fbpx
Acasă Ştiri Medicale Neuropatia diabetică poate fi depistată de medicul de familie

Neuropatia diabetică poate fi depistată de medicul de familie

Diabetul zaharat are o prevalenţă crescută în rândul populaţiei, atât la nivel mondial cât şi în România. Conform rezultatelor studiului PREDATORR, în România, prevalenta este de 11,6%. Una dintre cele mai grave complicaţii ale diabetului este neuropatia diabetică, care poate fi diagnosticată și monitorizată inclusiv în cabinetul medicului de familie.

Neuropatia diabetică netratată corespunzător poate conduce la complicații semnificative ale piciorului diabetic. Unele dintre ele pot determina chiar amputația. Complicațiile piciorului diabetic modifica profund calitatea vietii și implică și costuri mari atât pentru pacient cât și pentru sistemul medical. Prevenirea și tratarea în fază cât mai precoce a acestor complicații reprezinta un obiectiv important în managementul persoanelor cu diabet.

Conform unui studiu realizat în România pe 17,530 persoane  cu diabet, s-a concluzionat că, cu cât se prelungește perioada dintre debutul simptomelor şi intervenţia medicului, cu atât crește riscul de complicații ale piciorului diabetic.

Articolul continua mai jos

Este foarte important ca populația să cunoască atât semnele si simptomele care definesc diabetul zaharat, cât și pe cele specifice neuropatiei diabetice. Trebuie să se adreseze imediat medicului de familie.

Depistarea neuropatiei diabetice în cabinetului medicului de familie este un deziderat care poate fi îndeplinit.

Medicul de familie este cel care cunoaște pacientul cu toate problemele sale de sănătate și contextul familial.

„Este foarte important ca medicul de familie să promoveze sănătatea, prevenția și depistarea precoce a diferitelor afecțiuni.  De exemplu, prin urmărirea curbei glicemice a pacientului său, în context familial, a greutății peste limita normală sau a antecendentelor sale patologice, medicul de familie poate determina riscul de diabet și de neuropatie diabetică. Monitorizarea neuropatiei diabetice în cabinetul medicului de familie se încadrează în “monitorizarea pacientului cu HTA, diabet zaharat și dislipidemie”, care poate fi facută de două ori pe an”  a concluzionat doctorul clujean Anca Bălan, medic primar medicina familiei, doctor în științe medicale, instructor formator, cadru didactic asociat la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, Cluj Napoca.

Un aspect foarte important pentru a depista neuropatia diabetică este prezentarea pacientului la controalele periodice la medicul de familie.

„Implicarea activă a medicilor de familie în procesul de prevenire și de identificare precoce a neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic sunt puncte foarte importante în managementul acestor complicații în țara noastră.  Considerăm că medicul de familie este un membru cheie al echipei multidisciplinare de îngrijire a persoanei cu diabet, iar dacă starea pacientului impune, acesta îl trimite către un consult de specialitate.” a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică NEURODIAB.

Screening-ul neuropatiei diabetice are două obiective importante: identificarea factorilor de risc și intervenția vizand modificarea acestor factori pentru a preveni instalarea bolii, precum și diagnosticarea neuropatiei diabetice în fază incipientă, etapă în care tratamentul este mai eficient si in acest mod complicatiile sale mai putin frecvente.

Societatea de Neuropatie Diabetică NEURODIAB şi-a asumat rolul de educator al populaţiei şi iniţiator al întâlnirilor între toate organizaţiile guvernamentale şi non-guvernamentale care pot realiza şi implementa politicile atât de necesare pentru prevenţia și diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice.

Citește și:

Identificarea neuropatiei diabetice la debut și îngrijirea corectă a piciorului la persoanele cu diabet pot diminua semnificativ numărul amputațiilor

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Adenomul de prostată – simptome, diagnostic, tratament

Adenomul de prostată este termenul cel mai des utilizat atât de pacienţi cât şi...

Hipercolesterolemia familială – Cauze, simptome, tratament

Hipercolesterolemia familială este una dintre cele mai frecvente boli genetice, mai exact genice, care...

Moartea cerebrală – ce trebuie să știi despre ea

Ce este MOARTEA CEREBRALĂ? Este ea moarte... reală sau este vorba despre cu totul...

Accident vascular cerebral (AVC) – Simptome, tratament și recuperare

Accident vascular cerebral (AVC) - Definiție și clasificare Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebrovascular reprezintă...

Fibroza chistică – Cauze, simptome, factori de risc, tratament

Ce este fibroza chistică? Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o afecțiune genetică, ce...

Cauzele disfuncției erectile

Disfuncția erectilă constă în incapacitatea de a ajunge și de a menține o erecție...