fbpx
Acasă Fapt divers Sistem informatic nou, ultraperformant, la SJU Focșani

Sistem informatic nou, ultraperformant, la SJU Focșani

Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon’ din Focşani a fost dotat cu un sistem informatic nou de tip PACS, de stocare şi arhivare a imaginilor medicale, au anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii unităţii sanitare.

‘Odată cu RMN-ul a ajuns în spital şi un sistem informatic nou – PACS, un fel de creier imagistic al spitalului. Acolo se adună informaţia din radiologia standard, din ecografie, din computer tomografie şi din rezonanţă magnetică, de la toate aparatele care au posibilitate de prelucrare digitală a imaginii. (…) Toate secţiile spitalului au în dotare acest sistem PACS. În faţa unei probleme medicale, pot discuta mai mulţi clinicieni cu imagistul şi se decide cu privire la pacientul respectiv. Imaginile se pot stoca în timp, apar în dosarul electronic al pacientului’, a declarat dr. Cristina Filip, medic radiolog, şeful secţiei de radiologie a SJU Vrancea.

În spital a fost creată o reţea de calculatoare, unde medicii pot accesa baza de date folosind o parolă şi unde pot vedea imaginile şi rezultatele de la diverse investigaţii ale pacientului, astfel că filmul radiologic devine istorie. Principala problemă rămâne lipsa personalului specializat, motiv pentru care conducerea a găsit şi soluţii alternative, având în vedere că acest sistem informatic nou permite interpetarea rezultatelor de la distanţă.

Articolul continua mai jos

‘Avem doar trei medici care au competenţe pe CT-RM şi atunci am fost nevoiţi să căutăm medici cu competenţe. Trimitem imaginile, le interpretează şi ne trimit rezultatele în timp real’, a spus managerul Constantin Mândrilă, care a precizat că a fost încheiat un contract în acest sens cu un medic din Gheorgheni, Harghita.

Sistemul informatic PACS permite stocarea, arhivarea şi vizualizarea informaţiilor produse prin CT, RMN, ecograf, mamograf etc. Printre avantajele sistemului se numără posibilitatea de conectare cu un număr mare de aparate medicale, arhivarea şi stocarea în timp real a informaţiei, posibilitatea transferului datelor în dosarul electronic al pacientului sau posibilitatea accesării bazei de date de la distanţă.

Sursa: Jurnalul.ro

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cefaleea – Durere de cap sau migrenă?

Durerea de cap și migrena sunt amândouă cunoscute sub denumirea comună de cefalee. Dacă nu...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul...

Ce este osteosarcomul, cea mai frecventă dintre tumorile osoase maligne

Ce este osteosarcomul? Osteosarcomul este cea mai frecventă dintre tumorile osoase maligne, reprezentând 30%...

Cum îngrijim copiii afectați de răceală sau gripă?

Departamentul pentru Situații de Urgență le reamintește părinților și bunicilor că cei mai expuși...

Cantastim, indicat și în stările canceroase, revine în farmacii

La opt ani de la închiderea sa, Institutul Cantacuzino este pregătit să reia producția...

Mușcătura de viperă – cum o recunoaștem, simptome, primul ajutor

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare a lansat o campanie de prevenire adresată...