Asociația Medicală Română a organizat, în perioada 30 august-1 septembrie, al 12-lea congres anual, în parteneriat cu Academia Română. La încheierea lucrărilor acestuia, dl prof. univ. dr. George-Sorin Țiplica, a acordat un interviu în esxclusivitate pentru Ziar Medical
Ziar Medical – Domnule profesor, ediția din acest an a Congresului A.M.R., desfășurată la Academia Română, a fost deopotrivă un for medical și un prilej pentru ca organizația medicală cea mai prestigioasă din România să marcheze Centenarul Marii Uniri. Care au fost liniile directoare ale acestui Congres?
Prof. univ. dr. George-Sorin Țiplica: Asociația Medicală Română a ajuns la al 12-lea congres anual și ne bucurăm că avem alături de noi numeroși colegi care au decis să împărtășească din experiența lor. Este un an aniversar și nu puteam ca noi, medicii, să nu marcăm acest eveniment și să nu ne bucurăm de ceea ce am realizat până acum. Asociația Medicală Română este cea mai veche asociație medicală profesională pe care o avem în țară. Este o asociație care și-a continuat existența în vremuri de restriște. Este o asociație care a fost prezentă și în perioada de efervescență tumultuoasă creatoare românească a anului 1918 și a anilor care au urmat imediat și multe s-au petrecut în acel interval. Președintele Congresului, acad. Constantin Ionescu-Târgoviște, nu a ales întâmplător această dată de desfășurare – sfârșitul lunii august începutul lunii septembrie -, pentru că noi, românii, aici serbăm și descoperirea epocală a celui cae a fost prof. Paulescu, respectiv insulina, care a fost pentru prima dată introdusă în jurul acestei date. Lucrurile sunt importante pentru noi, pentru că trebuie să marcăm așa cum se cuvine și Centenarul, și pe cei care au dus la generarea Unirii, și pe medicii care s-au stăduit să sprijine dezvoltarea medicinii, la noi în țară și la nivel internațional – pentru că avem și contributori la medicina internațională.
Ziar Medical – Am observat, cu plăcută surpriză, în rândul vorbitorilor și al expozanților, atât academicieni, medici cu mare experiență profesională, profesori universitari și cercetători științifici de calibru, cât și medici rezidenți și studenți. Se dorește, astfel, o colaborare benefică între generații, in acest domeniu de profund umanism al medicinei?
Prof. univ. dr. George-Sorin Țiplica: Congresul Asociației Medicale Române este dedicat în principiu cercetării din România, este un domeniu care poate nu este destul de prezent în manifestările științifice medicale din țară, dar este o zonă în care Asociația Medicală Română a decis cu înțelepciune să fie prezentă. Suntem interesați nu numai de ceea ce înseamnă prezentarea magiștrilor, dar și de ceea ce înseamnă prezentarea tinerilor. Asociația Medicală Română oferă podium, spațiu de prezentare tinerilor, fie că sunt studenți fie că sunt medici rezidenți, fie că sunt proaspăt specialiști – și mai ales celor care sunt interesați de cercetare. Un rol aparte au și doctoranzii, care găsesc întotdeauna în Asociația Medicală Română un partener și unde își pot prezenta elementele pe care le dezvoltă, ideile și modul în care le pun în practică. Suntem bucuroși că după atâția ani de frământări și de încercări de existență, am ajuns să fim recunoscuți și să putem fi prezenți și să avem alături de noi colegi din toată țara. Lucrurile acestea se dezvoltă cu multe eforturi, inclusiv financiare, și nu trebuie să uităm de ele, trebuie să ne bucurăm de prezența acestora.
Vezi și Dermatologia românească, în an centenar
Asociația Medicală Română premiază excelența
Ziar Medical – Ediția din acest an a Congresului Asociației Medicale Române, a pus în valoare și importante noutăți în medicină. Unele dintre aceste succese medicale au fost chiar premiate…
Prof. univ. dr. George-Sorin Țiplica: Este o constantă în programul manfestărilor Asociației Medicale Române să premiem excelența. În acest cadru extrem de generos, oferit de Academia Română – care, pe lângă un loc plin de efuziune științifică are și prestigiul necesar -, în fiecare an noi avem dorința să aducem în fața colegilor noștri pe cei care și-au dedicat activitatea dezvoltării medicinei, ca știință și ca profesie – atât ca persoane, cât și ca instituții. Acordăm premiul OMNIA, pentru întreaga activitate, iar anul acesta premiul a fost oferit vicereședintelui Academiei Române, acad. Victor Voicu. Avem însă în vedere și recunoașterea centrelor de cercetare științifică, avem între preocupările noastre și recunoașterea celor care lucrează în instituții medicale, ia anul acesta, premiul a fost oferit Institutului Național de Antropologie. Și, nu în ultimul rând, suntem orientați și spre cartea medicală românească, premiată în cadrul Congresului. Suntem bucuroși să prezentăm anul acesta reușita unui coleg, care a publicat o lucrare la o editură internațională de prestigiu, mă refer la doctorul Paul Gagniuc. Este vorba despre colegi care își desfășoară activitatea împreună cu noi, dar o activitate de vârf. Sunt premii apreciate și recunoscute și avem o ceremonie secială, în aula Academiei, beneficiind de sprijinul acestui for științific care a fost întotdeauna un partener desăvârșit pentru Asociația Medicală Română.
Premiile anuale ale Asociaţiei Medicale Române
Premiul OMNIA
Acad. Victor Voicu
Prof. Gheorghe Băcanu
Prof. Constantin Dumitrescu
Cristina Glavce
Premiul de EXCELENȚĂ ÎN MANAGEMENT SANITAR
Dr. Lucian Eva – Manager Spitalului Clinic de Urgență Prof. Dr. N. Oblu, Iași
Premiul pentru o instituție medicală
Institutul de Antropologie Francisc Rainer – fondat în 1937 (1940)
Prof. Doru Ispas. Istoricul Antropologiei în România
Premiul de excelență în cercetare științifică
Proiectul DiaCure (Sarah Ferber, Irit Meivar-Levy, Irinel Popescu, Simona Dima, Constantin Ionescu-Tîrgoviște, Cristiana Tănase, Radu Albulescu, Răzvan Iacob, Vlad Herlea, Ioan Valentin Matei, Daniela Lixandru, Ioana Raluca Florea, Veronica Mădălina Ilie)
Premiu pentru carte medicală
Paul Gagniuc, Monografia: Markov Chains. Ed. Wiley, 2016
Noi metode matematice de predicție cu aplicație în medicină
Premiul pentru revistă medicală
Practica medicală, Ed. Amaltea