Ministerul Sănătății reorganizează Agenția Națională a Medicamentului

Ministerul Sănătății propune un proiect de reorganizare a Agenției Naționale a Medicamentului, a anunțat ministrul Sorina Pintea.

„Este vorba despre un proiect legislativ de reorganizare a Agenţiei Naţionale a Medicamentului care este pe circuitul de avizare la Ministerul Sănătăţii şi azi la prânz va fi publicat în transparenţă decizională. Un proiect foarte bun pentru că cu toţii ştim că în sănătate timpul nu înseamnă neapărat bani, timpul înseamnă viaţă, a declarat Pintea, potrivit AGERPRES.

Potrivit lui Sorina Pintea, în România lipsa medicamentelor reprezintă încă o problemă.

„Medicamentul este încă o problemă în România. Ştiţi foarte bine că nu trece o săptămână şi în media apar ştiri legate de lipsa sau dispariţia unor medicamente. Aceste lipsuri ni le asumăm. Din păcate, la acest capitol nu am fost tocmai fruntaşi (reglementări – n.r.). Nu putem da vina în permanenţă pe Ministerul Finanţelor că nu finanţează suficient să avem medicamentele necesare. Întotdeauna se vorbeşte despre presiuni ale industriei farma, despre presiuni ale asociaţiilor de pacienţi. Din punctul meu de vedere, este doar presiunea pacientului român. Pacientul român are dreptul ca şi toţi pacienţii din lume de a beneficia de cele mai bune tratamente. Dacă statul român nu poate să le asigure, atunci măcar să îl informeze. Avem nevoie de un pacient român informat”, a mai adăugat Sorina Pintea.

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

- Articolul continua mai jos-

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

Ministerul Sănătății a realizat o corecție de prețuri și o listă a medicamentelor strategice.

„Anul acesta am introdus 37 de molecule noi care au salvat multe vieţi. Din păcate, procesul este greoi, este lung, pentru că din nou nu avem suficiente reglementări. Am promis împreună cu domnul secretar de stat Alexandrescu că vom face acea corecţie de preţuri care nu s-a mai făcut din 2015. Am publicat-o pe site-ul ministerului. O discutăm, sunt greşeli, le recunoaştem, dar am făcut-o după atâta timp. Am promis o listă a medicamentelor strategice, lista o avem. O vom publica pe transparenţă decizională”, a explicat ministrul.

Citește și:

PRIMER: Statul român captiv și santajabil de către anumiți producatori de medicamente

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari