Diabetul zaharat de tip 2, la copii – prevenție și conștientizare (VIDEO)

Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune cronică pe care, până nu demult, medicii o diagnosticau la vârsta adultă. În ultimul deceniu, boala are o incidență tot mai mare la copii și, de câțiva ani, identificarea maladiei la copiii din România e de natură să îngrijoreze atât pe specialiști, cât și pe părinți, ca și ONG-urile preocupate de starea de sănătate a populației.

Diabetul zaharat de tip 2 și bolile civilizației – o temă de reflecție (și nu numai)

Programul „înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației, promovat de Asociația Medicover, are intenția declarată de a trage un semnal de alarmă cu privire la acest aspect. „Ne aflăm într-o perioadă în care, practic, vorbim despre o epidemie de diabet. În urmă cu 1-2 ani, existau la nivel global, circa 440 de milioane de bolnavi de diabet și ne așteptăm ca în 2030 să fie depășită cifra de 550 milioane de bolnavi de diabet. Este clar că vorbim despre o epidemie, o epidemie care, așa cum reiese din unele studii, a fost legată foarte mult și de faptul că sunt din ce în ce mai multe persoane care sunt supraponderale sau obeze, la nivelul planetei”, ne-a declarat directorul general al ONG-ului, dl George Istrate, atrăgând atenția că „acest lucru se vede din ce în ce mai mult și în ceea ce-i privește pe copiii noștri”.

Conceput în urmă cu 5 ani, la Gdansk, programul a repurtat un real succes în Polonia. România – a doua țară aleasă pentru implementarea lui – se confruntă cu o statistică îngrijorătoare, în ceea ce privește diabetul: la o populație de două ori mai mică decât Polonia, România are același număr de bolnavi de diabet. Vorbim, deci, de un impact major al acestei probleme de sănătate, în țara noastră.

SFATUL MEDICULUI

„Obezitatea la copii este o problemă de sănătate foarte importantă. Sfatul meu este ca părinţii să fie conştienţi de riscurile la care sunt supuşi copiii lor şi, în egală măsură, să fie deschişi în a primi consiliere specializată pentru a ameliora această stare de sănătate. Consider că este importantă crearea programelor de prevenţie, ele dovedindu-se eficiente în SUA, Singapore şi, mai nou, în Polonia.”

Prof. univ. dr. Gabriela Roman, Medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Membru al Consiliului Științific al Asociației Medicover

- Articolul continua mai jos-

12.000 de copii, din două orașe, vor fi implicați în programul „înCerc”

Gheorghe IstrateÎn România, proiectul are două mari componente: conștientizarea pericolului pe care îl implică diabetul zaharat de tip 2 în rândul copiilor, pe de o parte, și prevenția diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor civilizației, pe de altă parte. „Diabetul zaharat de tip 2 poate fi prevenit într-un procent mare și aceasta este ținta noastră. Prin acest program vrem să ajungem la cât mai mulți copii, cărora să le explicăm ce înseamnă un stil de viață sănătos, pentru a nu ajunge să la asemenea probleme de sănătate”, spune George Istrate. „Știți că o avem și pe dna prof Maria Moța alături de noi, în program. Domnia sa a coordonat unul dintre cele mai importante studii în ceea ce privește starea de sănătate cu privire la specialitatea diabet, boli de nutriție și boli metabolice, pe când era președinta Societății Române de Diabet, boli de nutriție și boli metabolice, studiu din care a reieșit că cifrele sunt de fapt chiar mai îngrijorătoare: astfel, la nivel național, 11,6% dintre români au diabet”.

Programul are două ținte: identificarea incidenței de diabet și prevenirea acestei boli. Însă rolul principal este acela de prevenție. Diabetul zaharat de tip 2, până acum câțiva ani, era asociat doar cu vârsta înaintată; ulterior, a început să fie asociat părinților, deci vârsta de mijloc, și abia de curând au apărut cazurile de diabet de tip 2 la copii. În România, prevalența la copii este încă destul de redusă. „De aceea programul nostru este focusat pe prevenție – ceea ce înseamnă conștientizare și, sperăm noi, diminuarea riscurilor ca, la înaintearea în vârstă, diabetul să se instaleze”, spune George Istrate.

Programul „înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației se adresează elevilor de clasa a V-a, deci în jurul vârstei de 11 ani. Programul se dorește să ajungă la 12.000 de copii, în România, în două orașe. În anul școlar anterior a implicat, deja, 1.600 de copii din orașul Ploiești. El se dezvoltă pe două etape: una în școală – de evaluare a copiilor și de identificare a cazurilor de risc; a doua în afara școlii, în care sunt implicați doar copiii cu risc de dezvoltare a bolii, care sunt invitați, împreună cu familia lărgită, într-un program de consiliere cu specialiști.

Vezi și Program destinat tratamentului pentru diabetul juvenil

Programul a început în 2016, prin încheierea de protocoale de colaborare cu Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale. În 2017, au fost semnate protocoale de colaborare cu primăria Ploiești și cu Inspectoratul Scolar Județean Prahova. „Unul dintre aspectele care ne-a determinat să mergem la Ploiești este faptul că județul Prahova, potrivit aceluiași studiu, se află în zona geografică cu cea mai mare prevalență pentru diabetul zaharat de tip 2 din România”, spune George Istrate. Au fost abordate apoi școlile și, în cele din urmă, părinții elevilor de clasa a V-a, care au fost informați cu privire la program și la scopurile lui, cerându-se permisiunea de evaluare medicală a copiilor.

„Majoritatea părinților a văzut că acest program reprezintă o oportunitate de evaluare gratuită și non-invazivă; că nu există nici un pericol, nu folosim ace, nu le luăm sânge. Fiind vorba de copii, nu putem să mergem pe varianta de măsurare a glicemiei în picătura de sânge prelevată prin înțeparea degetului”, a ținut să precizeze managerul proiectului, dna Georgiana Apreutesei.

- Articolul continua mai jos-

„Noi nu criticăm un anumit comportament, ci ne gândim cum putem să-i ajutăm pe copii și familiiile lor”

Georgiana ApreoteseiEvaluarea se face de către personalul specializat astfel: „Asistenta medicală îi ia tensiunea, îi verifică acuitatea vizuală la distanță, îi verifică postura – poziția coloanei vertebrale, apoi îl urcă pe un podoscop, astfel încât să se vadă dacă există un platfuss care să influențeze postura. Iar în cele din urmă, este cântărit cu un aparat professional și se verifică indicele de masă corporală – asta înseamnă cât la sută grăsime, masa osoasă și câtă apă conține corpul. La sfârșit, se face un test de efort minim – copilul urcă și coboară pe o treaptă timp de 3 minute și în această perioadă se verifică din punct de vedere cardio-respirator. La două sptămâni de la evaluare, părintele primește un raport de sănătate cu toți parametrii pe care asistenta i-a evaluat, dar și cu câteva recomandări pe care familia și copilul ar trebui să le ia în seamă. De asemenea, îi îndrumăm către medicul de familie sau către medicul pediatru pentru a investiga mai departe în cazul în care există probleme de sănătate – și nu vorbim aici neapărat de diabetul zaharat de tip 2”.

Selecția copiilor care intră în a doua etapă de program se face în funcție de indicele de masă corporală. Un indice de masă corporală ridicat poate să indice suraponderabilitate sau obezitate – adică exact situațiile cu risc de a se instala, la un moment dat, diabetul zaharat de tip 2.

Etapa a doua se desfășoară în clinică, alături de familia lărgită – asta înseamnă că alături de copii și părinți sunt invitați și bunicii, frații etc. Pe parcursul a 18 luni, au loc 6 ședințe de consiliere, cu un medic, un nutriționist, un specialist de activitate fizică și un psiholog.

„Cel mai important aspect legat de acest program este că noi nu criticăm un anumit comportament, ci ne gândim cum putem să-i ajutăm pe copii și familiiile lor, prin a-i învăța să adopte un stil nou de viață cu pași mici, pe care să-i poată susține”, spune Georgiana Apreutesei. „Nu vrem să revoluționăm alimentația lor sau modul în care fac sport, ci ne dorim să-i ajutăm să conștientizeze – prin intermediul specialiștilor noștri -, să înțeleagă ce înseamnă un anumit aliment sau un anumit tip de sport, care e avantajul de a face baschet sau de a alerga și, înțelegând, să aleagă singuri ce vor să facă mai departe. Asta este și cheia reușitei colegilor noștri din Polonia și începem s-o constatăm și noi, în momentul de față. Vedm o evoluție la copii, de la a treia sau a patra sesiune de consiliere. Noi vedem diferențele pe care ei le simt efectiv”.

„La 11 ani, copiii sunt mai deschiși și mai ușor de convins să aleagă un stil de viață sănătos”

Vârsta de 11 ani este ideală pentru a încerca o schimbare majoră în stilul de viață al copilului (și al familiei sale, pe lângă el). Asta pentru că acest moment al preadolescenței vine cu o seamă importantă de schimbări, fizice, psihice și școlare, spun promotorii programului „înCerc”. „Am alesc copiii de clasa a V-a pentru că ei sunt foarte deschiși și foarte dornici să învețe. Pornesc cu o nouă experiență, au loc multe schimbări pentru ei și sunt învățați cu aceste schimbări. Dar este și momentul în care ei comunică foarte bine cu părinții. E, practic, momentul propice pentru a-i ajuta. Dacă vor ști ce să facă acum cu ei, vor ști la fel și în perioada adolescenței, prevenind astfel diabetul zaharat de tip 2”, spune George Istrate, managerul general al Asociației Medicover.

La această vârstă, copilul are și capacitatea de a auto-analiza schimbările care se produc, în ceea ce privește corpul lui. „Schimbarea alimentației sau a stilului de viață nu va conduce neapărat la scăderea în greutate”, ne zice Georgiana Apreotesei. „De altfel, o slăbir bruscă nici nu ar fi, neapărat, un rezultat pozitiv. Dar, dacă nu pierd propriu-zis în greutate, asta poate veni din faptul că fac mișcare și se dezvoltă masa musculară – iar acesta este un rezultat pozitiv! Se reașează kilogramele. De asemenea, ei vin mult mai deschiși, de la o ședință la alta, pentru că văd că pot să facă o schimbare în viața lor – iar ăsta este iarăși un lucru pozitiv”.

-Articolul continua mai jos-

Programul este astfel conceput încât primele ședințe de consiliere sunt mai dese, rărindu-se pe măsură ce copilul și familia fac noi achiziții pentru un stil de viață sănătos. „Inițial creăm aceste obiceiuri sănătoase, dar o facem relaționând cu fiecare familie. Nu există rețete predefinite, fiecare își determină pașii pe măsura puterilor sale. Inițial decid singuri ritmul pașilor, iar apoi specialiștii vin ajutându-i să mărească acest grad de implicare și trendul pentru un stil de viață sănătos – asta însemnând: nutriție și activitate fizică. De asemenea, facem workshpuri în care famliile au ocazia să se cunoască. Se creează o comunitate în care să se poată sprijini unii pe alții. Ne așezăm, așa cum spune și numele proiectului… în cerc”. 

„În cerc” intră atât copiii cu predispoziție pentru diabet și famiilor, cât și școala, autoritățile.„Vom veni și cu anumite date statistice pentru autorități pentru a le ajuta să-și configureze o strategie” – spun promotorii acestui program de prevenție a diabetului zaharat de tip 2.  „În acest moment, configurăm o serie de lecții multimedia, pe care le vom pune la dispoziția Ministerului Educației, pentru a-i ajuta pe diriginți să aibă propria strategie în discuțiile cu parinții și cu copiii. Suntem și noi în procesul de acumulare a unei experiențe în România și e clar că dori să revenim spre comunitatea locală, nu doar să afcem acest program și să plecăm”, ne-a declarat George Istrate, anunțând că programul început la Ploiești va continua, în acest an școlar, într-un alt oraș din România, unde diabetul zaharat de tip 2 are o incidență crescută.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari