Pacienții cu tumori neuroendocrine nu au acces la investigație și tratament

Pacienții cu tumori neuroendocrine se confruntă cu lipa accesului la investigație și tratament. S-a ajunt în această situație, deoarece substanța cu care se realizează scintigrafia nu poate fi adusă în țară.

„Aceşti pacienţi nu au nimic în momentul de faţă pentru a fi investigaţi. Investigaţiile se fac în Europa, nu putem să facem în România, cu toate că avem infrastructură, medici. Singura soluţie pentru pacienţii cu tumori neuroendocrine este realizarea unei analize numite scintigrafie. În momentul de faţă substanţa de contrast nu poate fi adusă în ţară pentru că nu are preţ de vânzare. Există autorizaţie de punere pe piaţă din 2016. Producătorul ori distribuitorul din România refuză să depună un dosar la Ministerul Sănătăţii pentru aprobare de preţ. Nu vor să depună dosarul pentru că preţul la producător este 200 de euro şi îl vând cu 1.000 de euro”, a declarat Virgil Goran, preşedintele Asociaţiei cu tumori neuroendocrine. vineri, într-o conferinţă de presă, citat de AGERPRES.

Potrivit protocolului cu CNAS, medicul poate să prescrie tratamentul pentru pacienții cu tumori neuroendocrine doar dacă există acești receptori.

Tratamentul pacienţilor cu tumori neuroendocrine se găseşte, se decontează de către CNAS. Acesta se decontează conform protocoalelor, în baza unei investigaţii cu această scintigrafie. Dacă nu ai scintigrafia, nu poţi să treci pe tratament. Nu ştii exact ce are pacientul – are sau nu are receptorii, poate să nu aibă şi îi dă tratamentul care nu îi face bine”, a punctat preşedintele Asociaţiei cu tumori neuroendocrine.

În România sunt 390 de pacienţi cu această afecţiune.

- Articolul continua mai jos-

APTNR doreşte includerea scintigrafiei receptorilor de somatostatină în Programul naţional de oncologie, crearea unui centru de expertiză în domeniul tumorilor neuroendocrine, cancerului tiroidian şi tumorilor paratiroide în cadrul Institutului Naţional de Endocrinologie C.I. Parhon, dar şi revizuirea opţiunilor terapeutice recomandate la nivel european, care prelungesc durata şi cresc calitatea vieţii acestor pacienţi indisponibile în România, cu costuri mult mai crescute pentru sistemul de asigurări de sănătate şi indicate după instalarea metastazelor.

SFATUL MEDICULUI

„Singura soluţie pentru pacienţii cu tumori neuroendocrine este realizarea unei analize numite scintigrafie.”

Citește și:

Un număr important de substanțe radiofarmaceutice nu sunt disponibile în România

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari