Consiliul Concurenţei va realiza o analiză privind producţia şi comercializarea medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală şi a suplimentelor alimentare.
În funcție de disfuncționalitățile care vor fi descoperite, Consiliul Concurenței va propune revizuirea reglementărilor existente su va emite atenționări.
Pe parcursul anlizei acestor piețe, Consiliul Concurenţei poate solicita informaţii şi documente tuturor actorilor implicaţi.
Autoritatea de Concurenţă nu are doar un rol corectiv, ci şi unul preventiv, prin monitorizarea pieţelor. Scopul final este protecţia intereselor consumatorilor.
”Sectorul farmaceutic este foarte important pentru noi, iar activitatea din ultimii ani dovedeşte acest lucru. Am făcut o serie de recomandări asupra proiectelor de acte normative. Ne-am implicat atât prin anchete sectoriale şi investigaţii privind practici anticoncurenţiale (unele finalizate cu sancţiuni), cât şi prin analiza concetrărilor economice din domeniu”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Consiliul Concurenţei a derulat mai multe analize privind piaţa farmaceutică în urma cărora a făcut o serie de recomandări care au fost preluate de Ministerul Sănătăţii în legislaţia din domeniu.
La propunerea Autorităţii de Concurenţă a fost eliminat criteriul geografic care împiedica deschiderea de noi farmacii. Acest lucru a condus la îmbunătăţirea accesibilităţii pacienţilor la servicii farmaceutice.
Reamintim că la sfârşitul lunii iunie, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa imunoglobulinelor normale umane. Au fost efectuate simultan inspecţii inopinate atât în România, cât şi în Belgia şi în Italia.
Citește și:
SFATUL MEDICULUI
„La propunerea Autorităţii de Concurenţă a fost eliminat criteriul geografic care împiedica deschiderea de noi farmacii. Acest lucru a condus la îmbunătăţirea accesibilităţii pacienţilor la servicii farmaceutice.”