Monturile: cum le tratăm. Sfatul medicului specialist (VIDEO)

Monturile sunt, deopotrivă, o problemă medicală și una estetică. Oricât de mult ne interesează… frumusețea piciorului, oricât ne dorim să fim „în trend” în ceea ce privește încălțămintea pe care o purtăm, este clar că trebuie să prevaleze sănătatea piciorului și starea noastră de bine.

Aflăm astăzi ce sunt monturile, cum le putem preveni și cum le putem trata de la dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie & Traumatologie, specializat în chirurgie modernă artroscopică și minim invazivă de la Clinica Masaya din București.

Ce sunt monturile?

dr Tarek Nazer„Monturile reprezintă o afecțiune frecvent întâlnită în lumea ortopediei, mai ales la femei. Monturile apar atunci când deviază degetul mare al piciorului spre celelalte degete, iar metatarsul deviază spre interiorul piciorului”, spune dr. Tarek Nazer. Estetic, apare o deformare a piciorului, o „diformitate”, dar mai important este că persoanele care suferă de monturi au dureri la mers și chiar atunci când stau pe loc, în picioare.

Monturile (Hallux valgus) reprezintă o deformare complexă a primei raze a piciorului, inclusiv devierea laterală a degetului mare (orice abatere mai mare 15-20 grade este consideratĂ a fi anormalĂ). O astfel deviație produce o proeminență pe capul metatarsian (baza degetului mare), adesea urmata de dezvoltarea unui burse (inflamație) plină cu fluid, care provoacă disconfort și durere atunci când se freacă de pantofi.

Care sunt factorii favorizanți și cum se pot trata monturile?

Nu se știe exact de ce apar monturile, dar s-a stabilit că există o predispoziție genetică – dacă am avut pe cineva în familie cu monturi putem avea și noi, însă mai des se întâlnesc cazuri de ereditate de la mamă la fiică.

- Articolul continua mai jos-

Monturile apar ca o mică diformitate, care se agravează în timp și datorită anumitor factori favorizanți. Una dintre cele mai frecvente cauze este purtarea de încălțăminte îngustă și de încălțăminte cu toc. O altă cauză o reprezintă bolile asociate. De exemplu, dacă avem reumatism sau probleme aticulare, acestea favorizează apariția monturilor, hallux valgus, respectiv o diformitate la nivelul hallusului piciorului.

monturiÎn ce privește tratamentul, spune dr. Tarek Nazer, „din păcate, în acest moment, nu există o metodă de tratament medical care să oprească evoluția; nu putem trata monturile fără chirurgie. O dată ce montul a devenit dureros, acesta este un semn pentru un tratament chirurgical. Tratamentul chirurgical constă în corectarea axului, metatarsului falangian și interfalangian. Adică atunci când degetul deviază spre exterior, metatarsul, osul ăsta al piciorului, el deviază spre interior. Degetul mare care este alcătuit din două falange și el se duce spre celelalte degete”, explică chirurgul, care ne dă mai departe detalii asupra felului în care decurge operația:

„Noi trebuie să acționăm așa: o dată, dacă avem un unghi mare între metatars și falangă, un proximal, trebuie să acționăm la nivelul metatarsului. Se fac diferite osteotomii la nivelul metatarsului, ori în V, ori în Z ori de tip wedge, proximal sau distal, în care se corectează axul și astfel revine degetul în poziția anatomică. Cu siguranță, după ce facem osteotomie, de cele mai multe ori este nevoie să facem și o fixare. Fixarea se face cu 2 șuruburi sau cu un singur șurub sau cu o plăcuță care menține axul anatomic al metatarsului. Atunci când avem o diformitate la nivelul falangelor, se mai pot aplica unele tehnici chirurgicale la nivelul falangei proximale; asta înseamnă să facem ori osteotomie în care să corectăm degetul și să devină cât mai drept; ori să fixăm cu o broșă intromedulară sau cu un șurub din titan, care rămâne acolo”.

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

La ce trebuie avut grijă, post-operator?

Este foarte important să știm că, atunci când suferim o intervenție de tipul acesta, trebuie să fim foarte atenți post-operator, subliniază medicul specialist. Asta înseamnă să nu facem ceva greșit, pentru a se putea menține poziția corectă.

- Articolul continua mai jos-

După operație, se recomandă să se poarte o încălțăminte specială, care permite ca greutatea corpului să vină doar pe partea din spate a piciorului piciorului, fără să lăsăm greutatea pe partea anterioară. Asta înseamnă că putem călca pe picior fără să folosim cârje sau cadru metalic, dar trebuie să purtăm orteză. Orteza o purtăm 6 săptămâni, timp necesar ca osul să se vindece și să se sudeze.

După cele 6 săptămâni, putem călca pe picior și putem purta încălțăminte normală.

Cu siguranță, trebuie să purtăm încălțăminte cât mai largă timp de 3-6 luni și să nu stăm pe tocuri, mai ales în primele 3 luni.

Vezi și Intervenția chirurgicală ortopedică și spinală, la pacientul adult

Care sunt riscurile de recidivă?

monturileRezultatele sunt foarte bune, dacă metoda este aplicată corect și dacă respectăm instrucțiunile postoperatorii, subliniază dr. Tarek Nazer. „Legat de recidivă, dacă facem modificarea axului și fixarea cu șuruburi, el nu mai recidivează. În prezent, se folosesc metode noi, tehnici chirurgicale care nu permit recidiva. În ce privește tehnicile vechi, recidiva era una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne întâlneam”.

Cum tratăm bătăturile formate datorită monturilor?

Atunci când suferim de monturi, axul anatomic al degetului se schimbă și deviază spre partea internă a picioruui. Asta face că toată greutatea corpului să nu mai apese pe zonele anatomice care în mod norma preiau sarcina, ci să fie preluată de celelalte degete. Acest lucru favorizează apariția bătăturilor la nivelul metatarselor 2 și 3.

-Articolul continua mai jos-

„Mulți nu înteleg că bătăturile acestea apar pentru că avem o diformitate la nivelul degetului 1 și ajung să facă tot felul de tratamente pentru a îndepărta bătăturile. Sunt tratamente locale, fără a se ajunge la cauzele inițiale, iar asta face ca bătăturile acestea să nu mai fie tratate niciodată, pentru că nu a fost tratată cauza principală”, atrage atenția dr. Tarek Nazer.

Ce e de făcut, în acest caz?

„Trebuie să schimbăm încă o dată axul anatomic, ca să vină în zona de sprijin anatomică și atunci vor dispărea bătăturile fără niciun tratament”. Practic, zonele în care apar bătături, nu vor mai fi suprasolicitate pentru sprijin, doar din instinctul de a proteja metatarsul 1, afectat de monturi.

Ce încălțăminte e recomandată?

Atât în cazul persoanelor cu hallux valgus neoperat, cât și în cazul celor care au trecut deja prin tratamentul chirurgical, recomandarea generală este de a purta încălțăminte cât mai comodă.

„Mai ales la cazurile incipiente de hallux valgus trebuie să se evite încălțămintea îngustă sau cea care grăbește procesul de deformare. Cu cât defromarea este mai mare, cu atât operația devine mai dificilă pentru că noi trebuie să acționăm în mai multe zone: în zona metatarsului – cu una sau două proceduri, la nivelul falangei proximale – și asta face ca recuperarea după operație să fie mai dificilă”. De aceea, la primele semne de durere și de disconfort la nivelul hallusului, după apariția unui mont proeminent, „pacientul trebuie să ia serios în calcul un tratament chirurgical, care în faza incipientă a monturilor este un tratament mult mai ușor cu o recuperare mult mai ușoară”, subliniază specialistul.

SFATUL MEDICULUI

„Nu putem trata monturile fără chirurgie. O dată ce montul a devenit dureros, acesta este un semn pentru un tratament chirurgical”.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari