Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a investit 3,6 milioane de lei pentru modernizarea și dotarea bucătăriei. Noua bucătărie a fost pusă în funcțiune în luna mai. Cea mai importantă modificare vizează modul de servire a mesei.
Odată cu modernizarea bucătăriei a fost implementat şi un nou sistem de servire a mesei la patul pacientului, în tăvi termoizolante.
Singurele dificultăți întâmpinate în primele patru luni vizează lipsa de personal și sistemul pavilionar de funcționare.
Distribuirea mesei din bucătărie se face în tăvi termoizolante
Distribuirea mesei pentru cei 1200 de pacienţi internaţi în medie, zilnic, în spital, se va face printr-un flux bine stabilit de porţionare.Servirea mesei se face în tăvi termoizolante, conform regimului prescris fiecărui bolnav. Înainte de implementarea sistemului, porţionarea meselor şi spălarea vaselor erau activităţi care reveneau secţiilor. Acest fapt îngreuna traseul mâncării până la patul pacientului.
Spaţiul în care funcţionează bucătăria, cu o suprafaţă de aproape 300mp, a fost renovat complet. Blocul alimentar a fost dotat cu cele mai moderne aparate şi echipamente. Pentru transportul hranei, au fost achiziţionate încă două autoutilitare, în completarea celor trei deja existente.
„Am reuşit să modernizăm şi să dotăm bucătăria integral din venituri proprii. Acesta este un semn că, atâta vreme cât resursele sunt gestionate eficient, există reale posibilităţi de dezvoltare în sistemul medical de stat. Încă de la începutul primului mandat, am avut ca obiectiv major al planului de management îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă a alimentului şi de asigurare a hranei pacienţilor. Situaţia financiară a spitalului, de la acel moment, nu permitea o asemenea investiţie. Consider că, în acest moment, spitalul dispune de cea mai modernă bucătărie din sistemul sanitar românesc”, a declarat Petru Şuşca, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.
Angajaţii bucătăriei (aproximativ 30 de persoane) au fost instruiţi în folosirea noilor echipamente, iar circuitele funcţionale din bucătărie, dar şi din secţii, au fost actualizate, cu scopul de a garanta siguranţa hranei oferite pacienţilor.
SFATUL MEDICULUI
„Acesta este un semn că, atâta vreme cât resursele sunt gestionate eficient, există reale posibilităţi de dezvoltare în sistemul medical de stat.”