Tratamentul hepatitei – pe lista de priorități a MS

România se află printre puţinele ţări din lume pentru care tratamentul hepatitei e prioritar, începând de la fibroză grad I până la fibroză grad IV, a declarat vineri, la Constanţa, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, prezent la Şcoala politică de vară a Organizaţiei Femeilor Social-Democrate.

Potrivit acesteia, Ministerul Sănătăţii are în vedere promovarea inovaţiei în medicină, subliniind că o consecinţă a măsurilor adoptate a fost introducerea a două molecule noi pe lista de medicamente compensate şi gratuite destinate pentru tratamentul hepatitei C şi al cancerului de prostată.

Două molecule noi, pe lista scurtă pentru tratamentul hepatitei

„În programul de guvernare avem o măsură – inovaţia, promovarea inovaţiei în medicină. Asta înseamnă că introducem molecule noi în tratamentul hepatitei și al altor câteva boli. La şedinţa de guvern de săptămâna aceasta am introdus încă două noi molecule, numărul acestora ajungând la 37, molecule necesare pentru tratamentul pacienţilor bolnavi de leucemie, cancer, precum și cele pentru tratamentul hepatitei. Aceasta din urmă este o boală pe care România o tratează cu foarte mult succes. Suntem printre puţinele ţări din lume, nu numai din Europa, care tratează hepatita, începând de la fibroză grad I până la fibroză grad IV şi indiferent de gradul de fibroză pentru pacienţii dializaţi. Sunt nişte paşi înainte pe care i-am făcut. Nu ne vom opri aici”, a afirmat Pintea, citată de Agerpres.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al executivului, Nelu Barbu, spunea că numărul moleculelor introduse în această listă în cele opt luni ale acestui an a ajuns la 37 şi asigură tratamente pentru mai multe boli grave. Începând cu 1 septembrie, persoanele care suferă de hepatita C şi cancer la prostată vor putea beneficia de accesul la tratamente inovative, guvernul introducând două noi substanţe în lista medicamentelor compensate şi gratuite.

- Articolul continua mai jos-

„Această nouă etapă de tratament fără interferon pentru hepatita cronică virală ce va ţinti un număr de 13.000 de pacienţi eligibili şi de asemenea, pentru un acces mai facil la noile terapii au fost desemnate două noi centre, Piteşti şi Bacău, în care se vor putea iniţia şi monitoriza aceste tratamente de către medici cu experienţă în domeniu. Aşadar, numărul total al centrelor este acum de 13: Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş, Piteşti şi Bacău”, declara Nelu Barbu pentru postul național de radio, citat de RADOR.

Pentru utilizarea acestor medicamente, se va ține cont de sfatul medicului.

Trei noi scheme de tratament interferon free pentru hepatita C

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari