fbpx
Acasă Fapt divers Lipsă de sânge și în județul Vâlcea

Lipsă de sânge și în județul Vâlcea

O nouă campanie de donare de sânge a început astăzi, în Bucureşti, la centrul comercial Sun Plaza din sectorul 4, pentru a sprijini spitalele care se confruntă cu o mare lipsă de sânge. Recoltarea de sânge este făcută de personal specializat de la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, în condiţii de siguranţă, cu instrumente de unică folosinţă. Cei care doresc să doneze sânge o pot face până duminică inclusiv, nu înainte de a fi consultaţi medical pentru a vedea dacă sunt apţi pentru donare. Campanii de donare de sânge au loc şi în alte oraşe, pe fondul unei crize de durată în acest domeniu. O situaţie dificilă este şi în judeţul Vâlcea, mai ales pentru cei care au nevoie de sânge din grupele rare.

Donatorii fideli ajută, în contextul în care se observă o acută lipsă de sânge în spitale

Lista donatorilor fideli ai Centrului de Transfuzii din Râmnicu Vâlcea s-a redus la jumătate în luna august. Nu acelaşi lucru se poate spune despre solicitările spitalelor, în special pentru grupele negative de sâge. Din contră, urgenţele au crescut considerabil, fapt ce conduce la o lipsă acută în Vâlcea.

Narcisa Ionaşcu, directorul Centrului de Transfuzii din Râmnicu Vâlcea: „De câteva zile, ne confruntăm cu o criză acută pe A2 negativ, săptămânile trecute am avut pe AB4 negativ, în general pe grupele negative. Pe 0 negativ şi pe AB4 negativ, donatorii pe grupe sunt mai puţini, într-adevăr, noi am scos din baza noastră de date câteva persoane, pe care le-am apelat şi i-am rugat să se prezinte. Din păcate, foarte mulţi sunt plecaţi şi doar câţiva au putut să răspundă la apelul nostru”.

Articolul continua mai jos

Ce spun donatorii? „E sănătos şi pentru mine şi pentru cine primeşte sângele meu. Știu că există o reală lipsă de sânge. Ştiu că am o grupă bună, am mai donat acum mulţi ani. Având în vedere că am şi un RH negativ, cred că este nevoie”.

Persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani, să aibă o stare de sănătate bună, să nu aibă boli cardiace sau boli transmisibile. Pe lângă tichetele de masă, donatorii beneficiază şi de o zi liberă de la serviciu

Sursa: antena satelor

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este trichineloza? Cauze, simptome, diagnostic, tratament

Ce este trichineloza? Trichineloza sau trichinoza este o boală parazitară, contractată de om prin...

Iritațiile zonei anale. Ce trebuie știut despre ele. 4 sfaturi de urmat

Iritațiile zonei anale. Subiectul rămâne încă relativ tabu astăzi, cu toate că e o...

Tulburarea obsesiv-compulsivă – Cauze, factori de risc, tratament

Ce este tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC)? Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este o tulburare de anxietate caracterizată...

Meningita – de la cauză la tratament

Probabil cu toții am auzit câte ceva despre meningită, întrucât știrile pot ajunge oriunde...

ALERGIA LA FRIG – ce este, cum se manifestă, când e o urgență medicală

Atenție!  Alergia la frig nu este o boală de neglijat! Viscolul şi gerul vă...

Pneumonia – Totul despre penumonie, cazue, simptome, tratament

Ce este pneumonia? Pneumonia este o infecție a plămânilor cauzată de microbi și însoțită...