400.000 de decese cauzate de poluarea atmosferică

În fiecare an, în UE, poluarea atmosferică provoacă în jur de 400 000 de decese premature.

Un raport al Curții de Conturi Europene arată că măsurile întrerpinse de UE pentru protejarea populației nu dau rezultate.

Costurile legate de sănătate se ridică la sute de miliarde de euro

Chiar dacă se investesc sume foarte mari de bani, nu se reflectă în acțiuni adecvate la nivelul Uniunii Europene.

Cele mai expuse la poluarea atmosferică sunt persoanele din zonele urbane. Principalii poluanți sunt particulele în suspensie, dioxidul de carbon și ozonul de la nivelul solului.

Poluarea atmosferică este cel mai mare risc de mediu pentru sănătate în Uniunea Europeană. În ultimele decenii, politicile UE au contribuit la reducerea emisiilor, însă calitatea aerului nu s-a îmbunătăţit în acelaşi ritm. Există în continuare efecte considerabile asupra sănătăţii umane-a declarat Janusz Wojciechowski, membru al Curţii de Conturi Europene

- Articolul continua mai jos-
Statele europene nu îndeplinesc standardele UE de calitate a aerului. Poluarea atmosferică, o mare problemă

Directiva din 2008 privind calitatea aerului înconjurător reprezintă piatra de temelie a politicii UE pentru un aer curat.

Standardele UE de calitate a aerului au fost stabilite acum aproape 20 de ani şi Curtea a constatat că unele dintre ele sunt mult mai permisive decât orientările emise de OMS.

Raportul Curții arată că majoritatea statelor din UE nu au luat măsuri suficiente pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Consecința este că nu se îndeplinesc standardele UE de calitate a aerului.

Recomadări pentru a îmbunutăți calitatea aerului

Pentru a îmbunătăţi calitatea aerului în UE, Curtea recomandă acţiuni mai eficace din partea Comisiei Europene. E nevoie de actualizarea Directivei privind calitatea aerului înconjurător, prioritizarea şi integrarea politicii privind calitatea aerului în alte politici ale UE. de asemenea, trebuie îmbunătăţit aspectul privind sensibilizarea şi informarea publicului.

Comisia Europeană acuză Germania, Franţa şi Marea Britanie de faptul că nu respectă limitele stabilite pentru emisiile de dioxid de azot (NO2) care provin de la ţevile de eşapament şi care afectează zonele aglomerate.

- Articolul continua mai jos-

Ungaria, Italia şi România se află în atenţie pentru prezenţa ridicată şi persistentă de particule fine (PM10), materii (praf, fum, funingine, polen) prezente în aer şi a căror concentraţie este sporită de poluare, menţionează AFP. Sursa: AGERPRES

Citește și:

Poluarea, un factor care declanșează alergiile la polen

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari