SANITAS cere o singură formă de învățământ pentru asistenții medicali

Sanitas solicită Parlamentului European o singură formă de învățământ pentru asistenții medicali. Reprezentanții Sanitas au trimis o petiție cu 20.000 de semnături.

“În numele Sanitas Bucureşti am strâns peste 20.000 de semnături şi am depus o petiţie la Parlamentul European.  Avem două variante propuse către Parlamentul European. Prima este ca indiferent de forma de pregătire să ai titlul de asistent și acelaşi salariu. A doua variantă este ca în viitor să existe o singură formă de pregătire pentru asistenții medicali. Fişa de post este aceeaşi și nu e normal să fie aşa şi să fie diferenţe salariale foarte mari”, a declarat preşedintele SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu.

Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu a declarat că asistenții medicali trebuie să aibă aceeaşi pregătire, dar şi acelaşi salariu.

“În prezent, în România, lucrează ca asistenţi medicali salariaţi cu diferite forme de pregătire: liceu sanitar, şcoala tehnică sanitară, şcoala profesională, şcoala postliceală, facultate, mai sunt şi asistenţi care au prins şcoala veche sanitară. Toţi fac acelaşi lucru, în schimb salarizarea este diferită. De câţiva ani Sindicatele au încercat să echivaleze sau să uniformizeze studiile”, a declarat preşedintele SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu.

Modul de stabilire a atribuțiilor asistenților medicali se face după numărul de paturi și nu după nevoile pacienților.

- Articolul continua mai jos-

“Există o serie întreagă de probleme şi toarte afectează siguranţa pacientului. Calitatea pregătirii profesionale din păcate s-a degradat. Atribuţiile şi competenţele asistenţilor medicali nu sunt bine stabilite. Avem două sisteme de învăţământ pentru aceeaşi profesie. Modul în care se distribuie volumul de muncă a asistenţilor medicali nu se face pe criterii medicale, ci pe criterii administrative, pe număr de paturi”, a spus, joi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management a Calităţii în Sănătate, Vasile Cepoi, potrivit MEDIAFAX.

Cepoi menționează și faptul că infirmierele nu au pregătirea necesară

“Echipa de îngrijire este formată din asistent medical şi infirmieră, dar infirmiera este o persoană fără pregătire corespunzătoare. Pregătirea infirmierei se face printr-un curs de câteva săptămâni la direcţia sanitară. Nu există nicio certificare a absolvirii acelui curs, nicio recunoaştere a profesiei de infirmier. Toate aceste se reflectă şi în calitatea serviciilor medicale”, a mai adăugat Vasile Cepoi.

Citește și:

Alba: Primul centru de simulare în instruirea medicală dedicat asistenților medicali și moașelor

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari