Cancerul capului și gâtului, prea puțin diagnosticat

Cancerul capului şi gâtului, o afecţiune mai puţin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi în stadii avansate.

Cancerul de cap şi gât reprezintă un risc de sănătate semnificativ. Totuşi, acest tip de cancer rămâne relativ necunoscut şi prea puţin diagnosticat. Diagnosticarea şi tratarea în stadii incipiente asigură o rată de supravieţuire de 80%-90%.

Afecţiunea ocupă locul 6 la nivel european, din punct de vedere al incidenţei, iar la nivel global, 5% dintre tipurile de cancer care afectează populaţia sunt de acest tip.

Diagnosticarea în stadii incipiente asigură o rată de supravieţuire de aproape 90%

„Societatea Română de Patologie Oncologică a Capului şi Gâtului (SRPOCG) în parteneriat cu Asociaţia Sănătate pentru Comunitate (SpC) îşi doresc iniţierea unui dialog cu instituţiile şi organizaţiile naţionale implicate în gestionarea acestei patologii. În prezent, în România, dar şi la nivel european, nu există o bună informare asupra acestui tip de cancer. Multe cazuri sunt identificate în stadii târzii. Acest fapt reduce drastic şansele de supravieţuire ale pacienţilor. Rata recurenţei bolii la 5 ani după încheierea tratamentului este de 50% în cazul diagnosticării în stadii avansate, tocmai de aceea supravegherea medicală corectă în această perioadă este vitală pentru pacienţi.”, declară Dr. Dragoş Iancu, preşedinte al Societăţii Române de Patologie Oncologică a Capului şi Gâtului (SRPOCG).

- Articolul continua mai jos-
Recunoaşterea simptomelor cancerului gâtului și capului poate salva vieţi

Simptomele şi semnele cancerului capului şi gâtului nu sunt observate de către pacient şi mai departe, investigate de către medic.

Dacă manifestaţi unul dintre următoarele simptome mai mult de trei săptămâni, solicită consult medical specializat:

Usturimi sau dureri, inflamaţii, ulceraţii la nivelul limbii sau pereţilor bucali, pete albe sau roşii

Durere în gât

Răguşeală persistentă

Durere sau dificultate la înghiţire

- Articolul continua mai jos-

Umflături suspecte la nivelul gâtului

Blocarea căilor nazale sau sângerări ale acestora

Tumorile canceroase sunt localizate în general în zona cavităţilor nazale, a buzelor, glandelor salivare, cavităţii bucale sau gâtului.

Atenţie sporită la aceşti factori de risc!

Consumul de alcool

Consumul de tutun – 85% dintre cancerele localizate la nivelul capului sau gâtului sunt legate de fumat

-Articolul continua mai jos-

Comparativ cu un nefumător, o persoană care fumează prezintă un risc cu 15% mai mare să dezvolte cancer în zona capului şi a gâtului. Alcoolul consumat în combinaţie cu tutunul creşte riscul de îmbolnăvire.

Abordarea multidisciplinară a bolii, un pas cheie al tratamentului

Semnele cancerului de cap şi gât sunt, de obicei, identificate în prima fază de către medici specialişti în stomatologie sau ORL (otorinolaringologie). Pentru diagnosticarea şi tratarea corectă a afecţiunii, este recomandată o abordare pluridisciplinară a maladiei în care mai sunt implicaţi anatomopatologul, oncologul, radiologul, chirurgul BMF (bucomaxilofacial) sau oncologic.

” Educarea pacienţilor în identificarea primelor simptome si semne specifice ale acestei afecţiuni reprezintă primul pas spre o abordare responsabilă a gravităţii cancerului de cap şi gât. Bolile cronice, din care face parte şi cancerul, sunt printre cele mai frecvente şi mai costisitoare. Pentru a trata aceste afecţiuni este necesar să existe o abordare multidisciplinară şi o colaborare la nivel cât mai extins, între diferite specializări medicale. Pacienţii ce suferă de cancer la cap şi gât au nevoie de un protocol clar şi complet de tratament pentru a avea o speranţă de viaţă ridicată.”, spune Alina Comănescu, preşedinte al Asociaţiei Sănătate pentru Comunitate.

Începând cu luna septembrie, toţi medicii cu specializări implicate direct în diagnosticarea şi tratarea cancerului de cap şi gât vor avea acces la primul ghid pentru un parcurs ideal al pacientului. Materialul este conceput de către Dna. Prof. Lisa Licitra, co-fondator şi membru al European Head and Neck Cancer Society. Aceasta este una dintre puţinele dăţi când societatea şi asociaţia medicală a pacieţilor vor să facă ceva concret, durabil, pe toate palierele: aparat birocratic, medic şi pacient.

Citește și:

9,6 milioane de persoane au murit de cancer în 2018

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari