Un număr important de substanțe radiofarmaceutice nu sunt disponibile în România

Pacienții din România nu beneficiază de un număr important de substanțe radiofarmaceutice, necesare pentru diagnostic și tratament.

„Un număr important de substanţe radiofarmaceutice foarte necesare pentru diagnostic şi tratament nu sunt disponibile în România. Aceste substanţe sunt disponibile şi autorizate în alte ţări ale UE dar din diverse motive nu sunt disponibile pentru pacienţii noştri. Sunt proceduri greoaie şi costisitoare de autorizare a utilizării acestora în laboratoare. Sunt costuri ridicate de obţinere a autorizărilor de la ANMDM”, a declarat medicul primar Medicină Nucleară în cadrul Centrului Integrat de Medicină Nucleară al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, citat de un comunicat transmis AGERPRES.

33 de laboratoare de medicină nucleară. Lipsesc substantele radiofarmaceutice

Constrângerile financiare au dus la închiderea unui mare număr de laboratoare de medicină nucleară din sistemul public în ultimii ani.

„În România există în prezent 33 de laboratoare de medicină nucleară (24 în sistem public, 9 în sistem privat). În aceste laboratoare îşi desfăşoară activitatea cca 60 de medici specialişti şi primari. Sunt disponibile nouă echipamente PET – CT (unul singur în sistemul public, opt în privat) şi 7 SPECT-CT. În doar patru din centrele de Medicină Nucleară din ţară se efectuează terapie radioizotopică. Cele mai mari limitări ale domeniului sunt de departe reprezentate de accesul limitat la substanţele radiofarmaceutice. Alte limitări sunt reprezentate de preţul foarte redus de decontare al investigaţiilor de medicină nucleară de multe ori sub preţul de cost al investigaţiei în sine şi al substanţelor utilizate”, afirmă Raluca Mititelu.

- Articolul continua mai jos-

Un investigaţii esenţiale pentru stabilirea progresului sau răspunsului la tratament nu sunt decontate de Casa de asigurări de Sănătate. Între exemple fiind scintigrafia cu receptori somatostatinici sau terapia tumorilor hepatice cu microsfere radiomarcate.

SFATUL MEDICULUI

„Un număr important de substanţe radiofarmaceutice foarte necesare pentru diagnostic şi tratament nu sunt disponibile în România. Aceste substanţe sunt disponibile şi autorizate în alte ţări ale UE dar din diverse motive nu sunt disponibile pentru pacienţii noştri”.

Citește și:

Investigaţii PET-CT gratuite la Centrul integrat de medicină nucleară din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari