Femeile însărcinate din zonele defavorizate nu își cunosc drepturile

Femeile din zonele vulnerabile știu puțin despre metodele contraceptive. Femeile însărcinate nu își cunosc drepturile, sunt stigmatizate și discriminate.

Proiectul „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” a urmărit îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă medicală maternă şi sănătate reproductivă în mediul rural. Scopul principal a fost reducerea mortalităţii materne şi a numărului de sarcini nedorite şi avorturi la minore.

„Femeile din România din comunităţile vulnerabile au cunoştinţe limitate despre metodele contraceptive. Acestea nu au banii necesari pentru a se deplasa către localităţile urbane în care sunt disponibile serviciile gratuite. Femeile însărcinate din comunităţile vulnerabile sunt stigmatizate şi discriminate, în special viitoarele mame minore. Am constatat lipsa serviciilor de planificare medicală din comunităţi, respectarea defectuoasă a gratuităţilor asigurate prin sistemul de asigurări de sănătate. În multe comune şi multe oraşe am constat o pregătire incompletă a profesioniştilor din domeniul medical în drepturile femeilor gravide”, a declarat Cornelia Scărlătescu, manager proiect World Vision România, potrivit AGERPRES.

Program național pentru sănătatea mamei. Femeile trebuie informate asupra drepturilor pe care le au

Recomandările făcute în urma proiectului vizează implementarea unui program naţional eficient pentru sănătatea mamei. Programul Naţional de Sănătate a Femeii trebuie să răspundă unor nevoi reale privind planificarea familială, sarcina, lăuzia. Femeile trebuie informate asupra drepturilor pe care la au. Contraceptivele, în special pentru acele femei din mediile defavorizate trebuie asigurate gratuit. E nevoie să fie organizate caravane mobile pentru efectuarea de analize de laborator şi investigaţii de specialitate pentru gravidele vulnerabile din comunităţi. Femeile însărcinate trebuie să fie monitorizate și îngrijite, iar transportul spre centrele de analiză să fie gratuit.

- Articolul continua mai jos-

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

Femeile însărcinate ar trebu să aibă acces echitabil la servicii medicale de calitate. Se recomandă finanțarea unui program național de servicii medicale pentru sănătatea mamei.
Pregătirea profesională a asistentelor comunitare şi moaşelor. Educarea populaţiei privind serviciile de planificare familială şi asistenţă pre-natală.

Proiectul a fost lansat în 2016 și s-a desfășurat în 30 de comunități din judeţele Dolj, Vâlcea şi Vaslui. Peste 22.000 de femei din judeţele au fost informate despre dreptul la accesarea serviciilor medicale. Au fost susţinute în comunităţile rurale peste 820 de sesiuni informative, inclusiv în licee şi şcoli.

Citește și:

Scleroza multiplă la femei. Sarcina, nașterea și menopauza

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari