter, eventual cu o mucoasă îmbătrânită crește riscul de hemoragie. Stomacul poate să producă hemoragie. Este foarte importantă explorarea endoscopică a pacienților cu dispepsie. Dacă pacientul are peste 45-50 de ani, dacă simptomele nu trec după un tratament, trebuie făcută gastroscopia pentru a se stabili dacă se continuă tratamentul și excludem o gastrită severă sau cancer gastric, sau schimbăm tratamentul”.

Când este cazul pentru o vizită la medic?

Sănătatea stomacului. Putem avea pacienți care se plâng îngrozitor de mult de dureri de stomac și endoscopia să fie normală. În acest caz vorbim de dispepsia funcțională, sau pacientul să aibă cancer gastric și să nu simtă până apar metastazele. Acestea sunt extremele. Statistic o boală organică severă se caracterizează prin faptul că simptomele nu mai trec, se agravează, pacientul pierde în greutate, pacientul devine astenic, pacientul devine palid. Acestea sunt semne de alarmă care obligă pacientul să se prezinte la medic.

Dispepsia fucțională, determină vizite repetate la medic

Sănătatea stomacului. „Jumătate dintre pacienții cu boală de stomac nu au gastrită, nu au ulcer, nu au cancer, dar suferă de dureri sau disconfort în etajul abdominal superior. Investigațiile care i se fac nu arată nimic. Nici la endoscopie nu sunt modificări. În acest caz vorbim de dispepsie funcțională, adică o dereglare a percepției simptomele ce determină ca oamenii să simtă un deranj la nivelul stomacului. Dispepsia funcțională este extrem de supărătoare și îi determină pacienți la vizite repetate la medic, la stricarea calității vieții, la examinări repetate. Dacă medicii nu au pregătirea în abordarea unor astfel de cazuri nu se găsește o soluție. Necazul este că în aceste cazuri ne confruntăm cu probleme de personalitate ale pacienților care nu trebuie minimalizate, trebuie luate în serios și trebuie tratate cu multe înțelegere”.

SFATUL MEDICULUI: sănătatea stomacului

„Patologia stomacului este frecventă, este supărătoare, are un spectru de la inofensiv dar foarte supărător la incurabil și noi trebuie să facem totul pentru ca medicii și populația generală să cunoască bolile și autoritățile să aloce buget pentru combaterea lor”.

Prof.dr. Dan Dumitraşcu este medic primar medicină internă şi gastroenterologie, şeful secţiei Clinica Medicală II și prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Prof.dr. Dan Dumitraşcu este Fellow al Asociației Americane de Gastroenterologie și Membru titular al Academiei de Științe Medicale.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cancerul cerebral – simptome, diagnostic, tratament

Indiferent dacă este benignă sau una malignă - în cancerul cerebral -, o tumoră...

Arteriopatia cronică obliterantă – cauze, simptome și tratament

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boală a sistemului circulator, prin care datorită...

Ce este dependența de internet? Tipuri, efecte negative, tratament

Ce este dependența de internet? Cu toate că internetul este astăzi parte integrantă a...

Mituri și realități despre cancer

Ce este cancerul? Cancerul,  cunoscut sub denumirea științifică de tumoare malignă sau neoplasm malign, reunește un grup...

Colica biliară – Cauze, simptome, complicatii, tratament

Ce este colica biliară? Colica biliară se manifestă prin dureri abdominale constante sau intermitente...

Hernia de disc – simptome care trebuie să te alerteze

Hernia de disc poate fi responsabilă pentru o durere de spate violentă. Într-adevăr, multe...