Bolile urologice și excesul de antibiotice (VIDEO)

Bolile urologice se numără, probabil, printre cele mai frecvente afecțiuni medicale. În timpul vieții, aproximativ 40% dintre bărbați și 12% dintre femei experimentează, măcar o dată, simptomele infecției de tract urinar și un procent mai mic, dar nu neglijabil, alt tip de afecțiuni urologice. Diagnosticarea și tratamentul adecvat sunt principalele măsuri de a preveni agravarea simptomelor. Cunoașterea cauzelor bolii poate preveni apariția infecției sau măcar identificarea din timp a acesteia, pentru a interveni terapeutic încă din faza incipientă.

Despre bolile urologice și tratamentul lor specific am aflat mai multe din dialogul cu dna Dr Carmen Lăpușan, medic primar urolog, Clinica EndoPlus, Cluj-Napoca.

BOLILE UROLOGICE: „60-70% dintre infecțiile urinare sunt tratate cu un dezinfectant”

„Trăim într-o lume în care se face abuz de antibiotice – germenii devin rezistenți la antibiotice, se selectează sușe rezistente și atunci e destul de dificil să tratezi o infecțe urinară cu microbi rezistenți la antibiotice. Ultimii ani au adus date noi legate de tratamentul infecțiilor, respectiv nu se mai trateaza toate infecțiile urinare cu antibotice. În ceea ce privește bolile urologice, 60-70% dintre infecțiile urinare sunt tratate cu un dezinfectant urinar sau pur și simplu respectând măsurile de prevenție a infecțiilor urinare. Foarte rar este nevoie și de tratament antibiotic.

Este mult mai simplu când pacientul vine în cabinet și îți arată o urocultură pozitivă să-i spui «da, ia antibioticul ăla», ai scris rețeta în două minute, pacientul pleacă acasă, e mulțumit și el și, mă rog, medicul poate vedea un alt pacient. Însă e mai greu să-i spui unui pacient de ce nu-i tratezi infecția – pentru că sunt pacienți care nu au niciun simptom, dar fac uroculturi de rutină sau examene de urină, în care poate că proba a fost contaminată, iar ei primesc tratamente antibiotice în baza acestor examene, fără a avea simptome”.

- Articolul continua mai jos-

BOLILE UROLOGICE: „Nu toate infecțiile se tratează cu antibiotic!”

„Bacteriologia simptomatică de foarte mulți ani nu se mai tratează cu antibiotic. Or, pacientul român este foarte reticient când îi spui «Nu aveți nevoie de tratament antibiotic”. «Dar, cum? Am infecție urinară!» «Da. Dar, dacă nu vă supără, nu urinați des, nu vă ustură, nu vă doare, n-aveți niciun simptom, nu se tratează». «Păi cum, că am o infecție foarte gravă?»…

Nu toate infecțiile se tratează cu antibiotic! Adică, sunt pacienți care au sondă, care au tuburi, care au malformații, la care există întotdeauna un factor care va întreține această infecție. Organismul are căile lui de apărare. Și atuncea, nu întotdeauna ai nevoie să dai tratament antibitic, că nu te ajută cunimic: selectezi un microb rezistent care, în următoarea perioadă de vulnerabilitate a organismului, va da o infecție pe care medicul o va stăpâni mult mai greu. Partea urâtă o reprezintă momentul în care se face abuz de antibiotice, din diverse motive – din neștiință, la solicitarea pacientului de a primi antibiotice – «că lui, altfel, nu-i trece» – și atunci medicul îi dă antibiotic, se selectează microbi rezistenți care, la un moment dat, pot da septicemie, care este o fază mai avansată a infecției și care necesită o altfel de terapie, mult mai complicată, de multe ori necesitând chiar internarea în spital a pacientului”.

