Apifitoterapia întărește sistemul imunitar

Apifitoterapia este un tratament cu plante şi produse apicole folosit în principal pentru prevenirea bolilor și întărirea sistemului imunitar. Înainte de a apărea medicamentele de sinteză, oamenii au folosit plantele medicinale (datorită proprietăților curative) și resursele pe care natura le oferă pentru a susține sănătatea corpului uman.

Dr. Codruț Țuțu (Centrul de Medicină Tradițională PIRASAN, București), pentru a detalia ce înseamnă această terapie, în sistemul medical clasic și în cel tradițional, într-un interviu în exclusivitate pentru Ziar Medical.

Plantele sunt utilizate pentru tratarea si prevenirea afectiunilor cronice sub diverse forme: uleiuri, creme, unguente si cataplasme pentru uz extern sau infuzii, inhalatii, extracte hidroalcoolice si tincturi pentru uz intern.

Tratamentele fitoterapeutice pot fi urmate de orice persoana, indiferent de varsta sau gen, iar atata vreme cat sunt administrate in dozajul optim pentru organismul pacientului si conform nevoilor si afectiunilor acestuia, nu exista nici efecte adverse.

- Articolul continua mai jos-

Toxinele se acumuleaza in corp sub diverse forme si organismul se afla in imposibilitatea de a le elimina, in timp, acestea ajungand sa afecteze chiar si structura ADN-ului si a ARN-ului. Prima etapa in momentul inceperii unui tratament naturist consta tocmai in eliminarea acestor toxine si in refacerea structurala si echilibrarea functionala a organelor afectate.

De asemenea, este important de stiut ca in momentul prescrierii unui tratament naturist, medicul trebuie sa aiba capacitatea de a intelege modul in care substantele active din plantele prescrise vor fi absorbite de corp. Trebuie tinut cont de zona si procentul de absorbtie a substantelor active, iar actiunea acestora trebuie dirijata in asa fel incat sa trateze afectiunile de care sufera pacientul.

Combinarea plantelor se poate face indiferent de cantitate si de numarul acestora, deoarece efectele se cumuleaza si se potenteaza reciproc. Concentratia amestecului nu trebuie sa depaseasca nivelul ideal acceptat de fiecare organism in parte. Cele mai bune rezultate sunt obtinute prin folosirea plantelor de flora spontana culese la momentul optim, de acest factor depinzand concentratia ingredientilor activi. Calitatea plantelor este data si de modul de uscare si prelucrare.

Tinand cont de aceste aspecte, efectele curative ale apifitoterapiei se pot observa foarte repede la nivel simptomatic, desi tratamentul afectiunii in sine poate necesita o perioada mai lunga de timp.

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Apifitoterapia este o forma veche de terapie care foloseste produse apicole si anumite plante pentru vindecarea diverselor afectiuni. Este o metoda din ce in ce mai folosita si atunci cand este vorba despre cresterea imunitatii. “Produsele apicole ar trebui sa faca parte din viata fiecarei familii” ne spune Tutu Codrut, specialist apifitoterapie, acupunctura si psihologie medicala.

- Articolul continua mai jos-

Apifitoterapia (din latina “apis”-albina) este o metoda de tratament ce dateaza inca din antichitate. Hipocrate, medicul grec numit si “parintele medicinei”, a recunoscut meritele vindecatoare ale produselor apicole si proprietatile curative ale acestora, in multe tratamente in care medicina clasica doar ridica din umeri.

Potrivit Dr. Tutu Codrut, specialist apifitoterapie, acupunctura si psihologie medicala, aceasta ramura este o forma complexa de tratament traditional care foloseste “cu rezultate extraordinare, atat produse apicole (miere, propolis, laptisor de matca, polen, pastura, ceara), cat si plante (proaspete, ceaiuri, extracte, tincturi, comprese, cataplasme) pentru vindecarea afectiunilor”.

In prezent exista tot mai multe dovezi stiintifice care demonstreaza cum diferitele produse apicole ajuta la tratarea unor afectiuni circulatorii si neurologice, dar mai ales, sunt din ce in ce mai recunoscute proprietatile anti-inflamatoare si bio-stimulatoare pentru sistemul imunitar.

“Sistemul imunitar are un rol decisiv pentru sanatatea fiecaruia dintre noi. Exista sistem imunitar general, al intregului organism si sistem imunitar specific fiecarui organ sau tesut in parte. In cazul oricarei dereglari imunitare trebuie gasita cauza acesteia, fie ca este vorba de hiperimunitate, fie de hipoimunitate. Dupa identificarea cauzei, aceasta va fi tratata cu amestecuri dedicate din plante, care vor regla secretia de anticorpi si vor aduce, din nou, organismul in echilibru. Produsele apicole si anumite plante ar trebui sa faca parte din obiceiurile de viata ale fiecarei familii, indeosebi cele cu copii” spune Dr. Tutu Codrut.

Apifitoterapia este prietenoasa si cu femeile insarcinate, ba chiar are “un rol pozitiv aparte pentru acestea, ajutand viitoarele mame sa poarte sarcina mai usor, iar viitorii copii sa se dezvolte armonios”, sustine apifitoterapeutul.

Daca poate functiona aceasta terapie in paralel cu medicina clasica, Dr Tutu Codrut spune ca “apifitoterapia completeaza cu succes tratamentele prescrise in medicina clasica. Nu se contrazic, nu se opun, ba chiar lucreaza foarte bine impreuna. Si in mod normal, nu s-au demonstrat sa existe contraindicatii, exceptand intolerantele la produse apicole sau la anumite plante”. Pentru rezultate mai bune, apifitoterapeutul recomanda si acupunctura, o alta terapie din medicina traditionala, sustinand ca “este combinatia perfecta cu tratamentele apifitoterapeutice”.

-Articolul continua mai jos-

“Trusa casei” ar fi bine sa contina: miere, tinctura de propolis, polen – pentru copiii peste 3 ani, ceai de cimbru, soc, sunatoare, menta, tei, salcam, musetel, galbenele, fenicul, chimion, coada soricelului, rozmarin. Socul, cimbrul, musetelul, coada soricelului, brusturele – pentru orice raceli si probleme pulmonare, feniculul si chimenul, salcamul, galbenelele, menta – pentru tulburari digestive, teiul, sunatoarea si rozmarinul pentru deficit de atentie, insomnie, stari de agitatie. Pentru probleme renale: ceai de cozi de cirese, matase de porumb, urzica si papadie.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari