fbpx
Acasă Fapt divers Biletul de tratament balnear – ce reguli trebuie să respecte medicul

Biletul de tratament balnear – ce reguli trebuie să respecte medicul

Ce spune managerul Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, dr. Horia Lăzărescu

Biletul de tratament balnear – între nevoile reale ale pacientului și „cererile” lui, atunci când se prezintă la doctor. Aceasta a fost una dintre discuțiile care s-au purtat la recenta ediție a Bursei și Forumului Turismului Balnear, care s-a desfășurat la Covasna, în perioada 19-21 septembrie, în organizarea OPTBR – ONG al patronatelor din turismul balnear – și cu participarea a numeroși specialiști din domeniul turismului balneoclimateric din țară și din străinătate.

Medic endocrinolog și specialist în recuperare medicală, manager al Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, dr. Horia Lăzărescu ne-a declarat, cu privire la necesitatea organizării unui forum de profil: „E bine că ne adunăm și supunem atenției principalele probleme de rezolvat. E bine că sunt și părțile medicale și părțile de turism. Ca Institut, sprijinim activitatea medicală, de aceea a și fost înființat acest Institut, în 1924, pentru susținerea activității balneare. La Forumul de la Covasna se stabilesc profilul principal și profilul secundar al stațiunilor balneare din România, într-o dezbatere cu toți acești parteneri și proprietarii sau concesionarii bazelor de tratament din România”.

Atunci când eliberează biletul de tratament balnear unui pacient, medicul de familie sau medicul curant al acestuia trebuie să țină seama de această clasificare. Îndeobște, biletul de tratament se va elibera către stațiunile care au ca profil principal afecțiunea de care suferă pacientul. În cazul soților, pentru cel care îl însoțește pe cel care care beneficiază de biletul de trimitere principal, se poate elibera un bilet de tratament și în profilul secundar al stațiunii, dacă însoțitorul suferă de o boală din acel spectru.

Biletul de tratament balnear – se va ține cont de indicații terapeutice, dar și de contraindicații

„Nu există o miză, atunci când facem această clasificare în profilul principale și profiluri secundare. Dar fiecare stațiune există pe aceste meleaguri datorită unui act medical, datorită unui potențial medical balnear, datorită unei resurse naturale care este valorificată în favoarea pacentului”, atrage atenția dr. Horia Lăzărescu. „Și acest factor natural are una sau mai multe indicații principale de cură, mai multe indicații secundare, dar și contraindicații. Este bine ca toți medicii să cunoască aceste aspecte”.

Articolul continua mai jos

Biletul de tratament se eliberează pentru profilul principal sau profilul secundar al stațiunii balneare, dar, cel mai important lucru este să se cunoască foarte bine istoricul medical al pacientului pentru ca nu cumva stațiunea, deși indicată într-una dintre boli, să fie contraindicată pentru alte suferințe ale pacientului. „Să luăm de exemplu Covasna”, spune dr. Lăzărescu. „Profilul principal este cardiovascular. Dar avem și contraindicații. Medicul trebuie să cunoască detaliile pentru a nu face mai mult rău decât bine pacientului. Biletul de tratament trebuie să țină cont de starea generala a pacientului și nu doar de o anumită afecțiune principală. Cura balneară este ca un medicament care are indicații și contraindicații”.

Biletul de tratament balnear „ e indicat să se facă pe recomandarea principală”

„Această discuție este punctul esențial al forumului”, susține managerul Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie. „Este foarte important inclusiv în ceea ce privește biletul de tratament balnear prin care pacienții pot fi orientați direct către stațiunea de care au nevoie, să nu ne mai furăm căciula și să venim cu tratamente de reumatism într-o stațiune pentru tratarea afecțiunilor ginecologice sau cu afecțiuni endocrine la o stațiune pentru reumatism. Biletul de tratament trebuie făcut pe recomandarea principală sau secundară, dar obligatoriu pe o boală aflată în profilul stațiunii. Cred că e un lucru foarte bun și un ajutor pentru toată lumea. Institutul a lucrat la aceste indicații/contraindicații ani de zile, cu date din arhiva proprie. Luând în considerare factorii naturali pe care noi îi analizăm în laboratoarele institutului, am stabilit pentru fiecare stațiune proprietățile medicale ale resurselor naturale pe care le posedă”.

Citește și Balneoterapie la Slănic Moldova (VIDEO & galerie FOTO)

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,920FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi

PSORIAZIS diagnostic și terapie. Considerată o boală fizică dar cu urmări „mutilante” psihic, psoriazisul...

Purtarea lentilelor de contact. Avantaje și riscuri

Purtarea lentilelor de contact. Avantaje și riscuri. Pentru foarte multe persoane cu afecțiuni de...

Boala Crohn – Cauze, factori de risc, tratament

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală care afectează în special adolescenții și adulții...

Coxartroza – simptome, cauze, tratament chirurgical

Artroza articulației coxo-femurale (coxartroza) reprezintă localizarea leziunilor cronice degenerative la nivelul articulației șoldului. Este...

HIV SIDA – tot ce trebuie să știi despre boală

HIV SIDA, boala care a luat prin surprindere planeta în ultimele decenii ale secolului...

Rezecțiile colo-rectale laparoscopice, în cancerul de colon sau rect

Rezecţia colo-rectală reprezintă îndepărtarea unui segment al intestinului gros cu sau fără restabilirea continuităţii digestive. Pot...