BOLILE UROLOGICE: Distincția între patologia masculină și cea feminină

„Urologia este numită impropriu o specialitate a bărbaților. Sigur, din punctul de vedere al prostatei, al screeningului cancerului de prostată, da, este o patologie a bărbatului. Însă, tot urologia tratează și infecțiile urinare, cauza pentru care au apărut aceste infecții urinare și nu în ultimul rând tratamentul corect al acestora. Or se știe că femeile sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta infecții urinare, comparativ cu bărbații. Prin urmare, urologia acoperă atât patologie masculină cât și patologie ginecologică și infecții urinare, la femei”.

BOLILE UROLOGICE: Despre „trinomul” medic-pacient-boală

„Vreau să cred că în clinica noastră pacientul nu vine să se opereze, vine să se facă bine. Nu este un lucru ușor, pentru că foarte mulți vor pe repede înainte. Vor acum să fie programați, să știe când e operația, cât durează să se vindece și e destul de dificil să faci pacientul să înțeleagă că fiecare moment are timpul lui alocat. Nu poți să știi cât durează o consultație, nu poți să știi cât durează operația, nu poți să știi cât durează spitalizarea. Noi le prezentăm o medie și le prezentăm partea mai puțin bună a actului operator. Respectiv, posibilitatea de a apărea complicații. În general, omul, dacă operația merge bine, e mulțumit; dar dacă apar… cum să le spun?, nu neapărat complicații, dar efecte ale intervenției, despre care el nu știe, atunci le percepe ca și cum numai lui i s-a întâmplat. Dar dacă noi le spunem din timp, atunci omul le acceptă, știe, ni le expune și atunci putem să ajungem să avem un rezultat optim”.

Urmărește integral înregistrarea audio cu dna dr Carmen LĂPUȘAN:

- Articolul continua mai jos-

Dr Carmen Lăpușan , medic primar urolog

„Am avut șansa extraordinară ca, după examenul de specialitate, să intru în echipa doctorului Ioan Coman. Din 2004 am funcționat ca medic specialist urolog în echipa profesorului Coman. Din 2008 s-a deschis clinica EndoPlus și am continuat activitatea alături de profesorul Coman. Sunt foarte mulțumită de alegerea pe care am făcut-o. Nu regret alegerea făcută, dacă aș fi să o iau de la capăt, tot urologie aș alege. Este o specialitate grea, dar nu pot spune că nu este pentru femei. În urologie avantajul este că există o parte chirurgicală, dar este și o parte medicală. Diagnosticul și tratamentul unor patologii nu necesită neapărat sală de operații. Pentru medicii femei, este o specialitate provocatoare și frumoasa”.

Clinica Endo Plus

„Este deschisă din 2008, iar în acest moment, în afară de intervențiile robotice se pot acoperi majoritatea patologiilor urologice. În clinica noastră pacientul nu vine să se opereze, vine să se facă bine. Încercăm și cred că și reușim să satisfacem nevoile pacienților, atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere uman. Pentru că până la urmă este foarte importantă starea generală a pacientului. În ultima perioadă ne-am propus chiar să ne mărim activitatea și, întrucât dispunem de un spațiu limitat, am încercat să îmbunătățim activitatea noastră și am separat clinica de partea de ambulatoriu. Practic, toate consultațiile se desfășoară la sediul nostru de pe Traian, iar în clinică este numai partea de intervenții chirurgicale, controale medicale postoperatorii și, eventual, consulturile de interne, tocmai pentru a optimiza timpul de așteptare și perioada până la intervenția chirurgicală. Funcționăm pe trei niveluri. Primele două niveluri sunt o parte dintre secții, blocul operator, blocul de transfuzii, iar la mansardă este un spațiu de recreere pentru personal”.

SFATUL MEDICULUI

„În ceea ce privește bolile urologice, 60-70% dintre infecțiile urinare sunt tratate cu un dezinfectant urinar sau pur și simplu respectând măsurile de prevenție a infecțiilor urinare. Foarte rar este nevoie și de tratament antibiotic.”

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari