Acasă Reportaje Dermatologia românească, tot ce trebuie să știi

Dermatologia românească, tot ce trebuie să știi

Prof. univ. dr. George-Sorin Țiplica: „Din păcate există peste tot încercări de fetișizare și de realizare cu ușurință a unor tehnici dermatologice”

Dermatologia românească s-a regăsit în tematica abordată de vorbitorii de pe panelul Sesiunii a VIII-a, în cea de a treia zi (și ultima) a Congresului Asociației Medicale Române (30 august-1 septembrie).

Între invitați, aflăm nume cunoscute și mult-apreciate din Dermatologia românească, precum: prof. dr. George-Sorin Țiplica, conf. dr. Carmen-Maria Sălăvăstru, dr. Alina Suru (cercet. șt.), dr. Bogdan Dimitrie Niculae, dr. Alexandra-Irina Butacu, ; precum și medici tineri și pasionați ori chiar studenți în medicină, cu aplecare pentru cercetare – Cristina Cucu, Luiza Sirețeanu, Ștefana Crețu, Ionela Manole, Romulus Tomescu.

„Specialitatea aceasta este extrem de ofertantă, are conexiuni cu toate celelalte specialități” – a declarat în exclusivitate pentru Ziar Medical prof. univ. dr. George-Sorin Țiplica, vorbind despre importanța dermatologiei. „Anul acesta am avut o dezvoltare a temei în legătură cu microbiomul cutanat, pentru că sunt cercetări și rezultate, inclusiv ale colegilor din România, orientate pe identificarea activității microbiomului de la nivel cutanat, cu implicații atât în patologia diversă – mă refer, aici, la cea inflamatorie cutanată, dermatita atopică, psoriazis – cât și în momentul în care acest microbiom, aflat la suprafața cutanată ajunge să pună probleme, ceea ce face ca unele infecții să ajungă să fie și sistemice”.

În cadrul secțiunii pentru Dermatologia românească, prof. univ. dr. George-Sorin Țiplica a avut mai multe intervenții. „Am prezentat mai întâi istoricul dermatologiei și am vorbit despre ceea ce înseamnă dermatologia românească, în ceas aniversar. Și m-am bucurat să pot alătura rezultatele noastre celor ale înaintașilor noștri, ale celor care au fondat dermatologia la noi în țară. Și m-am bucurat să pot prezenta colegilor realizările celor care poate sunt mai puțin cunoscuți, pentru că nu au beneficiat de un atât de mare și de larg tip de expunere, cum se întâmplă astăzi. Dar este bine să ne aducem aminte de Carl Ludwig Sigmund de la Sighișoara, care a fost cel care s-a preocupat primul din Europa de problemele patologiei cutanate și a fost recunoscut ca atare, este recunoscut inclusiv de școala vieneză de dermatologie. M-am bucurat să pot prezenta realizările profesorului Mihail Petrini Galatzi și ale academicianului Ștefan Gheorghe Nicolau, care a fondat dermatologia românească modernă, desigur, în contextul în care o pleiadă de alți medici importanți pentru România sunt prezenți prin realizările lor în dermatologie”.

Alte teme atinse au fost: profesorul Mina Minovici cu interesul său pentru tatuajele cutanate, realizările deosebite ale acad. Ana Aslan preocupată de întinerire, inclusiv de ceea ce se întâmplă la nivel cutanat, a subliniat prof. univ. dr. George-Sorin Țiplica. „Și ne-am bucurat să constatăm revigorarea preparatelor acesteia, chiar la o instituție medicală, la Cluj. De altfel, s-a discutat și despre interesul pentru fondarea cosmetologiei – a cosmeiaticii, cum se numea atunci – de către conferențiarul Aurel Voina, la București. Față de acești corifei, noi, epigonii, încercăm să restabilim, într-un arc peste timp, cele pe care înaintașii noștri le-au trasat pentru noi, și încercăm să aducem dermatologia, să ținem aproape de ceea ce înseamnă știință și cercetare”.

Dermatologia românească, în mileniul III

În anul Centenarului Marii Uniri, se află dermatologia românească într-o perioadă fastă?

„Este un moment de răscruce și pentru noi, pentru că din păcate există peste tot încercări de fetișizare și de realizare cu ușurință a unor tehnici dermatologice, care par foarte ușor de aplicat, dar care neaplicate cum trebuie și de cine trebuie duc la dezastre” – este de părere prof. univ. dr. George-Sorin Țiplica. „Împreună cu colegii mei de la clinica din spitalul Colentina am încercat să aducem în atenție tehnicile de dermatologie corectivă, care trebuie aplicate corect. Vorbim aici de tehnici laser, de peelinguri, de implanturi, de dermatologie corectivă, în ansamblu. Ne-am bucurat și de prezența dr Bogdan Dimitrie Niculae, care a venit cu experiența sa practică foarte bogată și, împreună, încercăm să ținem dermatologia la un nivel care să ne facă plăcere să-l prezentăm și să nu ajungem niciodată să avem neplăceri, atunci când administrăm tratamente pacienților noștri” – este sfatul medicului George-Sorin Țiplica.

Vezi și “Dermatologia – faţă şi interfaţă în Medicină”

Teme prezentate în cadrul secțiunii de dermatologie, la a 12-a ediție a Congresului anual al Asociației Medicale Române:

George-Sorin Țiplica. Un veac de dermatovenerologie

Alina Suru, Carmen-Maria Sălăvăstru, George-Sorin Țiplica. Abordări terapeutice în bolile rare. Epidermoliza buloasă

Cristina Cucu. Managementul cicatricelor atrofice post-acneice

Alexandra-Irina Butacu, Luiza Sireteanu, George-Sorin Țiplica. Oncodermatoze profesionale – autoevaluarea factorilor de risc

Ștefana Crețu. Istoria biofilmului cutanat

Ionela Manole, George-Sorin Țiplica. Analiza moleculară a microbiomului cutanat la pacienții cu psoriazis vulgar

Romulus Tomescu. PRP- efecte benefice în diferite indicații

Bogdan Dimitrie Niculae. Dermatologie corectivă

Foto: Valentin Țigău

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

10,914FaniÎmi place
54AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE

relocarea

Relocarea Maternității Giulești – când și cum?

Relocarea Maternității Giulești - când și cum? Autorităţile sanitare vor lua o decizie cu privire la activitatea Maternităţii Giuleşti din Capitală, eventual, reluarea internărilor, spre sfârşitul acestei săptămâni, joi sau vineri. Sorina Pintea a precizat că se aşteaptă rezultatele analizelor...
dr. Carmen Orban

Carmen Orban: „La Institutul Clinic Fundeni, concurența înseamnă progres”

În pragul iernii ne reîntoarcem la Institutul Clinic Fundeni pentru un dialog despre performanță și progres, cu dna conf. univ. dr. Carmen Orban, managerul prestigioasei instituții medicale bucureștene. CARMEN ORBAN: „Cifrele de transplant au scăzut dramatic din cauza lipsei donatorilor” Ziar...
platformă de aterizare smurd

Platformă de aterizare SMURD, la Botoșani

Platformă de aterizare SMURD - Proiectul privind extinderea și modernizarea infrastructurii de operare a serviciilor de urgență pentru salvare aeriană și comunicații prevede și construirea unei platforme de aterizare a elicopterelor, în Botoșani. În cazul unei urgente pe timp de...

Cele mai citite