fbpx
Acasă Ştiri Medicale Donează o șansă la viață! Înscrie-te în Registrul Donatorilor de Celule Stem!

Donează o șansă la viață! Înscrie-te în Registrul Donatorilor de Celule Stem!

Orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani se poate înscrie on-line în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

Pe site-ul l www.registru-celule-stem.ro  există un filmuleț care explică ce îseamnă și cum poate cineva să devină donator.

Până la acest moment, 57 mii de români sunt  înregistraţi în Registrul Donatorilor de Celule Stem.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii a paticipat la lansarea campaniei de înscriere on-line în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice.
Articolul continua mai jos

“Campania “Donează o şansă la viaţă” reprezintă o nouă speranţă de vindecare pentru pacienţii care necesită transplant de celule stem hematopoietice. 57 de mii de români merită tot respectul nostru pentru decizia de a se înscrie în Registrul donatorilor de celule stem. Ei oferă astfel o şansă pacienţilor a căror viaţă depinde de gestul lor. Până acum, înscrierea se putea face doar în centrele specializate, acum intenţionăm să implementăm un sistem în care înscrierea să se realizeze online. Acest lucru va duce cu siguranţă la creşterea numărului celor înscrişi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat campania de înscriere on-line “Donează o şansă la viaţă”.

În 2018, 7000 de donatori români s-au înscris în Registrul donatorilor. Numărul donatorilor a ajuns astfel la 57 de mii. De la înfiinţarea Registrului Naţional de Celule Stem Hematopoietice, în aprilie 2013, 187 de pacienţi au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi. Doar şapte pacienţi au reuşit să găsească donatori compatibili din România. În prezent, 43 de pacienţi români sunt în aşteptarea unui donator.

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

În lume, la fiecare 3 minute, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Mulţi dintre aceştia pot fi vindecaţi prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puţin de 30% dintre pacienţi au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura şansă la viată fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.

Registrul Naţional este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulţi donatori înregistraţi, cu atât cresc şansele unui bolnav de a-şi găsi un donator compatibil. Registrele din 55 de ţări numără împreună aproape 34 de milioane de potenţiali donatori. Fiecare dintre aceştia reprezintă o şansă la viaţă pentru pacienţii din întreaga lume.

Mai multe detalii despre Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice şi campania “Donează o şansă la viaţă!” şi cum poţi deveni donator voluntar, pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro şi pe site-ul AMDM www.wmdd.org.

Citește și:https://ziarmedical.ro/2018/02/13/marinela-lazar-este-de-dorit-largirea-bazei-de-date-donatorilor-de-celule-stem/

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,190AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cancerul la rinichi – de ce este „o capcană periculoasă”

Scopul principal al rinichilor este de a filtra deşeurile din sânge şi de a...

Totul despre anxietate. Ce este și ce metode de tratament există

Ruxandra Comșa, Psiholog clinician & Formator explică pas cu pas ce este...

Sfatul medicului OSTEOPOROZA – ce trebuie să știi

Sfatul medicului OSTEOPOROZA - Înainte de a afla care sunt simptomele osteporozei și care...

Apnee în somn – simptome, cauze, tratament

Sindromul de apnee în somn, asociat de cele mai multe ori cu sforăitul cronic,...

Boala Parkinson – Diagnostic, factori de risc, tratament, medicație

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive...

Gonartroza – Ce este, factori de risc, tratament

Gonartroza reprezintă localizarea reumatismului degenerativ cronic la nivelul articulației genunchiului. Deși este o afecțiune frecventă,...