fbpx

Scleroza multiplă la femei. Sarcina, nașterea și menopauza

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România) a organizat în 2018 o serie de evenimente pentru femeile cu scleroză multiplă. Scleroza multiplă la femei este de cel puțin două până la trei ori mai frecventă la femei decât la bărbati

Scleroza multiplă este întâlnită atât la bărbați, cât și la femei. Simptomele sunt comune precum slăbiciune musculară, senzații alterate, vedere dublă, disfuncții urinare și sexuale, fatigabilitate etc. Acestă afecțiune neurodegenerativă are însă un decalaj între sexe. SM este de cel puțin două până la trei ori mai frecventă la femei decât la bărbati.

Femeile care suferă de SM au învățat despre impactul aceeestei boli în cadrul a trei workshopuri. Femeile au aflat despre sarcină, naștere sau menopauză.

Scleroza multiplă la femei – Perioadele menstruale, contracepția și viața de cuplu

Femeile cu scleroza multipla spun că simptomele se agravează în jurul perioadelor menstruale, în special slăbiciune, probleme de echilibru, oboseală și depresie. De asemenea, unele medicamente utilizate pentru tratamentul SM pot avea un efect asupra ciclului menstrual.

- Articolul continua mai jos-

Scleroza multiplă la femei și Sarcina/Nașterea/Alăptarea

Scleroza multiplă nu afectează fertilitatea femeilor. Cu toate acestea, unele medicamente utilizate în tratarea ei pot avea un efect asupra sarcinii. Recomandările despre alăptare sau reluarea medicației după naștere sunt importante de cunoscut.

Scleroza multiplă la femei – Menopauza și viața de familie

În timpul menopauzei organismul oprește producerea de estrogen în cantitate semnificativă. Nu există dovezi care să demonstreze că acest lucru are un efect pozitiv sau negativ asupra ratei de recădere sau progresie a SM.

Un eveniment final dedicat vieții în cuplu și familiei va avea loc în luna decembrie.

“A avea un copil este dreptul oricărei femei, iar într-o afecțiune atât de invalidantă ca scleroza multiplă informațiile despre sarcină, naștere și gestionarea vieții cu copil mic sunt obligatorii. Acum 10-15 ani sarcina în SM era exclusă, însă de câțiva ani studiile ne arată că acest lucru este posibil și chiar benefic pentru paciente. Pentru aceasta este necesară o bună gestionare a bolii și așteptarea unei perioade mai puțin active, o echipă multidisciplinară constituită din neurolog, asistent SM și ginecolog, dar și luarea în calcul a solicitării sprijinului familiei și prietenilor., declară Cristina Vlădău, pacient cu SM și vicepreședinte APAN Romania.

Fatigabilitatea, depresia, anxietatea, efectele secundare ale tratamentelor modificatoare ale evoluției SM sunt factori de stres care se adaugă disfuncțiilor de tot felul din această afecțiune. Iar femeile resimt din plin această perioadă, ceea ce ne face atente la tot ceea ce reprezintă informații despre sănătate, iar inițiativa APAN Romania este cu atât mai mult binevenită. În plus, cunoașterea altor persoane care întâmpină aceleași dificultăți, ne face să devenim mai comunicative și să privim viața din alte perspective. Sloganul Scleroză multiplă. Experiență multiplă. Strălucire multiplă – ne-a adus încredere în noi!, declară Gabriela C. pacientă cu SM.

Mai multe detalii se regăsesc pe www.afectiuni-neurodegenerative.ro și www.facebook.com/APANRomania.

- Articolul continua mai jos-

Scleroza multiplă la femei – SFATUL MEDICULUI

Acum 10-15 ani sarcina în SM era exclusă, însă de câțiva ani studiile ne arată că acest lucru este posibil și chiar benefic pentru paciente.”

Citește și:

Scleroza multiplă – boala cu o mie de fețe

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari