Acasă Reportaje Dermatologia românească, tot ce trebuie să știi

Dermatologia românească, tot ce trebuie să știi

Prof. univ. dr. George-Sorin Țiplica: „Din păcate există peste tot încercări de fetișizare și de realizare cu ușurință a unor tehnici dermatologice”

Dermatologia românească s-a regăsit în tematica abordată de vorbitorii de pe panelul Sesiunii a VIII-a, în cea de a treia zi (și ultima) a Congresului Asociației Medicale Române (30 august-1 septembrie).

Între invitați, aflăm nume cunoscute și mult-apreciate din Dermatologia românească, precum: prof. dr. George-Sorin Țiplica, conf. dr. Carmen-Maria Sălăvăstru, dr. Alina Suru (cercet. șt.), dr. Bogdan Dimitrie Niculae, dr. Alexandra-Irina Butacu, ; precum și medici tineri și pasionați ori chiar studenți în medicină, cu aplecare pentru cercetare – Cristina Cucu, Luiza Sirețeanu, Ștefana Crețu, Ionela Manole, Romulus Tomescu.

„Specialitatea aceasta este extrem de ofertantă, are conexiuni cu toate celelalte specialități” – a declarat în exclusivitate pentru Ziar Medical prof. univ. dr. George-Sorin Țiplica, vorbind despre importanța dermatologiei. „Anul acesta am avut o dezvoltare a temei în legătură cu microbiomul cutanat, pentru că sunt cercetări și rezultate, inclusiv ale colegilor din România, orientate pe identificarea activității microbiomului de la nivel cutanat, cu implicații atât în patologia diversă – mă refer, aici, la cea inflamatorie cutanată, dermatita atopică, psoriazis – cât și în momentul în care acest microbiom, aflat la suprafața cutanată ajunge să pună probleme, ceea ce face ca unele infecții să ajungă să fie și sistemice”.

În cadrul secțiunii pentru Dermatologia românească, prof. univ. dr. George-Sorin Țiplica a avut mai multe intervenții. „Am prezentat mai întâi istoricul dermatologiei și am vorbit despre ceea ce înseamnă dermatologia românească, în ceas aniversar. Și m-am bucurat să pot alătura rezultatele noastre celor ale înaintașilor noștri, ale celor care au fondat dermatologia la noi în țară. Și m-am bucurat să pot prezenta colegilor realizările celor care poate sunt mai puțin cunoscuți, pentru că nu au beneficiat de un atât de mare și de larg tip de expunere, cum se întâmplă astăzi. Dar este bine să ne aducem aminte de Carl Ludwig Sigmund de la Sighișoara, care a fost cel care s-a preocupat primul din Europa de problemele patologiei cutanate și a fost recunoscut ca atare, este recunoscut inclusiv de școala vieneză de dermatologie. M-am bucurat să pot prezenta realizările profesorului Mihail Petrini Galatzi și ale academicianului Ștefan Gheorghe Nicolau, care a fondat dermatologia românească modernă, desigur, în contextul în care o pleiadă de alți medici importanți pentru România sunt prezenți prin realizările lor în dermatologie”.

Alte teme atinse au fost: profesorul Mina Minovici cu interesul său pentru tatuajele cutanate, realizările deosebite ale acad. Ana Aslan preocupată de întinerire, inclusiv de ceea ce se întâmplă la nivel cutanat, a subliniat prof. univ. dr. George-Sorin Țiplica. „Și ne-am bucurat să constatăm revigorarea preparatelor acesteia, chiar la o instituție medicală, la Cluj. De altfel, s-a discutat și despre interesul pentru fondarea cosmetologiei – a cosmeiaticii, cum se numea atunci – de către conferențiarul Aurel Voina, la București. Față de acești corifei, noi, epigonii, încercăm să restabilim, într-un arc peste timp, cele pe care înaintașii noștri le-au trasat pentru noi, și încercăm să aducem dermatologia, să ținem aproape de ceea ce înseamnă știință și cercetare”.

Dermatologia românească, în mileniul III

În anul Centenarului Marii Uniri, se află dermatologia românească într-o perioadă fastă?

„Este un moment de răscruce și pentru noi, pentru că din păcate există peste tot încercări de fetișizare și de realizare cu ușurință a unor tehnici dermatologice, care par foarte ușor de aplicat, dar care neaplicate cum trebuie și de cine trebuie duc la dezastre” – este de părere prof. univ. dr. George-Sorin Țiplica. „Împreună cu colegii mei de la clinica din spitalul Colentina am încercat să aducem în atenție tehnicile de dermatologie corectivă, care trebuie aplicate corect. Vorbim aici de tehnici laser, de peelinguri, de implanturi, de dermatologie corectivă, în ansamblu. Ne-am bucurat și de prezența dr Bogdan Dimitrie Niculae, care a venit cu experiența sa practică foarte bogată și, împreună, încercăm să ținem dermatologia la un nivel care să ne facă plăcere să-l prezentăm și să nu ajungem niciodată să avem neplăceri, atunci când administrăm tratamente pacienților noștri” – este sfatul medicului George-Sorin Țiplica.

Vezi și “Dermatologia – faţă şi interfaţă în Medicină”

Teme prezentate în cadrul secțiunii de dermatologie, la a 12-a ediție a Congresului anual al Asociației Medicale Române:

George-Sorin Țiplica. Un veac de dermatovenerologie

Alina Suru, Carmen-Maria Sălăvăstru, George-Sorin Țiplica. Abordări terapeutice în bolile rare. Epidermoliza buloasă

Cristina Cucu. Managementul cicatricelor atrofice post-acneice

Alexandra-Irina Butacu, Luiza Sireteanu, George-Sorin Țiplica. Oncodermatoze profesionale – autoevaluarea factorilor de risc

Ștefana Crețu. Istoria biofilmului cutanat

Ionela Manole, George-Sorin Țiplica. Analiza moleculară a microbiomului cutanat la pacienții cu psoriazis vulgar

Romulus Tomescu. PRP- efecte benefice în diferite indicații

Bogdan Dimitrie Niculae. Dermatologie corectivă

Foto: Valentin Țigău

SFATUL MEDICULUI - Dr. Carmen Nonn despre hepatoprotectie și hepatoregenerare naturală

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

10,664FaniÎmi place
46AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE

spitalplus

SpitalPLUS – aplicația care pune în legătură pacienții și entitățile medicale

În cadrul  Forumului Serviciilor și Tehnologiilor Medicale de la Cluj Napoca a fost lansată aplicația SpitalPLUS. Aplicația de tip ehealth este o premieră pe piața serviciilor medicale pentru pacienții din România. „În cadrul aplicaţiei există un modul specializat pe interacţiunea...
forumul spital plus

Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale – 2018

La Cluj Napoca a avut loc joi, 15 noiembrie 2018, Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale, eveniment care reprezintă un liant între reprezentanţii serviciilor medicale publice/private (manageri de spitale) şi cei ai tehnologiilor medicale, pe de-o parte, şi autorităţile publice,...
propaganda antivaccinare

Propaganda antivaccinare, descurajată prin lege

Propaganda antivaccinare nu va mai fi posibilă prin media audiovizuale. Camera Deputaţilor a adoptat, cu un singur vot împotrivă, proiectul de lege care descurajează comunicarea audio-vizuală a unor informaţii legate de sănătate de către persoane neavizate. Propaganda antivaccinare și audiovizualul. Proiectul...

Cele mai citite

58,4% dintre pacientele cu cancer mamar, diagnosticate abia în stadiile III și IV

Prima discrepanță identificată în managementul cancerului mamar în România, comparativ cu alte state din Europa, o reprezintă momentul de depistare a bolii. Peste jumătate...