Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în rândul copiilor. Unul dintre primele semnale că organismul copilului intră într-un proces de luptă pentru starea de sănătate, este apariția febrei.

Ei bine, dacă febra obișnuită, în care urechile și obrajii sunt de culoare roz, iar mâinile și picioarele la fel de fierbinți, știm cum să o contracarăm, mai dificil este atunci când extremitățile sunt reci. În popor acest tip de febră se numește „febra albă”.

Citeste si: Leacuri băbești pentru raceală si gripă. Plantele minune care te vor pune pe picioare instant

Cum recunoști febra albă

Febra albă se consideră mai periculoasă decât febra obișnuită, anume din cauza diferenței de temperatură existentă între trunchiul și extremitățile corpului. Deși termometrul indică febră înaltă, mâinile și piciorușele copilului sunt reci. Această diferență poate cauza apariția spasmelor vasculare și uneori, chiar a convulsiilor. Vasele sangvine se îngustează și corpul nu poate ceda temperatura.

- Articolul continua mai jos-

Iată de ce, la suprafață organismul e rece, însă temperatura internă crește rapid și semnificativ, existând riscul să fie lezate organele interne. Vezi mai jos și alte simptome ale febrei albe:

  • Copilul este apatic și suportă greu febra;
  • Copilul se plânge că îngheață, îi este frig;
  • Pielea este palidă, iar câteva secunde după atingere, pe piele rămâne o urmă albă;
  • Picioarele și mâinile pot fi vineții;
  • În cazuri excepționale, apar convulsii ca efect al spasmării vaselor.

Este important ca în cazul febrei albe să intervii corect și cu precizie. Înainte, metodele populare sugerau ca în cazul febrei să fie frecat corpul copilului cu oțet sau alcool, mai rar se practica masajul cu tincturi sau seva unor plante suculente precum aloe-vera. Acum însă, acest gen de proceduri fizice în cazul oricărui tip de febră este contraindicat. Dacă vă ciocniți cu febra albă, vă recomandăm să întreprindeți următoarele acțiuni:

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

  1. Hidratați bine copilul. Hidratarea insuficientă este considerată unul din factorii care favorizează apariția febrei albe. Din cauza insuficienței de lichide în organism, sângele devine mai vâscos și circulă mai greu. Apa este cea mai indicată pentru o hidratare corectă. De asemenea, puteți opta pentru băuturi calde pregătite din plante și fructe;
  2. Nu recurgeți la băile cu apă rece sau ștergerea cu un prosop umed. Acestea contribuie la îngustarea vaselor sangvine și riscați să favorizați apariția spasmelor vasculare.
  3. Restabiliți circulația sangvină normală. Încercați să încălziți extremitățile reci, cuprinzând mânuțele și piciorușele copilului în palmele dumneavoastră. Urmăriți ca pielea extremităților să redevină caldă și de culoare roz.
  4. În cazul în care febra copilului este mai mare de 38,5 grade Celsius, administrați-i medicamente antipiretice. În asemenea situații, febra are tendința să crească rapid și să scadă mult mai încet, chiar și în cazul administrării medicamentelor antipiretice. Este important să fiți vigilenți și să urmăriți tendințele de creștere a febrei. În cazul în care febra nu scade, ci dimpotrivă continuă să crească, contactați de urgență medicul. Pe lângă tratamentul antipiretic, acesta vă va administra medicamente vasodilatoare și antihistaminice, care să reducă riscul apariției spasmelor și a convulsiilor.

Este recomandabil să acționați cu prudență în cazul în care nu sunteți siguri de tipul de febră pe care l-ar putea avea copilașul. În asemenea situație cel mai indicat este să apelați la medicul de familie.

Creșterea temperaturii corporale este o misiune serioasă, care trebuie tratată cu multă atentie si delicatețe. Efectul pe care ni-l dorim este să stim in oricare din cazurile febrei, sa scadem temperatura corpului cu cel putin un grad. Pentru a reuși acest lucru, te invităm la un scurt peripluu  pentru a înțelege fenomenul febril, a fi informat și de a nu te lua prin surprindere  sau pe nepregătite, așa cum vine de obicei.

- Articolul continua mai jos-

Ce este febra?

Febra este o reacție de apărare a organismului la factorii patogeni, adică corpul nostru luptă cu virușii și boala. Stările febrile la copii sunt o cauză majoră de îngrijorare și stress, mai ales dacă vârsta copilului e mică.

De obicei febra apare brusc și prima reacție este de a duce  copilul la spital pentru a fi consultat sau a-l îndopa cu medicamente.Niciunul din cele două obiceiuri nu par a fi  sănătoase și optime, așadar noi venim în ajutorul tău cu o serie de  sfaturi și recomandări care să te sprijine să depășești acest moment cu calm și să iei cele mai bune decizii în funcție de situația care apare pe parcursul bolii.

Primul pas – Ințelegerea fenomenului febră

Ideal este să știm să reacționăm natural și  firesc, să nu ne panicăm și să înțelegem că acest fenomen este unul normal, mai ales la copii. Stim cu toții că panica, nervii nu ajută, dimpotrivă, acest semnal se transmite și copilului care devine și mai agitat, pentru simplu fapt că nu știe ce se întamplă cu el și cu părinții lui.

Important este să știm să acționăm corect și să ajutăm copilul sa treacă mai ușor peste aceste episoade neplăcute.

De ce apare febra?

Temperatura normală a corpului este undeva în jurul valorii de 37*C, iar la copii se consideră temperatură tot ce depăștește 38 *C măsurată  rectal. Febra e un răspuns natural al organismului în lupta cu o posibilă infecție, dar pot fi și alte cauze răspunzătare de apariția acesteia:

  • atunci când copilul face un vaccin
  • poate fi la mijloc o infectie de natură virală
  • chiar o alergie poate declanșa un episod febril
  • leziunile, inflamațiile și acestea pot fi răspunzatoare pentru apariția febrei

Febra nu ar trebui să fie tratată ca un episod negativ, practic sistemul nostru imunitar luptă cu agenții patogeni. Neliniștea poate apărea dacă temperatura crește nejustificat de mult , apar complicații și nu reusim să o scadem nici macar cu ajutorul medicamentelor.

-Articolul continua mai jos-

Exista mai multe tipuri de febră, pe care o să le analizam rând pe rând, pentru ca să înțelegi mai bine cu ce te confrunți și să știi ce ai de făcut.

Incepem episoadele dedicate febrei cu cea mai ușoara formă și anume febra acută.

Cauzele febrei acute

  • Infecții respiratorii datorită unor viruși
  • Infecții la nivelul tractului digestiv
  • Infectii ale urechii sau a gâtului
  • Alte infectii de natură bacteriană.

Copii și bebeluși sunt predispuși acestor  riscuri, deoarece  sistemul lor imunitar nu este dezvoltat în totalitate  și pot contracta usor astfel de infecții. In special dacă merg în colectivități (grădinițe, creșe) probabilitatea de a dezvolta o serie de boli este ridicată.

Simptome febra la bebelusi

  • ușoare stări de apatie
  • dacă copilul este energic, acum va fi cuminte și nu prea va avea chef de joacă
  • poate să plângă
  • poate avea dureri de cap și o stare de iritabilitate.

In cazul infectiilor febra poate dura 4-5 zile.

Ca să întelegeți și mai bine acest fenomen, atasat aveți gradele febrei:

  • Febra ușoară cuprinsa între (37,5-38,5)
  • Febra moderată (38-5*-39)
  • febra mare (peste 39*C)

Tratamentul febrei la bebelusi

Dacă copilul nu are alte afecțiuni, se poate să nu fie nevoie de tratament medicamentos. Antipireticele(categorie ibuprofen) scad temperatura și îmbunătațesc starea, dar inainte de a administra orice medicament, este indicat de a avea o discutie cu medicul pediatru  sau farmacistul, pentru a știi în ce doze și la ce interval trebuie administrate medicamentele.

De preferat, ca în cazul în care ati administrat copilului orice medicament, să comunicați acest lucru medicului., in cazul în care starea copilului se agravează și chemati salvarea. Unele medicamente pur si simplu, în combinații cu altele ,nu sunt compatibile.

Acum vom discuta despre  complicațiile pe care le poate avea febra albă sau in ferba rosie pentru a gestiona cu bine acest episod.

Febra albă

Ce este febra albă?

Febra albă este foarte periculoasă și trebuie să știm să o tratam corect. Pentru acest lucru, este esențial să înțelegem cu ce ne confruntăm.

Cauze posibile de apariție – datorită virozelor. Febra albă apare în special în sezonul rece.

Simptomele febrei albe

Febra albă se manifestă prin:

  • paliditate,
  • piele uscată,
  • membrele superioare și cele inferioare reci,
  • tahicardie, adică o tulburare a ritmului cardiac
  • creșterea diferenței între temperatura rectală și cea axială de aproape un grad diferență

Ce se întâmplă în cazul febrei albe la copii?

Starea generală a copilului se deteriorează din cauze provocate de febra albă, simptomele nu mai sunt a unei febre banale. Are senzația de frig continuu, tremură, chiar dacă în cameră e cald. Corpul copilului este încins, iar extremitatile sunt reci ca gheața.

In plus vei observa, că pielea este *marmorată*, adica albă și oarecum transparentă (se văd vinișoarele),  iar dacă exerciți o presiune într-un punct, urma va persista mult timp.

Curând pot apărea spasme sau convulsiii, așadar trebuie să faci față unui episod de stres.

Mic ghid de indrumare și tratament în cazul febrei albe la copii

1.Cel mai important este să scazi temperatura provocata de febra albă

Asta înseamna că acționezi responsabil și hidratezi copilul cu apă sau ceai. Chiar daca refuză, încearcă mereu să îi dai să bea lichide pentru a scădea temperatura.

2.La febra albă înfășurarea în prosoape umede nu e cea mai bună soluție in caz de febra albă

Copilul trebuie să poate haine lejere și să nu îl infofoliți. Ideal este să reușiti să îi încălziți mâinile și picioarele ținându-le în palme sau chiar un masaj ușor este indicat, pentru a favoriza circulația.

3.Chiar dacă știm că oțetul este un aliat de nădejde în scăderea temperaturii, la febra albă este interzis.

Nu ștergem copilul sau îl înfășurăm în cearceafuri reci pentru că acest lucru duce la îngustarea  vaselor de sânge.

Ce este febra roșie

Pe lângă ceea ce indică termometrul, caracteristicile febrei roșii sau *fierbinți*  sunt reacțiile corporale care caracterizează acest tip de febră.

Simptome febra roșie

  • Pielea este fierbinte la atingere, uneori umedă
  • Membrele sunt calde
  • Starea copilului este bună
  • Coloratia in obraji poate fi roz (îmbujorat)

Ce se întamplă în cazul febrei roșii?

In primul rînd sesizăm o ușoară fierbințeală, fără a se modifica starea generală a copilului. Creșterea pulsului sau o respirație mai acccelerată, corespunde și cu o creștere a temperaturii corpului.

Adică la orice depășește 37*C ,respirăm cu patru mișcări / minut mai mult, iar frecvența pulsului crește cu 18-20 de bătai/ minut.

Mic îndrumar și tratament în cazul  imbolnavirii cu febra roșie

1.E de recomandat ca locul unde stă  copilul să fie aerist iar temperatura ambientală să nu depășească 22-23*C.

  1. Serviți copilului ceaiuri sau apa plată, pentru a-i asigura o hidratare optimă.

3 . Aici putem acționa cu comprese reci pe frunte si celebrele Șosete cu oțet  știute din moși-strămosi. Nu insistați foarte mult cu această metodă.Tot ceea ce e prea mult, strică!

4. Medicamentele antipiretice ne dau o mână de ajutor, însă în prealabil  discutați toate amănuntele cu medicul pediatru.Acesta vă va cere o serie de informații, de aceea este bine să aveți un carnețel la nevoie, în care să notați ca într-o *fișă medicală* cât mai multe amănunte utile.

Mai jos aveți lista întrebărilor uzuale puse de  medicul pediatru:

  • Cand a-ți sesizat febra alba;
  • Cum a debutat;
  • Ce ați administrat copilului și la ce interval de timp;
  • Care e starea lui actuală;
  • Care a fost temperatura și de cînd persistă starea;
  • Schimbări semnificative intervenite în starea acestuia;
  • Orice informație care ar putea ajuta medicul;

Nu lasați să treaca mult timp, daca observați că febra nu scade. Asta înseamnă că trebuie să interveniți, iar dacă febra este mare și persistă, nu ezitați sa cereți ajutor.

Acum, că știți atât de multe despre febra albă si febra rosie , suntem convinși că veți depăși cu succes această etapă, fiind mai informat. Sănătatea e importantă pentru tine și cei dragi, deci nu uita, să-ți protejezi familia în sezonul rece.

Febra albă la copii si febra rosie – când apare și ce poți face ca să scapi de ea – Articol revizut de catre Marilena Bratan

 

Vezi și Leucemie! „Îmi dau lacrimile doar când rostesc acest cuvânt!” (VIDEO)

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari