Sfatul medicului PROTEZAREA ARTICULARĂ sau Artroplastia. Ce trebuie să știi

Sfatul medicului PROTEZAREA ARTICULARĂ – Cunoscută și sub numele de artroplastie, protezarea articulară este acea procedură chirurgicală care are ca finalitate restabilirea funcției unei articulații. Cea mai frecvent întâlnită operație de acest tip este cea la nivelul genunchiului afecta de gonartroză, dar există și alte articulații care pot fi protezate, cum ar fi, de exemplu, șoldul.

Sfatul medicului PROTEZAREA ARTICULARĂ – când se impune să apelezi la ea

Dr. Paul Năstase – medic specialist cu competențe în chirurgia artroscopică, chirurgia artroscopică, artoplastia genunchiului, artoplastia șoldului, chirurgia mâinilor (decompresia tunelului carpian, traumatismul lui Dupuytren, traume etc.), examenul artroscopic și tratamentul leziunilor genunchiului – susține că aceasta este o măsură extremă la care trebuie să apeleze pacientul: „La artroscopie trebuie să se ajungă atunci când calitatea vieții pacientului respectiv este atât de proastă încât avem nevoie neapărat de așa ceva”.

Sfatul medicului PROTEZAREA ARTICULARĂ – de ce nu e bine să faci asta înainte de orice altceva. Înainte de a apela la chirurgia artroscopică, pacientul, la recomandarea și cu susținerea medicului curant, trebuie să parcurgă o serie de etape intermediare de tratament. „Întotdeauna se începe cu tratamentul conservator. Sub nici o formă – dacă un pacient vine și îmi zice: Domnul doctor, mă doare foarte tare genunchiul, nu știu ce să-i mai fac; mă doare de câteva luni! – eu n-o să-i recomand operația. O să-l întreb mai întâi dacă a făcut ceva pentru afecțiunea pe care o are. Iar dacă răspunsul este negativ, am să-l îndemn să facă mai întâi o radiografie. Și numai în cazul în care este os pe os – și nici atunci, poate, de la bun început – o să-i recomand protezarea. De ce? Pentru că noi, în primul rând, nu tratăm radiografii, ci tratăm pacienți. Și poate că-i mai câștig niște timp cu gimnastica medicală sau cu infiltrațiile. Protezarea articulară trebuie să fie ultima dintre soluții. Tot timpul trebuie parcurse niște etape, pentru că nu știi pacienții cum reacționează”.

Vezi și Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE – cum le tratezi

- Articolul continua mai jos-

Sfatul medicului PROTEZAREA ARTICULARĂ – cât de traumatizantă este pentru pacient

Există uneori temerea că, dacă pacientul are o vârstă înaintată, nu se mai poate face nimic pentru el. Ba chiar că operațiile îi pot fi fatale. Iată de ce vârstnicii care necesită o protezare a șoldului nu vin la medic pentru asta și abia atunci viața lor, a cărei calitate scade dramatic în lipsa mișcării, se scurtează foarte mult.

Sfatul medicului PROTEZAREA ARTICULARĂ – nu vârsta pacientului este determinantă. Dr. Paul Năstase este de părere că tocmai aceasta este vârsta la care pacientul are cea mai mare nevoie de o protezare a articulațiilor. „Eu am pacienți care au 70 de ani și vin și îmi zic: Cum să mă mai operați pe mine, nu vedeți cât sunt de bătrân? Întrebarea este pe cine credeți că protezăm noi? Pe cei sub 40 de ani? Nu, sub nici o formă. Toți pacienții care vin pentru protezare vin la vârste de genul acesta. Vârste care întotdeauna sunt însoțite de o arie foarte largă de alte afecțiuni ale altor organe. Drept urmare, impactul pentru organismul pe care îl operăm noi este destul de semnificativ. Ceea ce pentru noi este o tehnică destul de abordabilă și de rutină, practic, pentru în cazul fiecărui pacient găsește un alt fel de răspuns”. Cu alte cuvinte, fiecare pacient este un caz unic, care se comportă unic în timpul derulării operației și post-operator.

Sfatul medicului PROTEZAREA ARTICULARĂ – care sunt șansele de recuperare. Recuperarea depinde întâi de toate de răspunsul pacientului – afirmp dr. Paul Năstase. „Am avut între pacienții pe care i-am protezat persoane cu multe afecțiuni conexe sau complementare, cu o stare de sănătate precară, aproape. Le-am protezat și și-au revenit remarcabil.  Dar aici depinde și de protocolul postoperator pe care îl are fiecare medic. Pe e altă parte există și pacienți care aparent nu au mari probleme, dar care, dintr-un motiv sau altul, se recuperează foarte foarte greu. Depinde foarte mult și de mentalitatea pacientului, de voința lui. Sunt pacienți care își spun Eu dacă vreau să mă fac bine, mă voi face bine și se vindecă mult mai ușor, iar alții care își zic Eu o să am o recuperare foarte proastă și asta se și întâmplă, pentru că evită să facă orice efort de recuperare”.

Sfatul medicului PROTEZAREA ARTICULARĂ – concluzii

„În anul 2018, protezarea articulară nu ar trebui să fie o procedură complicată, dacă e realizată la momentul optim și foarte bine urmărită prin protocolul post-operator. Nu este prima metodă de terapie, se va apela la ea după epuizarea celorlalte etape. Se recomandă (și) pacienților vârstnici”.

Afli mai multe informații interesante și utile pentru tine, din domeniul medical, dacă urmărești în fiecare zi de joi, de la ora 10,00 la ora 11,00, emisiunea „Vrem să știi” de la Radio România Antena Satelor, realizată de Claudia Ruse și Robina Cornaciu.

- Articolul continua mai jos-

Fotografii – https://www.facebook.com/dr.nastasepaul/

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari