Dafin Mureșanu: Avem nevoie de un registru al bolilor neurologice rare

Preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Institutului de cercetare ştiinţifică RoNeuro, Dafin Mureşanu, a declarat că este nevoie de un registru al bolilor neurologice rare, dar şi de registre pentru alte boli.

Registru al bolilor neurologice rare

„Este nevoie de un registru pentru fiecare patologie, nu numai pentru bolile rare, e foarte important. Avem nevoie de un registru ca să ştim ce se întâmplă în fiecare clipă în patologie. Bolile rare ne întorc spre cunoaşterea profundă şi punctuală. Dar bolile care creează foarte mari probleme de morbiditate, trebuie tratate cu foarte multă seriozitate. Din această cauză, problema registrelor rămâne una foarte importantă. Fără ele suntem în ceaţă şi nu avem date care să ne orienteze spre ceea ce avem de făcut”, a spus Dafin Mureşanu.

Bolile rare ne provoacă să ne întoarcem spre rădăcinile cunoaşterii

Bolile neurologice rare sunt un capitol cu totul special, fiindcă ele ne oferă şansa de a înţelege mai bine mecanismele care stau la baza tuturor bolilor neurologice. Bolile neurologice rare şi, în general, toate bolile rare ne provoacă să ne întoarcem spre rădăcinile cunoaşterii. Nu mai putem să tratăm lucrurile în medie, ci să mergem exact la sursa problemei. Bolile neurologice rare ne provoacă să definim exact unde este defectul, unde este perturbarea”, a spus Dafin Mureşanu.

Pe lângă complexitatea afecţiunilor neurologice cunoscute publicului larg, de tip – Accident Vascular Cerebral, Parkinson sau Alzheimer, la nivel mondial, medicina şi cercetarea ştiinţifică medicală se confruntă astăzi cu aproximativ  8.000 de boli considerate a fi ciudate sau rare. Dintre acestea un procent ridicat îl reprezintă bolile neurologice rare.

- Articolul continua mai jos-

SFATUL MEDICULUI

„Bolile neurologice rare şi, în general, toate bolile rare ne provoacă să ne întoarcem spre rădăcinile cunoaşterii. Nu mai putem să tratăm lucrurile în medie, ci să mergem exact la sursa problemei. ”

Citește și:

Centrul Pilot de Referință pentru Boli Rare „NoRo” marchează șapte ani de funcționare

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari