Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE – Înaintarea în vârstă vine cu mai multă înțelepciune, dar și cu… dureri articulare. Oricare a fost stilul tău de viață, fie că ai mâncat sănătos sau nu, ai făcut mai multă mișcare sau ai fost sedentar, degradarea articulațiilor este imuabilă. Ce diferă, de la om la om, este gradul de degradare și, în funcție de tratamentele la care se recurge, posibilitatea de regenerare parțială a acestora.
Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE – ce le provoacă, la ce să fim atenți
Prezent la Radio România Antena Satelor, în cadrul emisiunii „Vrem să știi” din 13 septembrie, dr. Paul Năstase, medic specialist Ortopedie Traumatologie, cu competență în Chirurgie Artroscopică, a clarificat câteva aspecte legate de durerile articulare.
„Din păcate, toți suntem supuși degradării și artroza este un tip de degradare care nu ne iartă. Toată lumea e afectată, dar grupa de vârstă la care apare de obicei artroza e 40-50 ani. Foarte rar se întâmplă să apară mai devreme și asta din cauze foarte bine determinate – fie că am avut o fractură care a implicat o articulație, fie că avem o afecțiune congenitală, care a determinat apariția artrozei”, ține să precizeze specialistul.
Artroza care apare din cauza uzurii, afectează un procent ușor mai ridicat de femei, decât de bărbați. Vârsta la care se instalează afecțiunea este și ea diferită, în funcție de nivelul de activitate al persoanei respective. „Dacă eu sunt un muncitor manual – de exemplu, dau în fiecare zi cu sapa – s-ar putea să îmi uzez articulațiile mult mai repede decât cel care nu prea dă cu sapa”, specifică dr. Paul Năstase.
Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE. Când trebuie să ne facem griji?
„Inițial se credea că șoldul este cea mai afectată articulație, acum genunchiul a luat foarte mult avânt, asta și din cauza faptului că există un interes foarte mare acum pentru noi metode de protezare a genunchiului. Prima proteză de articulație a fost pentru șold. Fractura de șold era o mare problemă, o chestie devastatoare, care afecta în mod dramatic oamenii în vârstă – și atunci s-a inventat prima proteză de șold. Și treptat, cu evoluția tehnologică, s-a inventat și proteza de genunchi ș.a.m.d. – la ora actuală avem proteză cam pentru orice articulație vreți dv.”, spune ortopedul care ne atrage atenția când trebuie să ne facem griji: „În momentul în care apare durerea, atunci când ea devine cvasiconstantă, trebuie să ne întrebăm ce ni se întâmplă. Articulația doare mai mult dimineața, la trezire, se ameliorează pe măsură ce începi activitatea de zi cu zi. Te dai jos din pat, genunchiul doare, faci câțiva pași și parcă nu mai doare, dar în mijlocul zilei o simți din nou. Cel mai grav e atunci când durerea apare în timpul nopții”
Citește și Monturile: cum le tratăm. Sfatul medicului specialist (VIDEO)
Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE. Ce e de făcut când simți că te doare?
1) În primul rând, trebuie să mergem la doctor, în momentul în care avem o durere la una dintre articulații. „Se va face un consult ori reumatologic, ori ortopedic, în urma căruia se stabilește o suită de analize, care implică, bineînțeles, și o radiografie”.
2) Dacă pacientul suferă de artroză, ea trebuie clasificată. „Dacă afecțiunea nu e mare, putem să începem un tratament de recuperare medicală – un tratament care este simptomatic, în sensul că dacă mă doare iau o pastilă de durere”.
Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE. PRECIZARE: suplimentele alimentare nu au eficacitate clinică, în artroze – „Sub nicio formă nu trebuie să apelăm la renumitele suplimente alimentare de genul condoitină, glucozamină și diferite MSM-uri și cartilaje de rechin – pentru că astea nu au nicio eficacitate clinică”, e de părere dr. Paul Năstase. „Pun mare accent pe lucrul ăsta, costă foarte mulți bani și sunt pur și simplu aruncați la gunoi. Recomandarea medicului încă va conține și acest tip de suplimente, dar tocmai lucrurile acestea încercăm să le schimbăm acum”.
Practic trebuie gimnastică medicală, proceduri de fiziokinetoterapie, băile sunt foarte utile – dar au și ele sensul lor.
Te-ar putea interesa și Manipularea osteo-articulară – leac pentru spondiloză și alte boli ale coloanei
Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE. Metode de tratament neinvazive
Sfatul medicului #1 MODIFICAREA STILULUI DE VIAȚĂ „Ce trebuie să facem este să ne modificăm stilul de viață, în sensul că lucrul pe care până acum îl făceam într-o zi să-l facem în două zile, să ne mai ajustăm un pic efortul fizic. O articulație care deja suferă, va suferi în continuare într-un ritm care, cel puțin teoretic, înseamnă o degradare cu 7% pe an. 7% pe an pierde din cartilajul dinăuntrul ei, procent care se poate mări cu cât o folosim mai mult.
Sfatul medicului #2 EXERCIȚIUL FIZIC „Articulațiile nu trebuie forțate, dar nici folosite prea puțin nu e bine, întotdeauna trebuie să fie o cale de mijloc aici. De aceea, exercițiul fizic este cea mai bună metodă, cu cele mai multe dovezi că „merge”, dintre toate. Exercițiu fizic care înseamnă: gimnastică medicală, sub supravegherea unui kinetoterapeut și după aceea repetate lucrurile acasă, cât se poate”.
Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE. Tratamentul cu infiltrații
Pe lângă metodele neinvazive, mai există și tratamente care pot fi direcționate de către ortoped sau de către reumatolog, și aici vorbim despre infiltrații. La ora asta sunt trei tipuri de infiltrații:
Metodele #1 și #2 Terapiile biologice – „Sunt cele pentru care, la infiltrații, folosim materiale care provin chiar din corpul pacientului – și aici vorbim despre sânge și despre măduva osoasă.
#1 Măduva osoasă este absolut înspăimântătoare pentru poporul român, dar vorbim despre celulele stem dinăuntru, care sunt de o valoare inestimabilă. Chiar sunt niște studii acum în desfășurare, care încearcă să dovedească chiar o regenerare a cartilagiului.
#2 Cealaltă este sângele și aici vorbim despre așa-numita tehnologie vampir, cu plasmă îmbogățită cu trombocite, care practic nu generează foarte multe transformări în articulație, dar ce face este să oprească niște proteine care degradează articulația”.
Metoda #3 Curățarea artroscopică – „Serul care se introduce, prin această metodă, se numește acid hialuronic, care acționează ca și cum ai schimba uleiul la motor. Și exact ca la motor, în fiecare an trebuie să îl mai schimbi o dată.
Cea mai bună metodă? O combinație între toate lucrurile, ghidată numai de către medicul dv., în funcție de ce simte fiecare.
Afli mai multe informații interesante și utile pentru tine, din domeniul medical, dacă urmărești în fiecare zi de joi, de la ora 10,00 la ora 11,00, emisiunea „Vrem să știi” de la Radio România Antena Satelor, realizată de Claudia Ruse și Robina Cornaciu.
Fotografii – https://www.facebook.com/dr.nastasepaul/